P: Dva skenera HP ScanJet 4C (SCSI)

Discussion in 'Računari i komponente' started by Nihad, May 22, 2011.

 1. Nihad

  Nihad Aktivista

  (Pro)dajem dva identična (i neispravna) HP-ova ScanJet 4c skenera (SCSI komunikacija).


  Jednog skenera PC (tj. SCSI upravljač) nikako ne vidi. Probao sam i Adaptec-ovog AHA-2940 SCSI upravljača i originalnog nekog ISA SCSI upravljača koji je došao sa skenerom, bez uspjeha. Probao sam sa dva SCSI kabla. Taj skener "naočigled" ispravno izvrši svoju početnu proceduru hoda/namještanja nakon paljenja, ali pošto nemam komunikacije s računarom, džaba mi sve.

  Drugog skenera računar uredno vidi (i preko originalnog ISA SCSI upravljača i preko Adaptec-ovog 2940), kao i HP-ov upravljački softver (koliko se sad mogu sjetiti). Međutim, pri pokušaju skeniranja, skener pođe skenirati, mrdne se par milimetara, stane, i nakon nekoliko sekundi softver javi negu generičku grešku. Otvaranjem skenera sam ustanovio da su šine bile potpuno zapekle (kao da ih je neko umjesto uljem namazao sekundarnim ljepilom). Nakon mukotrpnog čišćenja i podmazivanja šina, mehaniku sam doveo u odlično stanje, ali ostao je isti problem pri pokušaju skeniranja.

  Ja sam na kraju pokušao od ova dva skenera iskombinovati jednog ispravnog, za šta mislim da je obećavajuće. Međutim, nisam uspio jer je za rastavljanje ovih skenera potrebno imati dobrog provalničkog iskustva (i alata).

  Ko to voli nek' izvoli. Cijena nije ni bitna, radije bih se mijenjao za nešta drugo, ako išta za bombonjeru. Najradije bih da vidim da ovo neko uspjedne sastaviti, jer su HP ScanJet 3c i 4c bili nenadmašni skeneri svog i mnogih doba koji su nakon njih došli.

  Kontakt ovdje, kroz PM ili na 061/399-609.

  Slike:
  http://static.pik.ba/galerija/2011-03/s ... velika.jpg
  http://static.pik.ba/galerija/2011-03/s ... velika.jpg
  http://static.pik.ba/galerija/2011-03/s ... velika.jpg
  http://static.pik.ba/galerija/2011-03/s ... velika.jpg