Gran Turismo PC konacno!

Discussion in 'Igre i konzole' started by Zer0, Sep 28, 2024.

1. Zer0

Zer0 Aktivista

Koliko puta sam samo u protekle 2-3 godine upisao u google: "Gran Turismo 7 PC Port", nadajuci se da cu procitati da port izlazi...to mi je najdraza igra i kupio sam svaku konzolu do sad samo zbog toga...osim pS5, cekajuci port.

Razlog glasina je bio sto je prvi trailer imao PC logo, onda Nvidia GeForce Now leak (a sve se na Nvidia listi ispostavilo tacno), u fajlovima od igre pronadjene su neke poveznice za PC port, zatim intervju gdje je Kazunori Yamauchi izjavio da razmatraju PC port, pa kasnije "demantovao".

Nazalost ovo je "jedina" ekskluzivna igra koja nije dobila PC port, ja sam do sad bio uvjeren da ima ogromne sanse, medjutim jos malo pa su tri godine prosle i onda sam shvatio da mozda postoji problem sa licencama zbog vremena, potrebno bi ih bilo obnoviti za imena, brandove, automobile, staze i slicno, tako da nazalost mozda nikad necemo vidjeti GT7 za PC...samo jer bi to sve dodatno kostalo Sony.

Medjutim razlog sto sam odlucio da napravim ovu temu je:

Gran Turismo se moze igrati na PC-iju! : )

Emulator za PC RPCS3 poprilicno stabilno moze nakon 13 godina razvoja da "vrti" GT igre koje su izasle za PS3. Tema nije napravljena za pirateriju i svaki vid rasprave o tome nije moguc. Emulator sluzi za igranje vlastitih igara i historijsko i emotivno-nostalgicno ocuvanje istih.

GT igre koje su izasle za PS3:

https://gran-turismo.fandom.com/wiki/Category:PlayStation_3_games

Kod mene je situacija sljedeca:

Gran Turismo HD Concept (8K rezolucija na mojoj konfiguraciji, predlazem da ako neko zeli da igra, da starta sa ovim koncept izdanjem, koje je bilo izuzetno rijetko)
    https://wiki.rpcs3.net/index.php?title=Gran_Turismo_HD_Concept

Gran Turismo 5 Prologue (8K takodjer, dobar uvod u GT5, pa bi bilo dobro odigrati prije toga)
    https://wiki.rpcs3.net/index.php?title=Gran_Turismo_5_Prologue

Gran Turismo 5 (5120x2880 rezolucija)
    https://wiki.rpcs3.net/index.php?title=Gran_Turismo_5

Gran Turismo 6 (4K rezolucija i izgleda fenomenalno i nevjerovatno!!! : ) Ko zeli da igra naljepsu igru iz ovog serijala sa najvecim brojem automobila i staza)
    https://wiki.rpcs3.net/index.php?title=Gran_Turismo_6

Detaljan tutorial za instalaciju i postavke:

GT6 u akciji, ovako izgleda:

Ako nekome treba pomoc vezano za postavke ili nesto slicno, nek se slobodno javi. Mogu i ja postaviti svoje screen-ove za postavke kasnije.

I ako nikad ne izadje PC port za GT7, ja sam sad uvjeren da cemo ga igrati kad tad na compu sa nekim emulatorom, kad vidim RPCS3 za koji su svi rekli da je nemoguc...a gospodin Kazunori San je nazalost ogromno promasio drzeci tu ekskluzivu zatvorenu na jednoj platformi. Sreca pa su barem ove starije igre "oslobodjene" tog "loseg" razmisljanja...

I za kraj jedan video za nostalgicnost...

Gran Turismo "Evolution of GT":

Last edited: Jul 20, 2025
    zippoo, Eldorado and dmr like this.
  2. Zer0

Zer0 Aktivista

Veliki update za SHADPS4. Igrive su trenutno PS4 igre na PC-iju i razvoj ide stvarno brzo.

Bloodborne

The Last Guardian

DriveClub

I naravno nada da ce Gran Turismo Sport i Gran Turismo 7 uskoro biti igriv kao sto je DriveClub koji ce vjerovatno biti super iskustvo u narednih 6 mjeseci.

