Vozdra raja. Zelio bih da podjelim jedan tweak na koji sam prije par dana naisao. U pitanju je "manipulacija" PBO sistema kod Rzyen 3000 i 5000 serije procesora. Znaci, ukratko, dobije se odredjeni performance boost, uz dosta manje grijanje i potrosnju, nego kada bi se islo sa all core OC, ili peglanje sa nalazenjem brojeva u PBO sistemu. Znaci, evo uzet cu moj 3950X, potrebno je u biosu aktivirati PBO, podesiti PPT i TDC na zeljenje vrijednosti, tj. prema kapacitetu hladjenja, a EDC staviti, konkretno na 16-20 kod 3950X, dolje cu za ostale procesore staviti. Takodjer PBO skalar staviti na X10, ako ne bude radilo spustiti, i PBO Frequency override, poceti +100 MHz, pa probati vise ( 200 MHz je max ). Ja sam dobio 300 MHz veci boost, u manjim thread app, sa 4.5 na 4.8, i oko 400 MHz u osrednjim i heavy thread appovima. Takodjer moze se i spustiti VCore, tj. koristiti negativan offset pa cak i smanjiti grijanje, a isto tako postici jos veca frekenvica uz povecanje VCore, ko ima hladjenje i zeli da veci rizik prihvati. Moje postavke su PPT-400 TDC-200 EDC-20 PBO Scalar -X10 PBO Frequency + 200 MHz. Takodjer ugasiti C-state, ako bude problema ponovo vratiti, ipak je bug u pitanju pa varira od sistema do sistema. Provjereno radi na Asus plocama, a i na vecini ostalih, ono sto sam vidio je Gigabyte i MSI, ne znmam za Asrock i ko jos ih proizvodi kad sam ispao iz fazona. Zen 3 ima PBO curve, pa ovo bas se i ne mora raditi, PBO curve je feature, ne bug, steta pa Zen 2 nema. Ima dobar thread na ocn forumu, evo prijenit cu za jos procesora preporucene EDC vrijednosti. Isto pokusati i za 5000 seriju. 3960X EDC 30 3950X EDC 16~20 3900X EDC 12~18 3800X EDC 10~12 3600X EDC 6~8 Naravno disclaimer, na svoju odgovornost radite tweak. Ovo sam podjelio jer vidim da ima dosta usera za Ryzen procesorima pa eto da se izvuce jos uz manji rizik.
Apsolutni stock, tj u nista ne dirano, R20, je 9000, poslije 9900, i radio sam srednje postavke, manje agresivne, 9500. Eto, R23 sam samo sa ovim radio, 25500. Ono bug je, mozda ce ti raditi mozda nece, ja sam i napon podigao, ali hladjenje pokriva, ti ostavi na auto.