Nova konf.

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by bboy, Sep 7, 2007.

1. bboy

bboy Novi član

Mislio sam ovu konfiguraciju uzeti. Ne treba mi dx10, vec hocu malo da se zabaljam u mayi, 3d studio max, c++ i sl, pa onda uzeti nvidiu 9xxx.

Asus P5K LGA775, Core2Quad ready, Intel P35, FSB1333, 4xDDR2, GLAN, Firewire
    Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz
    ATI Radeon X1950PRO XTREME 256MB
    2x A-DATA DDR2-800 512MB PC6400
    HDD WD2500KS 250GB SATA-II 300,7200rpm, 16MB

Sta mislite 17" ili 19"?
    Mislio sam ici na 500W+. Koji su kvalitetni brendovi, cije napojne mozes opteretiti sa vise snage nego sto je nazivna (mada mi ovo nije bitno)?
    "Core2Quad ready"- da li ovo znaci da na ovu maticnu nece moci novi penryn ili yorkfield procesori, vec samo qxxxx serija, ili se flashovanjem biosa ovo moze ispraviti?
    Hvala, svaka sugestija je dobrodosla

2. Heinz

Heinz Aktivista

Ma gdje ces uopste razmisljati o 17" kad je 19" wide 350 maraka, a jos hoces da radis u Max ili Mayu ???

Ja sad da uzimam isao bi na 20", 1680x1050. Dosta raje koja se bavi 3D-om bas i ne voli wide monitore, za Aftere ili Premiere su ok, ali npr. u Maxu je UI vise prilagodjen obicnim monitorima nego wide-u, pa to nekim smeta. Zato ti preporucujem 20tku, 1050 vertikalne rezolucije naspram 900 se fakat osjeti, pogotovo ako si navikao raditi na 1280x1024 u tim aplikacijama. Ne zali ba pare za monitor, on je najrjedje mijenja na cijeloj masini. Mislim da bi cak mogao proci i sa slabijom grafickom, a provjeri sta je s mod drivera, ja sam se nekad davno s tim zezo, vidi da li se moze novi HD2600XT npr natjerati da radi kao FireGL. Postoji opasnost da ce u sljedecim generacijama maxa ili maye bit podrzan DX10, pa bi mogo zaglavit s jakom karticom koja nece moci raditi neke stvari koje ce ova jeftinija bez problema odradjivati. ATI je haman napravio pravo dobre drivere za nove FireGL karte zasnovane na R600 i RV6xx cipovima, svi ih hvale.

3. bboy

bboy Novi član

Sto se tice te maye ili max-a, nista na profesionalnom nivou, vec samo vjezbanje pa onda za koju godinu mozda nesta bude. Ok nista ispod 19". Sad me interesuje napajanje i ovo core2quad?

4. Heinz

Heinz Aktivista

Ja sam 90% siguran da P5K podrzava 45nm procesore, iliti Penryn, ali proguglaj, meni se ne da.

Napojna? Zavisi gdje si konto uzet. Uglavnom ništa ispod 500W, naravno brand name. Kod nas je tesko naci dobre, ali vidi u Plusu.ba ili Ingel.ba.

Za ucenje maxa ili maye mozes komotno proci i bez quad core-a i sa puno slabijom grafikom. Zvuci smijesno, ali moderne graficke su overkill za veliku vecinu 3D projekata. Koliko ja znam arhitekturi treba dobra grafa, ali ne toliko, low poly za igre mozes radit na integrisanoj bez ikakvih problema. Za bolesne high poly scene i fotorealisticnu karakter animaciju ti treba zvijer.

Ako se neces igrati nemoj uzimati ni tu grafiku, pogledaj 2600XT, dovoljna je za vecinu igara koje su sad aktuelne, a ima HDMI i DX10. Kad tad ces nabavit LCD TV i moci ces ga rahat ustekat, a ni DX10 kompatibilnost nije za baciti u takvim aplikacijama.

5. Vedo

Vedo Moderator

Ako ces se nekad se malo ozbiljnije bavit 3d-om onda obavezno umjesto tog E6750 uzmi Q6600, jer ce ti npr. 3ds max maksimalno iskoristiti sve 4 jezgre prilikom rendanja. Racunanje koliko je Q brzi od ovog E pri rendanju prepustam tebi ;)

6. bboy

bboy Novi član

Dok se ja uozbiljim u upotrebi ce biti 8 jezgri. Eh sto se tice napajanja,kakva je marka CHIEFTEC? Napojna od 500 [W] kosta nesto manje od 150KM. Posto smatram da graf. najvise trosi, bitno je da je struja 18A@ 12volti ili grijesim, da li moze proci 16A? Eto to je to.

7. Vedo

Vedo Moderator

Marka je odlicna. Imas u Plusu Chieftec 550 W 136,50 KM (GPS-550AB 550W ATX 2.0, PFC, AFC, 12cm fan ), ja ga imam i prezadovoljan sam. Napajanje je skroz bezsumno, vent se uopste ne cuje

8. Heinz

Heinz Aktivista

Chieftec je dobar, i ja sam konto sebi uzet, al' mi vazda nesto zao dati 150 na napojnu, radije se napijem kvalitetno.

9. Vedo

Vedo Moderator

A ako imas kakvu chunga-lunga napojnu onda ces zalit sto ti je radi tih 100/150 kmica riknulo pola kompa :roll: