nForce driveri , Display driveri , AGP aperture size...

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Inzinjer, Mar 19, 2004.

 1. Inzinjer

  Inzinjer Aktivista

  Pozdrav!

  E ovako.

  Skinuo sam sa nVidia stranice zadnje drivere za nForce matične ploče 'nForce 3.13'i zadnje drivere za grafičku '56.64'.

  Prilikom instaliranja nForce 3.13 drivera postavi mi pitanje vezano za neki ' NVIDIA IDE SW driver '.
  Fakat ne znam čemu ovo služi pa me interesuje trebam li potvrditi instalaciju ovoga ili odbiti.
  Druga stvar što me nervira je to što prilikom instalacije ovog drivera 3.13 automatski mi i instalira drivere za grafičku '52.16'(najgluplji potez od starne nVidia ).

  E druga stvar vezana je za drivere za grafičku.Pazite ovo .Sa starim driverima 44.03 koje sam do sada koristio (jer je utvrđeno da najbolje odgovaraju non FX GeForce karticama ) rezultat u 3D Mark 2001 SE iznosio je 12830 , dok sa ovim novim driverima bude svega 9108.

  Sad gledajući ovo dobije činjenicu da stari 44.03 driveri daju bolje rezultate i bolje perfomanse pa se čovjek pita šta li joe bolje , ostati na ovim driverima ili koristiti nove koje daju lošije perfomanse.
  Ne bi ja o ovome razmišljao da me u glavi ne tereti činjenica :' šta ako sa starim driverima (koji su se pokazali za oko 25% bolji) ne budu mogle pravilno ići novije igre koje su testirane na , naravno , novijim driverima ili uopšte se ne budu ni mogle pokrenuti?'

  E sad ima još jedno pitanje vezano za BIOS postavke.Naime radi se o AGP postavkama to je Aperture size.Znam otrpilike da je to koliičina memeorije koju grafička ostavi u rezervi da bi je mogla iskoristiti ukoliko joj ponestane lokalne memorije.
  Kod mene je na default postavkama u BIOS-u automatski postavljena na 128.A grafička mi inače ima 64 MB DDR.Ja sam je spustio na 64 i ostavio tako.Šta mislite koliko na bi je trebao postaviti.

  Evo da to bude malo preglednije:


  1.Šta predstavlja 'NVIDIA IDE SF driver'koji se ponudi prilikom instalacije drivera za matičnu 3.13 i da li ga trebam instalirati ili ne?

  2.Šta mislite o driverima za grafičku?Koje da instaliram ? Stare koje rade bolje (al za nove igre neispitane ) , ili novije koje rade lošije ali za nove igre sigurne.Šta vi mislite?Što se tiče postavki sve je kao i uvijek.Ona antiailisting sranja su pogašena.Doduše treba li mijenjati postavke u driverima.Ja ih nikada ne mijenjam nego ih ostavim onakve kakvi jesu.

  3.Šta mislite za AGP aperture size?Koliko da postavim budući da se radi o GeForce 3 Ti 200 64 MB DDR.

  Doduše to je još par sedmica.Uskoro dolazi Leadtek GeForce FX 5900 XT.

  Eto hvala na odgovorima i izvinte zbog dužine pisma.Nisam imao vremena al napisao bi i veće.
   
 2. syss

  syss Veteran foruma

  čuo sam da je 56.64 sporiji čak i od 53.03, a 53.03 kod mene daje isto negdje oko 1500 marka manje nego na 44.03.

  nvidia ide sw je drive za ide kontroler matične :)

  prvo instaliraj nforce 3.13, pa nakon restarta add/remove-aj display driver, pa stavi 44.03. dok god nemaš problema sa novijim igrama, ja ti preporučam da ostaviš 44.03. aa i af stavi na off (ne application... jedino ako imaš želju u nekoj igri koristit aa ili af).

  aperture size ima neko nepisano pravilo da bude pola sistemske memorije, ali ako imaš 128 mb na grafičkoj mislim da ti je dosta i 64... uglavnom ta postavka i nema previše utjecaja na performanse. uputit ći te na dobropoznatu stranicu http://www.google.com, pa istraži :)
   
 3. Inzinjer

  Inzinjer Aktivista

  Ok

  Ok znači da potvrdim instalaciju NVIDIA IDE SW?

