Evo vec drugi dan kako se peglam s ovim. Da ne duljim, BSOD nakon kojeg vise ne mogu boot-ati s disk-a (trazi da ubacim boot-able medij ili tako nesta) Probao recovery disk, Ubuntu instalaciju, Windows instalaciju, HIRENS... ali problem ostaje, a to je sto mogu pristupiti glavnoj particiji na disku i manipulirati file-ovima, ali bilo koja izmjena nije trajna. Probao formatirati na 1001 nacin, brisati i kreirati particije, radio GPT u MBR konverzije... sve prodje 'ok', ali particije i sve na njima ostaje bez ikakve promjene. Ako ko ima kakvu ideju, bujrum, inace ne gine mi kupovina novog diska.
Isti problem samo mene još više napatio. Ovi jeftini ssd su smeće teško. Činilo se da radi, ali PC krene da upali i samo se ugasi i tako desetak puta dok ne upali i onda sve ok. Mislio napojna pa ploča i na kraju evo SSD krivac. Sent from my SM-G950F using Tapatalk
ma disk pri kraju, pa “bacen” u read only da se podaci mogu kopirati imao situaciju sa vise istih laptopa sa istim diskom
Gdje se nalaziš? Ako ne uspiješ ništa, a nisu ti bitni podaci sa diska, ja sam u Sarajevu i možda mogu pomoći Koji je disk u pitanju?
Mini update: Zaboravio sam spomenuti, nakon crash-a, ime diska se promijenilo u SATAFIRM S11, i ako sam dobro ukapirao, to znači da je uletio u Protect Mode (vjerovatno ovo što @nivla spominje). Protect Mode se po pravilu aktivira ako je disk pri kraju, ali nedavno i danas sam ga skenirao, nije bilo nikakvih upozorenja tog tipa, naprotiv, tako da ne znam koji mu je. Uglavnom, kao zadnji trzaj, flashovao fw, and now "it's dead, jim" Trenutno radim powercycle da vidim ima li fajde. brb @dmr Nema šta nisam koristio (diskpart, mini tool partition, gpart, gdisk, fdisk, dd, aomei...) kao što rekoh, skoro svaki završi bez problema, ali... @nenji_avero Hvala na ponudi, ali vjerovatno uzimam novi disk (ne bih opet rizikovao ovu peglanciju) jer mi treba za posla, a ovaj usput onako mogu povremeno pogledati. Patriot Spark 256GB je u pitanju (Phison S11 controller, koji je poznat po ovom sranju) @Neo Bahamut Zero Probao, de nada, osim što kad se deaktivira, ne mogu više postaviti boot order. Ako koga zanima, na linku ima alatki za naprednije korisnike: http://vlo.name:3000/ssdtool/
ovo sto je meni krepalo, health prije bio na 99%, ali diskovi u read only, zamijenjeni bez problema za diskove goodram koji ferceraju bez greske, bili su adata nvme ovi sto su krepali
Goodram je dugo prozivan kao najbolji jeftini disk. Ima more review-a na YouTube koji ga hvale. Iako imaju (kao i svi jeftiniji ssdiskovi) problema sa pregrijavanjem u određenim okolnostima, do dan danas mnogo ljudi ih ima i rade bez problema. Ja bih među te pouzdane jeftine dodao i SanDisk Plus. Ja sam tati uzeo od 128gb za nekih 25KM sa AliExpress-a, evo treću godinu piči bez problema. Istina, na njemu je samo sistem, office, autocad i poneka sitna aplikacija, sve ostalo je na HDD-u @vutra ajd nadam se da ćeš biti miran s budućim diskovima Ako nekad budeš nagodan daj mi taj da ti probam osposobiti, pa makar za eksterni ovako da imaš brzu instalaciju windowsa ili nešto
@nenji_avero Disk se više ne pojavljuje u BIOS-u tako da ne znam šta mu možeš uraditi, ali kad si navalio , ako misliš da možeš nešta skontati, bujrum.
Ma proučiš mu, umočiš ga u nanin ajvar i tri puta zaliješ medom - proradi odma' Ako ga BIOS ne čita, onda ne bih da se zaje s tim, gotova stvar