Kud' sa istrošenim baterijama iz UPS-ova

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Nihad, Nov 3, 2010.

 1. Nihad

  Nihad Aktivista

  Imam par UPS-ova kojima su se istrošile baterije (tip: zapečaćene olovno-kiselinske). Te sam baterije izvadio i ubacio nove koje sam kupio u RS Elektroniku (onom s Dobrinje).

  Sad je pitanje kud' s ovim starim baterijama. Za one koji ne znaju, ovo je vrlo vrlo otrovan otpad. Jedna ovakva baterija može zagaditi više zemljišta (i vode u njemu) nego cijela familija Bosanaca kad se kupaju u Neumu.

  "U svijetu" postoje namjenske fabrike koje rade reciklažu ovakvih stvari (između ostalih), i one rado otkupljuju stare baterije (između ostalog). Međutim, čini mi se da su kod nas najveći nivo reciklaže Cige koji "skupljaju akumuljatore". Oni vjerovatno otvore bateriju, kiselinu saspu u zemlju ili u lavabo, a iskoriste samo olovo iz baterije. Time nije ništa postignuto u očuvanju okoline.
   
 2. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  Akumulatore otkupljuju ove stanice za sekundarne sirovine, medjutim ne bih rekao da baterije prolaze. Koliko sam ja upoznat, kod nas niko baterije ne kupuje/sakuplja. Ima u onom Merkuru na stupu postavljena jedna posuda za stare baterije, pa ako naletis gore eto gdje ces ih ostaviti.
   
 3. JaLa

  JaLa Komšija

  Ovi za akumulatore daju po 5 KM samo :)