Matlab/Simulink pomoc oko modeliranja

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Ziks, Feb 1, 2015.

 1. Ziks

  Ziks Aktivista

  Imam za projektni da modeliram u simulinku semi-active suspension vozila. Neki najprostiji model u jednoj ravni. Izveo sam jednacine i poceo praviti model u matlabu/simulinku. Odradio sam vecinu , tj. sve osim kontrolera koji bi trebao da regulise koeficijent otpora u prigusivacu. Fazon je sto su ulazni parametri ubrzanje i amplituda oscilacija karoserije i na osnovu tih parametara mora mjenjati koeficijent otpora prigusenja.
  Kako sam zestoki greenhorn u simulinku , nemam bas neke ideje kako nastaviti kako modelirati taj kontroler. Trazio sam po netu , ali vise me zbuni nego sto pomogle.

  Tako ako ima netko vjest u ovom , bio bih mu zahvalan ma pomoci.

  Ovdje sam uglavnom nasao sta mi treba , smao sam izbacio masu vozaca i sjedista vozaca. I na onoj semi u simulinku ima ona blok sto oznacava progusenje oslonjene mase (bs). To mi je problem napraviti.

  http://jjmie.hu.edu.jo/files/v5n3/JJMIE 200-09.pdf
   
 2. selvin

  selvin Moderator

  Ako se dobro sjecam, iz te jednacine, tj. zavisnosti izlaznih od ulaznih parametara izracunas koeficijente npr. PID kontrolera i onda ih samo ubacis u vec gotov blok za to. A mozes i rucno napravit taj kontroler. Na tapatalku sam pa da ne otvaram pdf-ove i google-am pa cu pogledat sutra.
   
 3. Ziks

  Ziks Aktivista

  Samo sam ubacio PID kontoler u blok i odmah se pokazali jako dobri rezultati :D Nisam mu nikakve koeficijente dirao , onako default. Ispadne mi dijagram jako slican onom pdf-u :D

  EDIT: I nije kao sto sam bas mislio da valja odmah :D Morat cu se haaman zezati u ovom zestoko
   
 4. becke

  becke Aktivista

  Uradi dvoklik na PID regulator i znam da tamo ima neka opcija (Tune ili nesto slicno) koja automatski podesava parametre PID regulatora u zavisnosti od problema (ima vise opcija, npr. ako hoces da minimiziras gresku, brzinu odziva ili nesto drugo).
  Ako moras pokazati i kako si dosao do koeficijenata, onda sracunaj koeficijente i samo ubaci, kao sto je Selvin vec rekao.
   
 5. Ziks

  Ziks Aktivista

  Rucno nalazenje keficijenata bi bila patnja zestoka. Valja razvaliti prenosnu funkciju 4-tog reda , patim se sa funkcijom 3 reda. Osim ako ima i ta opcija u Matlabu :D
  Malo sam se igrao sa Tune opcijom i moglo bi se nesta dobiti.
  Evo kako to izgleda slikovito. Je li ovaj PID kontroler na mjestu gdje treba ? :D

  [​IMG]