Simultane konekcije,Dual Wan,Dual PPPOE-WRT54GL

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Eukaliptus_Junior, Feb 17, 2011.

 1. Eukaliptus_Junior

  Eukaliptus_Junior Novi član

  Pozdrav,

  interesuje me da li je neko od forumasa susretao se sa ovim ili pokusao izvesti u praksi?Konkretno,imam navedeni ruter,kao firmware koristim ddwrt i sad hocu da umjesto jednog wan porta napravim 2,ruter da ostvaruje dvije konekcije a onda da ih veze i radi neku vrstu load balance-inga...
  Nvram modifikacijom sam odvojio drugi port za Wan 2 i stavio ga u isti VLAN sa Wan 1 portom,ruting tabele i firewall postavke potvrdio sa http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=13869&postdays=0&postorder=asc&start=0 ali nesto jos treba odraditi da "okine" konekciju - prijedlozi,misljenja ?
   
 2. Eukaliptus_Junior

  Eukaliptus_Junior Novi član

  Niko?

  Ok,pretpostavljam da nema interesovanja za ovo tako da necu objasnjavati sta sam uradio,uglavnom napravio sam,brzina je udvostrucena kao da postoje dvije konekcije,sto je i bio cilj

  [​IMG]


  Tema moze lock.
   
 3. GW

  GW Moderator

  Ja sam prije koristio dual wan na svom trendnetu, imao fabrički tu mogućnost. Sjećam se da sam čitao na nekom forumu, kao stručnjaci tvrde da se ne može imati internet i free zona na HS-u u isto vrijeme i davali neke loše upute kako prekopčavati kablove stalno da to kao funkcionisalo. Ja im napisao uputstvo, nisu mi vjerovali da je moguće. :D
   
 4. Eukaliptus_Junior

  Eukaliptus_Junior Novi član

  :)

  "Ne moze" je generalno postalo zamjena za "ne znam"....ego je cudna stvar..."strucnjak" koji obara cinjenicu kako rutiranje postoji-da bi se koristilo?:)
  Salu na stranu,ovi linuxoidni su cudo,cekam samo model tipa nl160 ali da je broadcom baziran pa da se zabavim "k'o covjek" :)
  Stabilnost pored opcija fascinira za male pare,predmet istrazivanja je definitivno proteklu godinu-dvije i po svemu sudeci bice jos :)
   
 5. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Imas 2 fizicke konekcije ?
   
 6. Eukaliptus_Junior

  Eukaliptus_Junior Novi član

  Ne,jednu imam sa mogucnosti vise simultanih sa istim usernameom i pass-om
   
 7. Zeleni

  Zeleni Network Ninja


  ADSL ? Ne kontam tvrdnju da ti se brzina udupla. Koliko znam, a poprilicno sam siguran, brzina tvoje linije je odredjena konfiguracijom porta na dslamu. Dvije PPoE sesije neche poduplat brzinu, jer kapacitet linije izmedju tvog modema i dslam porta ostaje isti, imao dva naloga ili ne. Jedina mogucnost da ti se brzina podupla je da se port dinamicno konfigurise, ako je vise PPoE sesija aktivno, sto jos nikad nisam cuo.

  Koji ti je ISP, na kojem routeru imas dd-wrt, i de nabaci par slika sa speedtest.net sa jednom i sa obije konekcije aktivne. Ako moze kod tebe, moze sigurno i kod drugih onda, za sto ce biti zahvalni ;)
   
 8. Eukaliptus_Junior

  Eukaliptus_Junior Novi član

  Brzina porta nije jednaka brzini internet konekcije(znaci rade i IPTV,IP tel) i za sve to treba neka dodatna brzina zar ne? :)
  Kod mog provajdera (da ne idem u prozivanje na forumu sad ipak) ta brzina je oko 20Mbit/s iako je moj paket recimo oko 4 ili sad 6 Mbit-a - pa ti savjetujem (jer vidim da poznajes tehnologiju) da instaliras google chrome (sa mogucnoscu prevodjenja ) i posjetis
  Code:
  http://www.dualwan.cn/
  Ne znam koliko je ovo sve legalno-upozoren sam ovdje,dao sam ti smjer (i ostalima koji poznaju ovo) i mislim da dalje mozete sami. Usput,speedtest registruje tvoj dolazak jedne IP adrese i to mjeri - obzirom da ti fakticki dolazis sa dvije uglavnom i nije mjerodavan,probaj kakve drivere ili nesto vece i pazi da ne "brickujes" ruter :)
   
 9. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Koliko znam komercijalni VoIP, koji manje vise dolazi sa posebnim adapterima, dijeli bandwidth sa svim ostalim na tvojoj konekciji. Postoje all in one rijesenja, gdje imas interni QOS, koji prioritira VoIP pakete naspram svih ostalih. Jos uvijek konfiguracija porta na dslamu je bog i batina i odredjuje tvoj kapacitet.

  Bez obzira, jos uvijek mozes skidati jednu stvar preko jedne konekcije, drugu preko druge, nikad jednu preko obadvije. :) Ovo cisto pitam jer me interesuje kojim ti hajvanima placas mjesecnu predplatu :)