akumulator

Discussion in 'Generalna diskusija' started by woland, May 22, 2007.

 1. woland

  woland Aktivista

  eh, iskreno se nadam da se mnogi od vas razumiju u automobile, posto mi treba savjet za kupovinu akumulatora :D dakle, treba mi akumulator za motot 1.1 (55 konjskih snaga) posto je moj izgleda na izdisaju..jucer mi stade auto na sred ceste i ne moze da upali...jedva nekako dodjoh do kuce...elem, sta mi preporucujete? neki mi rekose da je varta blue dynamic super...zna li neko koliko se krecu cijene?

  eto, hvala :D
   
 2. ming

  ming Veteran foruma

  Oko 60-65km, toliko sam ja platio za svoj bolid 1000 kubika isto.
   
 3. AdoSA

  AdoSA Komšija

  Mozda ti nije do akumulatora. Mozda ti alternator ne puni dovoljno akumulator. Ako je do akumulatora imash onih novih suhih akumulatora bez kiseline, kazu da su odlicni samo ne znam gdje ima da se uzme...
   
 4. woland

  woland Aktivista

  znas li koji proizvodjac pravi te nove akumulatore? a, svakako cu prvo morati do majstora da vidi sta je, ali vjerujem da cu i akumulator morati mijenjati s obzirom da vec 3 godina vozim sa ovim otkako sam uzela auto, a bilo je polovno :D
   
 5. woland

  woland Aktivista

  od kojeg si proizvodjaca uzeo?
   
 6. drdamir

  drdamir Aktivista

 7. ming

  ming Veteran foruma

  Varta.
   
 8. woland

  woland Aktivista

  hvala :D
   
 9. NAILS

  NAILS Moderator

  samo da spomenem, imas kiselinu koja se kupi, nije skupa koju naspes u akumulator koja produzi kvalitetno njegov zivot,. ako saznam kako se zove javim ti, to mi je jaran sipao u mercedesa 2.5 pa eto, pitaj negdje na pumpi mozda oni znaju
   
 10. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  Zove se kiselina za akumulator. Moze se sipati i destilovana voda. To bas ne znaci nista kad je akumulator vec mrtav.
   
 11. syss

  syss Veteran foruma

  rofl... upravo.

  kiselina = prokuvana voda :D
   
 12. woland

  woland Aktivista

  sipala sam prije mozda 3-4 mjeseca destilovanu vodu :wink:
   
 13. drdamir

  drdamir Aktivista

  Jesi probala umjetno disanje? :)
   
 14. donjapa

  donjapa Overclocker

  he he he :)

  u mene stari kupio nekakv BLACK HORSE nidje veze, i kad ga postavio nije primjetio da se s + neki kabal okacio od metal unutra i zgulila se ona neka plastika i mi se vozali i plane auto, nas 2 izletimo on otvori haubu ono gori nidje veze, prilece covjek gaje nam kartona da mashemo :| jedan skoci s folijom i poceo na ono stavljat, nidje veze ja uzeo flashu vode i ugasio na kraju..

  + je dospjeo nekako do metala i iskrice su planule zapalile onu plastiku oko kabla, na kraju je 10cm izolir trake rijesilo situaciju..

  znaci pazi samo kad ga budes(budu ti) postavljali jer iskustvo nije lijepo :twisted:


  et, ovaj je gorio, pa mogu reci da je najbolji... ;)
   
 15. drdamir

  drdamir Aktivista

  Pa kažu skupo ti ovo kad gledaju Bosch...
   
 16. Ninja

  Ninja Komšija

  Varta je vjerovatno najbolja na našem tržištu, ali je skuplja oko 15% od prosjeka. Ako naletite na Vartu iste cijene kao Tesla, ne kupujte.

  U akumulator sa kiselinom se smije dosipati samo destilovana voda. U njemu se nalazi razblažena sumporna kiselina, a ona ne može isparavati (isparava samo voda iz nje). Dodavanjem kiseline u akumulator poremetila bi se gustina elektrolita.

  Preporučujem Vartine Silver akumulatore. Malo su skuplji, ali se isplate dugoročno. A svakako za tu kubikažu ne treba više od 45 Ah.