Imam 2x8GB DDR4 G.Skill RAM. Ponekad dobijem BSOD (uglavnom su različiti uzroci i većinom se dese u toku igranja) ali sinoć mi izleti KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE error za koji preporučuju da se uradi Windows Memory Diagnostics. To sam uradio, i kaže da je našao hardware faults. Log files skeniranja nisam našao (u event view-eru nema ništa), tako da ne znam detalje. Danas pokrenem Memtest64 i evo radi oko 4 i po sata bez problema. Koliko je pouzdan ovaj windows test i čime još mogu testirati prije nego skontam da li imam razlog da vratim memoriju?
Windows test skenira samo slobodnu memoriju ali ne i zauzetu. Najbolje je ako mozes da pokrenes taj program sa USB sticka ili CDa. Ako tako prodje bez gresaka onda je RAM dobar.
Ok. Test 1: Testirao nekoliko puta obje pločice odjednom, pada na 9. testu. Test 2: Vratio CPU na defaultne vrijednosti, memtest86 ne pokazuje greške na 9. testu Test 3: Testirao jednu pločicu preko noći, prošla sve testove i 4 iteracije Test 4: Testirao drugu pločicu oko dva sata, prošla sve testove i jednu iteraciju (ostavio sam da radi dok ne dođem kući) Ono što mi je ostalo je da testiram drugi slot u kojem sam imao memoriju. Je li moguće da CPU OC (Ryzen [email protected] i 1.25V) utiče na rezultate memtest-a
Dešavalo mi se da RAM prolazi taj mem test a memorija nije u redu. Nego ostavi jednu pločicu i radi sa njom par dana.
Isti slucaj imam u zadnjih mjesec-dva, ove hefte bas onako cesto. Memtest veli da RAM ima errora, sutra na reklamaciju .