CrowdStrike BSOD outage

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by selvin, Jul 19, 2024.

1. selvin

selvin Moderator

Last edited: Jul 19, 2024
  2. Qler

Qler Veteran foruma

Moja pretprosla firma isto dobro najebala... ovdje smo na defenderu :)

3. Ekstrauterina

Ekstrauterina Aktivista

Takodjer, sve down bilo… Zanimljiv dan u najmanju ruku :D

4. selvin

selvin Moderator

Ljudi po redditu pisu po stotine hiljada masina im bilo down. :) A dosta se masina moralo rucno kroz safe mode fixat. Neki se nece dozvati ni kroz 7 dana.

Mi smo u Tuzli do 11-12h rijesili vecinu problema. Oko 40-45 masina imamo, nisu sve imale problem (neke bile ugasene) niti su svi problemi bili BSOD, ali su razliciti problemi izasli jer su neki serveri pali, pa onda problemi sa network diskovima, pa bit lockerom, DC otisao down, itd.

5. SamiRX-8

SamiRX-8 Komšija

Dobro pa nije uvijek do networking strane :D

6. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

7. Reznor

Reznor Overclocker

Last edited: Jul 19, 2024
  8. selvin

selvin Moderator

Ne moze biti ovih razmjera kad se ovako globalni update-i rade vecinom na desktop trzistu gdje Linux ima 20 puta manji udio od Windowsa.

Doduse ovdje je problem sto je CrowdStrike mogao poslati update svima. U linux distribucijama je vecinom update sistem gdje masine povlace nove vezije alata, tako da je i to jedan od razloga.

Da je bilo outagea sa vecim posljedicama (finansijski a i teze za popraviti) na Linux strani jest. Jer je ovaj outage vecinom pokosio klijentske mašine, gdje blokiras ljude ali vecinom ne gubis nista bitno. Dok se na Linuxu desavalo da izgubis servere nakon update-a, a klijenti ti onda sluze za solitaire a ne broje se da su stradali.

9. nivla

nivla Komšija

kad ce windows imati live kernel update? nikad

10. selvin

selvin Moderator

Samo im jos taj problem treba :D

11. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Meni je 90% Mac, a onih 10% Win na Defenderu. Dodged this one.