Nanošenje termalne paste

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Adi Zeljkovic, Jul 16, 2012.

 1. Adi Zeljkovic

  Adi Zeljkovic Aktivista

  Nanošenje termalne paste


  Da bi se temperatura što bolje prenosila sa procesora na hladnjak koji je montiran na njega stavlja se termalna pasta.Budući da ništa nije savršeno pa tako i baza hladnjaka i procesora, termalna pasta je u 99% slučajeva neophodna radi šupljina koje se stvaraju kada spojimo bazu hladnjaka i procesora te zrak koji se u njima skuplja se grije i nedozvoljava procesoru da se ohladi te u tom slučaju dolazi do gašenja računara ili izgaranja procesora ukoliko se računar i dalje na silu pali.

  U onaj 1% spada skoro idealno išmirglani odnosno ispolirani baza hladnjaka i procesora.Ukoliko želite da vam se procesor bolje hladi i bolje 'prione' za hladnjak, a golim okom ste primjetili da baza hladnjaka nije ravna tj. ima šupljina savjetujem da prije stavljanja paste uzmete šmirgl papir gradacije 1500 pa prema 2000 i lagano šmirglate, naravno ne previše te poslije malo ispolirate nekom od polirnih pasti.

  [​IMG]

  Trajanje termalne paste je između jedne i dvije godine mada ja preporučujem da se ona mijenja svakih godinu dana čisto radi prevencije.
  Nakon što demontirate hladnjak(prije toga bih preporučio da malo ugrijete procesor, čisto da bi lakše 'spao' sa hladnjaka odnosno da nebiste na silu isčupali i procesor iz socketa zajedno sa hladnjakom jer kad je termalna pasta hladna teško ćete odvojiti procesor od hladnjaka) bit će potrebno da procesor i hladnjak očistite nekim alkoholnim sredstvom.
  Najbolji je medicinski 100% alkohol kojeg možete nabaviti u apoteci ali posao može odraditi i aceton ili rakija ( Ne bih preporucio rakiju zbog daljnih posljedica xD ).

  Nakon što ste skinuli ostatke prošle paste, sada stavite novu, frišku pastu.Prilikom kupovine jako je bitno koju ćete paste kupiti jer neke skuplje paste bolje provode toplotu radi metalnih komadića u sebi.Količina nove paste nebi trebala biti veća od zrna riže tada uzmite komadić kartona i dobro razmažite po procesoru a ostatak skinite.
  Debljina paste je idealna ukoliko je debela oko 1mm, sve preko toga ima kontra efekat jer cilj je da pasta što brže prenese toplotu do hladnjaka.

  [​IMG]

  Nakon toga vratite hladnjak i pregledajte da li vam sa strane curi pasta, ukoliko da, obavezno je obrišite jer ukoliko ima metalnih komadića u sebi, može napraviti kratak spoj.

  Naravno, ovo isto možete uraditi i sa grafičkom karticom, ali ako je nova i posjeduje garanciju svako skidanje hladnjaka ili oklopa prekida garanciju.