Asus B550 TUF ploca - boot problemi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Kingpin, Dec 12, 2020.

 1. Kingpin

  Kingpin Aktivista

  jel ko imo iskustva sa b550 asus tuf pločama - ne želi da bota kada se recimo iz windowsa odradi reset ili iz biosa npr reset save, stane na boot ledu. kad se uradi gašenje onda radi normalno čak i sa oc memorijom itd nema problema u radu, gaming sve super. imao sam staru b350 msi koja je kada se resetuje iz windowsa gasila napojnu i ponovo je palila (čuje se klik) dok ova tufka to ne radi. probao sam 3 zadnja biosa, fastboot on off, csm on off, xmp i manual za memoriju u windowsu isklučen fast but ne znam sta probati, a nervira me pravo.
   
 2. iPlay

  iPlay Komšija

  Kod moje B450M Pro4 je bio isti taj problem nakon updatea i dodatno je pri bootanju pokazivao u BIOSu A0 "grešku" mada zapravo A0 nije greška nego stane/zapne.
  To mi se dešavala nakon što sam uradio update BIOS-a na zadnju verziju koju ASRock nije preporučivao za moju generaciju CPUa. Vratio sam na zadnju verziju za moj CPU prije nego je izašla 3000 serija. Sve ok sada.

  Jesi li radio update ili mijenjao procesor? Probaj zadnju verziju za tvoj CPU.
   
  Last edited: Dec 12, 2020
 3. Kingpin

  Kingpin Aktivista

  3700x je u pitanju a probao sam 3 zadnja biosa. mozda probam i starije a glupo mi jer ima svakakvi nekakvi fixeva u novijim.
   
 4. iPlay

  iPlay Komšija

  Znam, probaj vidi da li je do verzije BIOSa.
   
 5. Kingpin

  Kingpin Aktivista

  nisam imao srece ni sa starijim biosima. izgleda da su ove jeftinije asus ploce smece, sa msi-om niasm imao nikakvih problema