E zanima me koja je razlika između LCD i CCD. Ja koliko sam mogao skontati LCD se koristi kod Digtitalnih Fotoaparata, a CCD kod Kamera... Razlike :?:
E Beast bas ti hvala na odgovoru. Nego intresuje me za sta sluzi taj senzor ? ---pitanje za sve ! :wink:
E sada sam ko bolje skontao. A taj senzor sto ti kazes "hvata" sliku, jesi li mislio na ovo: npr: kada slikas u pokretu, ili kada brzo okrenes na lijevu ili desnu stranu pa "odmah" slikas ! Jesi li mislio na ovo ???
Pa bre samo ti ime kaže, senzor... Znači kad klikneš na dugme za slikanje on ono što slikaš pretvara u digitalnu sliku... Stvarno ne znam kako da ti objasnim, digitalna fotografija me i ne zanima baš previše (volim da slikam ali me ne zanima princim po kome sve to radi ). Možda će neko drugi to bolje da ti objasni... Pozdrav
kakokod klasičnog fotoaparata se film na kratko osvjetli i dobije se negativ, tako kod digitalnog jako puno foto osjetljivih dioda, koje se nalaze na ccd senzoru (mala pločica veličine recimo 1cm x 1cm), pretvaraju svjetlost koja "pada" na njih kroz objektiv u naponske oblike, tada se to vjerovatno šalje na daljnju A/D pretvorbu... i tako dalje.
I tome slicno ! :wink: ma idem ja sutra kod kakvog fotografa da mi to pojasni bolje, a vama Hvala ! :wink: