SEO optimizacija

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Aug 24, 2015.

 1. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Ljudi, ima li ovdje eksperata za SEO, šta je potrebno učiniti da stranicu malo poguram gore, što se tiče našeg govornog područja.

  Yoast SEO je na wordpressu instaliran.
   
 2. anel007

  anel007 Komšija

  ukratko potrebno je izbacivati unikatan sadrzaj, ako je blog npr jer pominjes wp, koji nije copy/paste sa drugih sajtova i vremenom ces se penjati prema vrhu
   
 3. Alibegovic

  Alibegovic Veteran foruma

  Nije blog. Radi se o jednoj manjoj firmici. Uglavnom sav sadrzaj je unikatan, dodan meta description i keywords, ali pretraga na guglu ga pozicionira na dno prve stranice za oblast kojom se bavi.
   
 4. selvin

  selvin Moderator

  Ako imas taj plugin, tesko jos da mozes sta odradit na WP-u osim da malo "optimiziras" sadrzaj. Sto se tice pozicije na google, treba tu i neko vrijeme proci, bez obzira kakav sadrzaj imas. Utice i starost domene, koliko linkova ide na tvoj sajt, koliko se cesto sadrzaj mijenja, itd. itd.
   
 5. donjapa

  donjapa Overclocker

  Backlinks, i samo backlinks.

  Ukratko, prave se tekstovi da bi bilo "legit" u kojima se pominje neka radnja i ono linka na tvoju stranicu. Ti se tekstovi postavljaju na razne site-ove, koje google priznaje te to igra veliku ulogu u rankiranju. Oni koji se aktivno bave SEO-om zaradjuju masno preko Freelancer-a, nevjerovatno koliko je ovaj Amer za kojeg radimo davao za to mjesecno, svaki klijent 300+ dolara :)
   
 6. mobsterc

  mobsterc Overclocker

  Google stalno mijenja stvari koje su bitne za pozicioniranje, moras pratiti tematiku. Prije je bilo puno bitnije da imas backlinkove, danas i ne toliko.
  Prvo odredjujes kljucne rijeci za koje zelis da se pojavljujes na rezultatima, onda slijedi analiza konkurencije pa se pristupa modifikaciji sopstvenog sadrzaja i stranice.
  Postoje naravno neke osnove, nije dovoljn ni samo instalirati plugin, potrebno ga je prilagoditi i podesiti da odgovara tvojim potrebama.
  U sustini, ako ne zelis placati da ti neko radi na tome, neka sustina je odgovorena, kvalitetan sadrzaj (mora se paziti i na sam nacin kako je tekst napisan), brzina ucitavanja stranice, backlinkovi, prisutnost na socijalnim medijima (ukljucujuci i youtube), dostupnost sajta i koliko cesto stize novi sadrzaj... U sustini, google-ov algoritam radi na principu da pokusa ponuditi sto ugodnije iskustvo za posjetitelja.
  Prije je to sve jednostavnije bilo, danas je nauka za sebe. Svaki segment nosi odredjen broj poena, a ni to nije fiksno jer zavisi od termina pa je negdje bitnija video prisutnost a negdje ne toliko i sl.
  Srecom vecina se da analizirati i skontati sta treba da se radi, a nekada bome mora i da se ide na srecu da bi se skocilo za jedno mjesto, zna biti mukotrpan posao.
  Cim si na prvoj stranici, dobro je za pocetak.. ako je nesto jednostavno u pitanju, onda moras da ganjas top 3.
   
 7. danijel10novak

  danijel10novak Novi član

  Ako netko treba pomoc, moze mi se javiti u PP za seo optimizacija skripte ili direktna pitanja. Radim vec duze vrijeme to, pa radno dajem savjet ili rjesim problem ;)
   
 8. magic

  magic Guest

  Backlinks su prije bili mnogo bitniji. Danas mislim da je su mozda najvaznije kljucne rijeci na stranici, ali opet mnogo je tu faktora i svaki projekat je prica za sebe.