Pomoc oko mreze

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Qler, Jul 3, 2012.

1. Qler

Qler Veteran foruma

Ovako, imam router sa 4 lan izlaza, ali mi trebaju jos dva. Zna li neko da li moze ili da li mi je isplatnije uzeti neki switch pa sa njim to rijesiti ili traziti neki router sa vise izlaza? Samo ne sjecam se da sam vidio takvih...

Treba mi za 3 racunara, mrezni printer, i PLC (mora biti online prilikom programiranja)

P.S.

Imam slobodnih izlaza na ADSL routeru, sta mislite moze li da ustekam kabal u njega? Da li ce raditi mreza

racunar - router - adsl router

hoce li ga ovaj vidjeti?

2. wragg

wragg Aktivista

Sta ti radi ovaj drugi router?

3. AdoSA

AdoSA Komšija

To ce ti raditi samo ako aDSL router i taj drugi budu u istoj mrezi, tj. da se sa aDSL routerom kacis na net a da ti drugi router u stvari radi kao switch i/ili access point. U ostalim konfiguracijama to nece raditi.

Imas opciju da si kupis kakav jeftini switch, imas dobih ponuda na pik-u. Isto tako imas opciju da kupis dvije wifi karte (PCI ili USB) i da oslobodis dva LAN porta na routeru :), ujedno ces se osloboditi kablova koji idu po stanu

4. Qler

Qler Veteran foruma

Radi se o kancelariji, i vjeruj mi da mi je palo na pamet da mi je najprakticnije da kupim dvije wifi kartice i da tako rijesim problem :)

A evo sad sam iskopcao jedan komp, pa pokusavam da spojim ovaj PLC ali ne ide nesto.. moram skontati sta je problem.

5. AdoSA

AdoSA Komšija

Nesto ram razmisljao da pokusas spojiti na slijedeci nacin...

Na aDSL routeru stavi IP adresu npr. 192.168.0.1. Drugi router spoji sa njim preko obicnog LAN porta (ne internet, ako isti postoji) i konfiguriši ga da se na net spaja preko PPPoE i ukucaj username i password, stavi da mu je IP 192.168.0.2, konfiguriši DHCP da adrese idu od 0.100 do 0.199 i da daje defaultni gateway svoju IP tj. 192.168.0.2. Ostale uedjaje pokopcaj na ostale slobodne portove na oba routera. Zavisno od modela routera koji imas mozda ces i moci iskoristiti internet port, uglavnom probaj.

Ovo rjesenje mi je radilo kada sam konfigurisao ZTE router od BHTelekoma, Linksys e2000 i Digitus Repeater.

6. Qler

Qler Veteran foruma

Uspio sam da uspostavim konekciju PLC - router - PC

Moraju biti u istim onim grupama, 192.168.0.xxx router i PLC, na racunaru je postavljeno da sam dodjeljuje IP adresu. PLC je online, sad mogu da radim :) a vjerovatno cu kupiti wifi kartice, i da se ne zajebavam :)

Hvala na pomoci :)