Grafa problemi

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by NAILS, Mar 5, 2013.

 1. NAILS

  NAILS Moderator

  Cisto da otvorim temu ako neko ima neki mambo djambo prijedlog. Ovih dana malo igrao BC2 i imam velike dropove.. i sa nekih 60-70 spadne na 30 i stoji nekih dvije sekunde ili duze. Mislio sam da je pri eksplozijama ali haman da se pojavi i bez njih. Postavke sve na medium ostalo na off/X1.

  Kada bih zanemario dropove koju se se kao opet mozda i pojavljivali i prije a da nisam obracao paznju, sada svakodnevno imam rusenje drivera. Karta jeste klokana ali skoro godinu i pol i drzim iste klokove te su se driveri znali rušiti jednom u 2-3 mjeseca, mozda i rjedje a sada svakodnevno pri igranju i drugih igara itd itd.. spustao sma klokove ali opet isto. JEdino nisma probao bas na defaultnim sto mi ne odgovara.

  Sistem dizan vise puta kao i promjenjeni driveri. Uvijek isto.

  Da ne duljim dalje posto zvuči kao misterija, kao sto rekoh, ako neko slucajno ima prijedlog sta jos pokusati neka javi. Radim backup BF3 i da dignem sistem nanovo po hiljaditi put.. ..... ...
   
 2. KingT

  KingT Veteran foruma

  Mozda je grafa popustila, neki kondenzator na njoj, ili treba pogledati napojnu mozda ona pravi probleme.

  Takodjer probati starije drivere koji nisu imali problema.
   
 3. NAILS

  NAILS Moderator

  Da, moguce da je neki fizicki kvar. Vozio sam 306.97 kao I uvijek jer mi bf3 ide najbolje sa njima ali sa njima se sada I rusi svakodnevno. Maloprije instalirao zadnje drivere I nisam igrao desetak min kad se srusi. Sa H&G se znalo najcesce rusiti. e da.. smanjio sam klokove procesora na 3.6. Sad nesto kontam dizana je voltaza na cpu a gpu vuce skoro duplo kao phenom. Mozda u nedostatku struje na grafi radi dignute voltaze na procu ja dobijem rusenje drivera.. ni na kraj pameti mi ovo.
   
 4. Waha102

  Waha102 Aktivista

  Grafika ili Čipset na matičnoj ploči. Veće su vjerovatnoće da je grafika jer imaš rušenje drivera. Probaj smanjiti taktove na grafici čak i ispod defaultnih vrijednosti. Recimo 500 MHz za Core probaj.
  GTX 275 ima oslabljenu naponsku sekciju u većini slučajeva. Još uz to naponska sekcija je sklona slabljenju, što na kraju rezultira manjim naponom, većim varijacijama napona, i manjoj maksimalnoj izlaznoj snazi naponske sekcije. Što može biti uzrok tvojih problema. Znači moj ti je savjet downclock grafike na recimo 500 MHz Core pa onda probaj i javi rezultate.
  LP
   
 5. NAILS

  NAILS Moderator

  Hvala na savjetu ali izgelda da je haman napajanje usko grlo. CPU je bio klokan (kao i ram) i dignut napon procesora sto je crpilo vise struje. Obzirom da gtx275 trosi preko 200W, cini mi se da karta nije bila stabilna zbog cjelokupne potrošnje.

  Vratio sam procesor na defaultne postavke, ram na 1333 i voltazu procesora na auto i od tada se nije nikako srusilo. Zadnju BF3 partiju sma gulio nekih 50 minuta bez problema, klokana grafa kao i uvijek i nije se javio nikakav problem.

  Samo eto, toga se sjetih kada mi je instalacija novog sistema bila na 98% ali nevermind..
   
 6. Waha102

  Waha102 Aktivista

  Znam za Phenom da voli povući, imam jednog i sam.
  Napojna ti je onda oslabila. Više ne daje snage koliko proizvođač navodi. Razloga za to je mnogo, od loše el. mreže, padova napona, prenapona u mreži. Samog starenja i slabljenja komponenti napojne itd.
  Moj ti je savjet da je zamijeniš. Jer može ti vremenom takva napojna napraviti veći belaj u računaru.
  LP
   
 7. dino73n

  dino73n Veteran foruma

  Skoro svaki fenom moze na 3,6 i to undervoltan pa probaj i tu opciju, znaci nekih 1,35-37v i 3,6ghz to bi ti trebalo dat nekih performansi bez povecanja potrosnje.
   
 8. NAILS

  NAILS Moderator

  Moze biti stvasta nesto od toga samo se iskreno nadam da nije hardwer. Inace mi je struja wobbly, to znam pa ima i toga.


  A klok procesora nije pomogao u Bf3 i kada je bio na skoro 4GHz tako da nemam potrebe da ga klokam a sada vecinom budem na casipan b. gdje imam skoro cijelo vrijeme 60FPS lock.

  Spustio sam voltazu za 0.025V da se manje grije. Mozda spustim i za 0.050V ali je on po defaultu 1.35. Sada mi je na 1.325.