Problem sa AMD coolerom

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Benq, Jul 7, 2013.

 1. Benq

  Benq Komšija

  Imam AMD FX8120 procesor i onaj stock cooler koji dodje u boxu , problem je sto je taj cooler prebucan kad pokrenem neku igru , svako malo pojaca obrtaje do maksimuma pa ih spusti pa sve tako , inace temperatura procesora u idle je 45 a kad pokrenem igru onda ide do 60 , instalirao sam speed fan i pogledao obrtaje na idle drzi nekih 3200rpm , instalirao sam Easy Tune 6 i preko njega spustio obrtaje na 2200 i radi tako sasvim pristojno a namjestio sam da se cooler pojaca tek na 70 stepeni. U Biosu mi je aktivna cool'n'quiet opcija i kao podopcije sam imao PWM i Voltage , stavio sam na PWM. Ima li neki program koji ce da "zakljuca" obrtaje na recimo 2500rpm-a i da tako stoji i kad je u idle i pod opterecenjem (igre i tako to.. ) ?
   
 2. dmr

  dmr Veteran foruma

  speedfan, ako podrzava kontrolu na toj ploci. Pogledaj pod configure/advanced/ U padajucem meniju odaberi odgovarajuci chip od maticne, te za odgovarajuci prikljucak postavi PWM mode na manual.
   
 3. Benq

  Benq Komšija

  Preko SpeedFan-a nisam mogao nista da uradim , nesto sam jos cackao u EasyTune6 , posto imaju margine da se podese obrtaji koji ce se odrzavati dok procesor ne dostigne 60 stepeni (cooler sada radi na 20%) , i da se pojacaju obrtaji na 50% ako predje 60 stepeni , maloprije dok sam igrao bile su drugacije postavke pa cu testirat to sutra , i ako se ponovi ista stvar onda u BIOS-u skroz iskljucit cool'n'quiet opciju , jer mi mozda bios ne benda postavke softvera nego tjera po svome :). Uglavnom javim sutra kako je proslo ako sta uspijem pa mozda i drugima pomogne jer ovo je za izludit :)
   
 4. Benq

  Benq Komšija

  Eto , rjeseno pitanje dizanja obrtaja u igrama :) , na ovom linku ima i uputstvo i sve sto treba uraditi sa SpeedFan-om (kao sto je kolega dmr i rekao)

  Postavio sam cooler da u igrama radi na konstantnih 3000rpm-a i tako drzi sve vrijeme , sto je mnogo bolje nego da turira svakih 20 sekundi na 6000 :)

  LINK : http://www.overclock.net/t/1333837/easy ... ashes-help