Gran Turismo Sport (trenutno nije igriv, ali se moze uci u meni)

Last edited: Jul 20, 2025
  3. Zer0

Zer0 Aktivista

Ovaj moj prvi post i tema je napravljena prije godinu dana, nevjerovatno da je samo godinu dana nakon toga DriveClub igriv!

Nadam se da cu sljedece godine pisati post kako je Gran Turismo Sport ili Gran Turismo 7 igriv isto tako, sto je vrlo moguce i realno...od porta za PC mislim da nema nista. Bas neobicno da Sony nije izdao niti jedan dobar PC port u drugom polugodistu ove godine, niti apsolutno objavio nesto znacajno do kraja godine...

Qler likes this.
  4. zoi

zoi Veteran foruma

Pa sve money maker igre su izdali, šta im je ostalo? možda eto gran tourismo Ali mislim da je tu problem licenci za auta, morali bi ponovo ugovore nove praviti a to je već težak slučaj. sljedeći GT će biti na PC.

Mimo toga ostane demon's souls koji se nije dobro prodao ni na konzolama, bez obzira na loud minority hard core fanova.

Sve ostalo je portano.

Zer0 likes this.
  5. Zer0

Zer0 Aktivista

Ma ima jos nekoliko igara, osim GT-a. U svakom slucaju ovim tempom ce se sve te igre moci igrati sa emulatorom u narednim godinama...

P.S.
    Evo nabrzinu:
    Bloodborne, Demon's Souls, Astro Bot, Shadow of the Colossus, inFamous: Second Son, The Order: 1886

6. zoi

zoi Veteran foruma

Nabrojao si igre stare preko 10 godina. Ne znam otkud ideja da će to portovati? Treba biti realan. Astro Bot ovaj novi možda bude i to je to od tih nabrojanih igara, mada ni za njega nisam siguran jer je na PlayStation to kao nostalgija, a na PC nema te konekcije uopšte. Dakle ulog ne opravdava moguću zaradu. Sljedeći portovi će biti DS2 i Ghost. Kad bude više igara bit će i više portova.

7. Zer0

Zer0 Aktivista

Los ti je argument starost, jer u sustini nije ispravan, Last of Us je star 12-13 godina i Uncharted je 10-tak godina star i da ne nabrajam dalje.
    Argument moze biti da nisu block busteri ili eventualno isplativost ili neka interna stvar...
    Iako je opet diskutabilno jer se recimo Returnal za koji je bio PC port moze porediti sa pola igara koje su nabrojane. Daleko vecu popularnost ima Bloodborne nego Retunal.

Ako ces moje misljenje, mislim da Astro Bot nece doci nikad na PC jer se previse oslanja na funkcionsalnost DualSense, koji nema bas punu podrsku za PC.

8. zoi

zoi Veteran foruma

the last of us nije ni portano. Portan je remake iz 2022. godine a ne igra iz 2013. Isto tako i za Uncharted. Sad što ti to ne možeš prihvatiti to je do tebe. Bloodborne ne zavisi od Sonya a From nije zainteresovan da radi na ekskluzivnim igrama odavno, tako da nažalost od njega nema ništa. Svakako i tu bi prvo trebao biti neki remaster pa da se on porta na PC, a ne kod iz 2014.

9. Zer0

Zer0 Aktivista

Onako off topic, ja ne mogu da prihvatim nesto. Znaci ti tvrdis da Last of Us nije igra stara 13 godina? Bas zbog toga nema svrhe raspravljati sa nekim, ono pise crno na bijelom, ali ljudi opet po svom...eto nije, vazi.

10. zoi

zoi Veteran foruma

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Last_of_Us_Part_I

Fino sam ti napisao da nisu portali igru iz 2013 nego remake iz 2022. Ako ti to nije jasno ne mogu ti puno pomoći. Ja sam ti pokušao objasniti zašto nema portova, a ostalo je do tebe.

11. Zer0

Zer0 Aktivista

Ma ja, sve da se sakrije greska i pogresni argumenti.
    Meni treba pomoc i ti meni nesto kao objasnio jos bas ti hvala. Ne trebas ti meni apsoltno nista ni pisati ni objasnjavati.

