Preporuka za koristen UPS

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Zer0, Sep 14, 2024.

1. Zer0

Zer0 Aktivista

Kao sto naslov kaze, moze li neko ko se malo vise razumije preporuciti na sto da pazim kad budem trazio?

Ne kupuje mi se novi UPS jer mi u sustini treba da radi do 5 minuta kako bih mogao da ugasim PC, desava se cesto u zadnje vrijeme da nestane struje na 10 sekundi.

Koja jacina za moju konfiguraciju iz potpisa, da li je pametno kupovati koristen UPS, bilo bi dobro da ne pravi buku, jer neki modeli imaju ventilatore, bilo bi dobro i da se baterija moze kasnije zamijeniti ako treba...i ako ima jos nesto bitno?

Onako iskreno, ne znam zaista nista o tome...

Hvala na vremenu,
    0

2. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Trebaš izračunati ukupunu potrošnju opreme koju ćeš spojiti na UPS. Shodno tome birati jačinu.
    APC SmartUPS serija je veoma pouzdan proizvod i većinom možeš naći rezervne baterije za njih.

Ja smatram da za privatnu upotrebu ne treba bježati od kvalitetnijeg polovnog UPS uređaja uz uslov da se kupe nove baterije za isti. Onda možeš biti miran.

Zer0 likes this.
  3. selvin

selvin Moderator

Najcesce te cijena polovnog + nove baterije izadje gotov ko novi pa razmisli i o novom ako se uklapa u budzet. APC svakako preporuka, oni su glavni na tom polju. Je li imas neki budzet?

Zer0 likes this.
  4. Zer0

Zer0 Aktivista

Pozdrav i hvala mnogo na vasem vremenu i odgovorima.

- Znaci preporuka APC.
    - Ako imam napajanje od 850w onda bi UPS slicne snage bio dovoljan? (850w-1000w), tesko da moze slabiji, je li tako?
    - Mislio sam da platim do 150KM, jer mi u sustini treba da pokrije 5 minuta rada i da se ugasi PC automatski (bilo bi dobro da ima automatsko gasenje za PC) ili da ga ugasim ja. Da li je realno to? Ili je premalo novca.
    - Da li se moze vjerovati nekome na olx-u ko tvrdi da je zamijenjena baterija i je li bolje kupiti od nekih preprodavaca koji se bave time ili od nekoga ko je to kupio samo sebi?
    - Gdje nabavljati nove baterije kasnije?

Izvinjenje zbog puno pitanja.
    0

5. selvin

selvin Moderator

Tesko za tu lovu, ali opet ne znam kakvo je stanje sa polovnim na trzistu. To sto kazes treba mi "samo" 5 minuta, zapravo i onaj od 1300-1500KM od 1000VA ako je full opterecen drzi toliko tj. 6-8 minuta, pod pola opterecenja drzi 15-20 minuta, mozda malo duze.

Kazu da je praksa 20-30% preko snage napajanja, cini mi se tako nekako, tako sa bi mogao ganjati ovaj 1000VA.

6. Zer0

Zer0 Aktivista

Dobro hajde da se ne fokusiramo onda vise na budzet.

1000VA mozda moze to je 600W (da li si siguran da bi moglo to?)
    1500VA/900W sigurno moze.

7. selvin

selvin Moderator

Do mene je, nesto sam mislio da je manji taj faktor, mislio sam da ti je 1000VA na knap. Taj od 1500VA onda ipak moras.

Zer0 likes this.
  8. Zer0

Zer0 Aktivista

Ma i meni se cini, nesto sam malo procitao o tome, izgleda da mora 1500VA i onda pretpostavljam moze da radi bez problema, moram onda malo procitati o tome sta je bitno.
    Mogu misliti problema pokusati kupiti bateriju u BIH, od ponude do toga da su kopije na sve strane...

Hvala za misljenje i pomoc.

Last edited: Sep 16, 2024
  9. selvin

selvin Moderator

Ja sam kupovao prosle godine taj 1500VA za firmu ali onaj sto ide u rack u server sobu. Prvenstveno smo ga uzeli za mreznu opremu i jedan lokalni server. Jako dobro nas sluzi, imali smo prekide i sve je to izgurao. Koristimo laptop workstatione, tako kad nestane struje imamo i interneta neko vrijeme i aktivnu mrežu da riješimo ili snimimo šta hitno ako treba na mreži.

Negdje sam vidio originalne baterije oko 300 i kusur KM ali ne znam za koji model, da ne slazem ali mislim za ovaj 1500VA.

Nije jeftina "igracka", tako da treba dobro izvagati je li treba za kucnu upotrebu. Ako mislis ulozit 1000-1500KM za nesto dobro, radije te pare usmjerit za dobar workstation za razliku cijene do desktopa :) Naravno ako je izvodivo.

Zer0 likes this.
  10. Zer0

Zer0 Aktivista

Ma trebace mi definitivno UPS i to samo zbog zastite podataka, da se moze sigurno ugasiti PC, pa cu vidjeti sta cu...
    Jos jednom hvala za pomoc i vrijeme naravno.

selvin likes this.
  11. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ja sam postavio par Eaton 9PX. Drzi mi 20 ak PoE kamera, 2 QNAP-a i 10 ak switcheva oko 6h bez napajanja.

Zer0 likes this.
  12. Zer0

Zer0 Aktivista

Nakon citanja malo o tome, izgleda da UPS treba da bude pure sine wave, sto opet dodatno dize cijenu...