"Lijek" za particiju sa bad sectorima

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by aeRo, Jan 3, 2018.

 1. aeRo

  aeRo Komšija

  Vozdra raja,

  Ovako, u laptopu imam 128GB SSD na kojem mi je Win10 i 1TB Seagate HDD na kojem su 2 particije: D sa dokumentima, a E samo sa programima/igrama.

  Prije nekih 3-4 mjeseca sam imao sesije nerviranja oko nekih nebitnih stvari ali shit happens i jedna od njih je zavrsila tako sto sam sakom malo "motivisao" laptop ne bi li neke stvari "proradile". Idiot pravi ali hajde... Uglavnom, od tada mi D particija ne radi kako treba, odnosno kada hocu da pokrenem ili prekopiram odredjene file-ove, Windows jednostavno zaledi i stoji not responding. Ako ukinem task i dalje nista ne reaguje i jedini fix je restart. Pretpostavljam da sam udarcem na neki nacin ostetio HDD, formirali su se bad sektori ili sta vec.

  Kontao sam da mi je rjesenje da napravim backup tj. image file particije i prekopiram na eksterni a onda formatiram disk i "popravim" bad sektore ali sve i jedan tool koji sam koristio zaledi tokom procesa kreiranja image file-a. Hajde reko da pokusam prvo popraviti bad sektore sa Seagate-ovim tool-om (SeaTools), i on mi otkrije error te preporuci da skinem i pokrenem SeaTools for DOS. Pokusao sam napraviti boot-able USB sa image file-om ovog programa ali iz nekog razloga ne mogu da boot-am s USB-a. Pokusam sprziti SeaTools na CD-R, izbaci mi neki deseti error (moze biti i da sam udarcem disc drive sjeb'o).

  Ima li ko kakvu ideju kako da spasim podatke a na kraju i particiju? Evo trenutno vrtim check sa EaseUS Partition Manager-om pa cemo vidjeti sta ce on reci.
   
 2. lolak

  lolak Aktivista

  HirensBoot pa prekopirati fajlove na usb ili sl? Probaj malo po malo, prvo bitnije..
   
 3. aeRo

  aeRo Komšija

  Evo chkdsk mi je na E particiji za koju sam mislio da je relativno zdrava nasao 5001 bad sektor... sad vrtim za D, sta li ce tek tu naci...

  Nego pitanje ukoliko ovo sve uspjesno rijesim, isplati li se ovaj disk ostavljati uopste za dalje koristenje? Koliko sam uspio procitati kroz ovo malo istrazivanja kada jednom krenu bad sektori vremenom se samo sire. Pa ukoliko je stvarno tako da odmah gledam da uzimam sebi novi disk...
   
 4. NAILS

  NAILS Moderator

  Što prije sve to prebaci na novi disk.
   
 5. aeRo

  aeRo Komšija

  Uspio sam boot-ati Hiren's Boot, par postavki u samom BIOS-u je kocilo boot-anje sa USB-a pa zbog toga nisam uspio prethodno boot-ati ni SeaTools for DOS. Prvo mi nije htjelo ocitati HDD dok nisam promijenio mode iz AHCI u IDE u Mini XP-u. Sad evo dekriptujem eksterni HDD, pa kad to zavrsim probacu napraviti raw copy particije na eksterni, a potom probati zavrtiti i neki wizard za repair bad sektora. A svakako cu uzeti novi HDD da se ne igram vise s ovim.

  Javim jesam li uspio...
   
 6. ZyKLon

  ZyKLon Novi član

  Za Seatools DOS, moras prebaciti sa AHCI na IDE u Bios-u da bi radio, pa kad zavrsis samo vrati na AHCI. Seatools for DOS tutorial
  Pozdrav
   
  Last edited: Jan 6, 2018
 7. aeRo

  aeRo Komšija

  Hvala, upravo sam to i radio... Epilog - uspio sam izvuci podatke preko Hiren's Boot CD-a, tj. preko FastCopy tool-a. Kasnije sam pokusao popraviti stetu sa vise alata za HDD management sa Hiren's Boot CD-a, ali bezuspjesno. Jedan od njih mi je nasao preko 18k bad sektora, koje je navodno repair-ao. I hajd' ja reinstaliram Win, reko neka stoji ovaj HDD samo kao storage, prekopiram neke podatke, na sljedecem boot-u uopste mi ne ocitava HDD.

  Tako da sam ga skroz izbacio i ide novi. Bitno mi je bar da sam uspio izvuci ovo s njega sto sam trebao.