Priznas drugar jednostavno da si pogrijesio i da je igra stara 13 godina i to je to, nece ti nista biti, to je ujedno i uticalo na katastrofalnu prodaju jer je toliko stara.

Nek admin pobrise ovih nekoliko zadnjih komentara jer su bas off topic.
    Tema je Gran Turismo.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Nije tebi lahko.

13. Zer0

Zer0 Aktivista

Posto si ti meni prvi objasnio, sad ja mogu isto tebi da objasnim.

Znaci ti zasnovao argument na tome da Sony ne portuje igre starije od 10 godina na PC i da je to nesto strasno i odakle meni ideja da ce neko to portovati.
    Ja sam napao taj tvoj argument drugim argumentima (znaci nisam napao tebe licno), da ti pokazem kako nisi u pravu. Navedeni su Last of Us (13 godina stara igra) i Uncharted (preko 10).
    Znaci niko nigdje nije osporio da je Remake igre portovan na PC, to svi znamo, ja to nisam nigdje ni pomislio, a ne napisao. Ako se desi da naprave novi remake opet za 10 godina, opet ti to nece promijeniti cinjenicu da je igra stara toliko 13 ili 23 godine. Znaci Sony je tehnicki portovao igre na PC koje su starije od 10 godina, da li je to originalna igra, remaster ili remake, ja to ne negiram nigdje, vec ti negiras da je to intelektualno digitalno vlasnistvo koje je staro skoro 15 godina.

A ti si sa druge strane napao, ne moje argumente, nego mene, objasnicu ti i kako. Da ja ne mogu prihvatiti nesto odn. tvoje misljenje koje ocigledno nije upravu, da ti meni ne mozes pomoci, znas kome treba pomoci, budalama. I onda neko ismijavanje na kraju kako meni nije lako.

Tako da drugar, do tebe je to sve. Ako nisi za argumentovanu debatu i ako umjesto mojih argumenta napadas mene, ti si taj kome treba pomoci, kojem treba objasniti i kojeg treba ismijavati.

Naravno ja to apsolutno necu da radim, zao mi je sto je doslo do ovoga.
    Tema je sasvim nesto drugo.

selvin likes this.
  14. zoi

zoi Veteran foruma

Nikakvog ličnog napada nije bilo, previše duboko tumačiš "ne mogu ti ja pomoći".

Evo da ti pokušam ponovo. Ne kažem da tlou nije izašao 2013 nego da Sony ne porta igre stare preko 10 godina ako nemaju modernu verziju za ps5. Sony nije portao TLOU iz 2013. Portao je remake iz 2022. Nije portao Uncharted 4 iz 2014. i TLL iz 2017. nego remaster iz 2022. Nije portan tlou2 iz 2020 nego ps5 remaster iz 2024. Isto i za ghost of tsushima, horizon zero dawn, horizon forbidden west, Spiderman itd, da ne nabrajam godine.

Isto kao što Microsoft neće sad na ps5 portati gears of war iz 2007. ili ultimate edition iz 2014 nego remaster iz 2025, tj nece ga faktički ni portati nego ide simultano izdanje.

Ako demons souls dođe, neće portati verziju iz 2009. nego remake iz 2020. Ako shadow of the colossus dođe, neće portati izdanje iz 2005. nego iz 2018. Zapravo, neće ni to iz 2018. nego će nabacit neki remaster za ps5 pa to onda portovati iz neke 25, 26, 27. itd godine.

Tako da bi dobio bloodborne, infamous, the order prvo bi trebao biti neki moderan remake ili remaster koji bi portali. Neće portati kodove iz 2014. godine.

Dakle, govoreći u kontekstu novih portova, Sony ne porta stare igre osim ako izda novu verziju za ps5. Ako nema verziju za ps5, porta nema.

Last edited: Jul 21, 2025
  15. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Upravu je zoi, u najboljem slucaju moraju izbaciti remake recimo Bloodborne, pa dok se proda maksimalno na PS, onda izbaciti za PC. Znaci minimalno 3 godine kad bi danas najavili tako nesto.