  A što se tiče drivera onda ću ostati na 44.03 .Je li i ti koristiše još uvijek te?Vidim da ti piše u potpisu al možda si promijenio.I kako se kod tebe ponaša sa novijim igrama?

  a vezano za AGP aperture size.Kod mene grafička ima 64 MB DDR (mislim treuntno , dok ne nabavim novu koja će uskoro biti) , po toj logici trebam onda stavit aperture size na 32 MB.Jer rekao si u pola.Al mislim da je to malo , pa ću ostaviti na 64.Šta misliš? :?
   
 4. BeastMaster

  BeastMaster Aktivista

  1. NVIDIA IDE SW driver je drajver koji daje podršku IDE kanalima na ploči, odnosno trebali bi da dovedu da tvoj HDD bolje radi sa njima nego sa MS drajverima, ali u relanosti ti nVidia-ni drajveri za IDE grane rade očajno i često prave brojne probleme. Preskoči instalaciju njih.

  2. Detonatiri 5x.xx serije su predviđeni za FX serije kartica i istina je da u DX8.x dovode do pada performansi ali zato karticama sa dx9 podrškom drastično ubrzavaju rad u dx9 igrama/aplikacijama. Moj ti je predlog da za GF3 koristiš 43.00 drajvere.

  3. AGP aperture size definiše količinu sistemske memorije (RAM-a) koju grafička kartica u slučaju potrebe (kada joj zafali sopstvena memorija) može da koristi. Slobodno stavi na 128Mb.

  P.S. nforce 3.13 drajveri su katastrofalno loši (prelistaj malo forume), pokušaj da nađeš 2.45 koji rade bez ikakvih problema.

  Pozdrav
   
 5. syss

  syss Veteran foruma

  beast nisam baš gledao po forumima, ali sa 3.13 (i instaliranim ide driverima) nemam nikakvih problema sa ovom pločom u potpisu... a ni performanse nisu slabije. da ti to nisi pomiješao sa onim 3.11 (mislim) koji su bili povučeni sa nvidia-ine stranice nakon par dana??

  injzinjer... koristim 44.03
   
 6. BeastMaster

  BeastMaster Aktivista

  nope, nisam pomešao, i sam sam dok sam imao 8RDA+ imao ogromne probleme, sad na Abitu ih nisam ni probao.
   
 7. jeretik

  jeretik Komšija

  Detonatori 44.03 varaju u 3D Marku i bila je afera zbog toga; u igrama nema neke vece razlike u brzini sa novijim driverima. 3D Mark ti se usporio zato sto je problem sa varanjem u tom benchmarku rijesen u novijim verzijama detonatora - konkretno nVidia je optimizovala 44.03 drivere da u 3D Marku2001 iscrtavaju arhitekturu i izracunavaju Z-buffer samo za vidljive objekte, ali na nacin drugaciji od standardnih implementiranih tehnologija za "skrivanje" Z-buffera - iskoristilli su to sto se ne moze upravljati kamerom u testu, pa se "pika" samo ono sto je trenutno na ekranu. Ako se sjecas onih javnih saopstenja nVidie i Futuremarka, te njihovog privremenog razlaza, to je to.

  AGP aperture ima uticaja na performanse samo ako igra koristi AGP texturing - moderni engine-i obicno maksimalno iskoristavaju raspolozivu memoriju na grafickoj i "izbjegavaju" prebacivanje tekstura u RAM preko AGP-a jer to moze biti jaaaaaaaaako sporo u kompleksnijim scenama (a sve moderne igre su fakat krcate kompleksnim scenama :) ) - dakle, sta god namjestis, sto se tice brzine, svejedno je, ali za trouble-free rad namjesti na 64MB, jer neke kombinacije maticnih i grafickih imaju problema sa drugacijim postavkama (pogotovo u starim konfiguracijama).
   
 8. Inzinjer

  Inzinjer Aktivista

  He. simpatično.

  Ma vala budući da sam ja bolestan od toga da svaki put kad reinstaliram drivere za matičnu i grafičku moram formatirati disk ne isplati mi se minjenjati.Sad sam instalirao 2.45 i 3.13.

  Ma nek ostane ovako do nove promjene hardwarea.