Grafička kartica?????????

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by anand, Jul 17, 2009.

 1. anand

  anand Novi član

  Pozdrav.
  Ništa od garancije eto samo dokaza kakav je IT Computers....
  Nego nemam baš jaku grafičku karticu pa sam mislio da ću jeftinije izaći ako kupim novu i sam je ugradim.
  Imam ovu konfiguraciju:
  AMD Athlon 64*2 Dual Core 4800+
  NVIDIA GeForce 7300 GS
  2 GB rama
  i matičnu neku Gigabaytovu....
  A ovo je moj problem:LCD monitor mi ne radi priključim ga u grafičku on ništa (ko da nije ni priključen)..CRT monitor priključim on miješa boje pokazuje tamne uzmem kabl za LCD monitor kojeg sam priključivao preko DVI kabl pokušam da ga priključim sa CRT kablom i on miješa boje..To je sigurno do grafičke i nju sigurno sam treba da i zamijenim (ako se ne varam ali sumnjam)?
  Pa bih Vas pitao znatel koju bih grafičku mogao uzeti da mi može na ovu matičnu ploču i da radi do 100 KM (tražio sam u servisima da vidim imajul ovih 7300 GS i niko nema stare su nisu u modi :) Imal kakva NVIDIA da mi može na ovu matičnu do 100 KM ??? Hvala

  P.S
  Ovo mi nije jasno ... Da li mi mogu na moju matičnu sve NVIDI-e da li je kod svake NVIDI-e slot isti ovo pitam zato što sam čuo da postoje neki AMD slotovi i tako nešto pa da li bi mi mogao ko to pojasniti?
  Hvala puuuunoo.
   
 2. Surveyor

  Surveyor Novi član

  Hajd da prvo pojasnim to za te slotove, neću ići baš u detalje. Uglavnom imaš AGP i PCi-express slotove u koje možeš da staviš grafičku. AGP su stariji i sporiji od PCIe (ali još uvijek kod nas široko rasprostranjeni) . Nema veze je li nVidia ili ATI, samo trebaš da gledaš da li ti odgovara taj slot i da li ti treba dodatno napajanje za grafičku. Potraži ime te svoje matične ploče, ako imaš na računu ili na kutiji (pretpostavljam da ima PCIe slot). Ako misliš uzimati grafičku do 100 KM vjerovatno nisi mislio uzimati za igrice, pa ti preporučujem neku silent varijantu (bez ventilatora = 0 buke) do 100 KM.
  Pogledaj ovu: http://www.imtec.ba/index.php?detid=000 ... 71&brstr=1
  ili ovu: http://www.imtec.ba/index.php?detid=000 ... 71&brstr=1
   
 3. Surveyor

  Surveyor Novi član

  I zaboravih još nešto: prije nego što kupiš novu grafičku uvjeri se da je do nje, da bezveze ne bacaš pare. Da li vidiš čistu sliku u BIOS-u? Jesi li probao da ubaciš drugu grafičku karticu (posudi od nekog prijatelja pa vidi je li do nje)?
   
 4. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Dzaba si se raspisao, 7300GS je ocito PCI-E. Najbolje bi bilo tu istu karticu isprobat u nekom drugom racunaru.

  Ako i tada bude problem, uvijek se moze naci neka PCI-E kartica do 100KM, nova ili polovna.
   
 5. Surveyor

  Surveyor Novi član

  Čovjeka je interesovalo koji slotovi imaju, to sam mu i napisao, pitao koju grafičku mu preporučujemo - i to mu napisao. Ne vidim što sam se "džabe raspisao".
   
 6. anand

  anand Novi član

  Hvala puno na objašnjenju,zadovoljan sam kako si mi to objasnio sada to razumijem.
  E ipak imam još neka pitanja oto za napajanje grafičke kartice šta mi je tu potrebno gdje se ona napaja (trebal joj nešto posebno za napajanje)?
  Pokušao sam to sa BIOSOM i pokazuje mi u BIOSU iste boje, zanimljivo crvenu boju najslabije pokazuje gotovo kao crnu.
  Ovako je to počelo najprije nije mi htio LCD monitor jednom sam ugasio računar i kada sam upalio LCD nije uopće pokazivao slike,išao je preko DVI kabla...
  Zatim uzeo sam da ga pokušam preko CRT kabla i radio je i onda su odjednom na njemu (CRT kablu počele da se gube boje ) ja bih malo priključio još bolje kabl što ide u grafičku, nekada isključio pa uključio,nekada samo pričvrstio još,nekada malo ga samo odigao i on je normalno radio.
  I onda kada sam normalno počeo da radim na njemu u pola posla on je opet smanjio boje ja pokušao opet isto sa kablom međutim više nije vraćao boje ( i opet zanimljivo danas nekada ja ništa ne diram on mi vrati boje na minutu i ponovo ih izgubi )? To je definitivno do grafičke šta Vi mislite????
  Da ova moja NVidia GeForce 7300 GS ima PCi slot.
  Hvala
   
 7. Reventon

  Reventon Veteran foruma

  "oto" za napajanje grafičke je kada imaš neku malo jaču karticu pa joj treba više safta (Wati) od onoga što može da povuče iz PCI slota, imaju 6 i/ili 8 pinske konektore na sebi, a tvoja je daleko od toga. Ma to ti je do grafičke sigurno, biće da je riknula, jedino još provjeri u drugom računaru. A to što se zezaš oko kabla je bezpoterbno jer on mora da radi zavrnuo ti šarafe ili ne. Tolikim zezanjem na VGA konektoru možeš slučajno izvući malo karticu iz slota ako nije dobro pričvršćena pa provjeri ako nisi, jer ipak IT Computers je u pitanju. :wink:
   
 8. Surveyor

  Surveyor Novi član

  Slažem se sa svim što je Reventon napisao. Jedino ti preostaje da vidiš je li grafička dobro "ubačena", ako to nije problem onda moraš da kupiš novu