16. Zer0

Zer0 Aktivista

zoi evo tacno sta si napisao crno na bijelom:

"Nabrojao si igre stare preko 10 godina. Ne znam otkud ideja da će to portovati? Treba biti realan." (Ovdje 100% negiras portove za igre preko 10 godina)
    "Sony ne porta igre stare preko 10 godina ako nemaju modernu verziju za ps5." (Ovdje 100% priznajes da portovi ipak postoje pod odredjenim uslovima)

Tvoj prvi post i zadnji govori sasvim suprotne stvari i promijenio si pricu totalno.
    Prvo si govorio odakle nekome ideja da ce portovati i da nema sanse za to, a onda da Sony ipak portuje igre u specificnim slucaju, ako prije toga napravi remaster ili remake, eto bas se fino vidi crno na bijelom.

Drago mi je da smo se dogovorili na kraju da Sony ipak portuje stare igre, okolnosti su nebitne.

A Pelikan i to bi se moglo diskutovati. Znaci da su izbacili 60fps patch, samo patch za Blodborne (ne remaster ili remake), da li smatras da su mogli napraviti PC port?
    Ja smatram da jesu jer ljudi su na cijelom internetu trazili SAMO to, 60fps patch i port za PC, ali eto nije se desilo pa je SAMO zbog toga upitan argument. Ali moze se reci da bi i to bilo moguce u tom slucaju i dovelo bi i tu vasu citavu pricu u pitanje.

Uglavnom za sve fanove Bloodborna, ja to nisam, moze se igrati na emulatoru i ljudi govore da je to remake/remaster koji su cekali za PC, pa ko god voli to nek navali.

Last edited: Jul 21, 2025
  17. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Da su htjeli izbacili bi. Bloodborne je njihov IP, a ne od From. Da su htjeli remake uraditi, uradili bi kao sa Demon's Souls. Ja ti govorim kako su do sad radili i ne vidim da ce se to promijeniti. Zivi bili pa vidjeli za minimalno tri godine :D

18. Zer0

Zer0 Aktivista

Nije stvarno jasno zasto Blodboorne nije izasao kao port za PC, ljudi su toliko trazili to na sve strane, nemoguce da to ne znaju. Ima ocigledno neki bas veliki razlog interni.

A generalno je cijela ta strategija oko portova bila neobicna i bez nekih pravila, dok se nije to malo segmentiralo, pa da nove igre izlaze u roku od 1-2 godine.

Posto sad ima neki "prazan" period izmedju novih igara koje ce doci na PC, ima sanse 1% do 10% za Gran Turismo da popuni taj period...a sjecam se i kad je Kazonuri Yamauchi za GT u demantu rekao bas nesto tipa, ne kazem da su sanse 100% da nece izaci, ono kao tipa ima neke mozda bas male sanse jos...

19. Zer0

Zer0 Aktivista

Evo nasao sam njegov demant da GT7 izlazi za PC i izjavu koja ostavlja prostora da nije 100% nemoguce:

“That is not true,” he responded (translated by Twitter user Genki_JPN). “Regarding a PC version, I replied ‘[as a developer] it’s not that I haven’t considered all the possibilities’. That means that the possibility is not zero, simply if you ask me ‘are you doing anything concrete?’ I am not doing anything. There is nothing to talk about.”

A nakon toga smo imali leak i rumor sa Resetera foruma da je PC port skroz otkazan:

https://www.resetera.com/threads/ru...-gran-turismo-7-pc-release-cancelled.1096533/

Vidjecemo uglavnom sta je sljedece za PC od strane Playstation-a...

20. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne znam sta ti nije jasno, cuvaju IP za eventualno neki remake kao PS6 launch naslov ili nesto slicno. Nintendo isto radi, sve se to strateski dozira da se maksimizuje profit.

Sto se GT tice, tu je vjerovatno problem sa licencama za staze i auta. Vjerovatno razlicite kompanije imaju licence za razlicite platforme pa bi morali parcati igru ili doplatiti. Mislim sa se mora unaprijed planirati multi platform release za takve igre.