Stambeni krediti u BIH

Discussion in 'Generalna diskusija' started by kvaju, Jan 28, 2017.

 1. kvaju

  kvaju Komšija

  Otvaram ovu temu jer predpostavljam da vas ima koji ste digli stambeni kredit, čisto da malo porazgovaramo o nekim iskustvima.

  Dakle imam kredit u Unicredit Banci, sa kamatom od 6,2%, i nije fixna, digao sam to ima 4 godine, i tada mi je to bila najpovoljnija opcija.

  Ove godine kolega kupio stan, i digao kredit u Sparkasse banci , sa kamatom 4 i nešto %, i prvih 10 god mu je fixna kamata, što je super povoljno.

  Ja još nisam išao do drugih banaka da se raspitivam o prebacivanju kredita kod njih, no čitajući https://www.elitesecurity.org/t494488-0#3733496 vidim da i nije to toliko strašno, ubiti ja sam uvjeren bio zahvaljujući mom neznanju i strahu, da nemogu ništa raditi dok ne otplatim kamatu, ili da su ogromni penali ako bi npr. prebacivao kredit u drugu banku, prije isteka bar polovine postojećeg kredita.

  Kakva su vaša iskustva sa ovim, dali je itko radio sličnu stvar?
   
 2. selvin

  selvin Moderator

  Ja sam prosle godine u maju podigao stambeni hipotekarni, kamata u Intesi je bila 5.30 do 5 godina, 5.35 do 10 godina, fiksna u oba slucaja. Mislim da je 5.40 bila do 15 godina, ali ne znam je li bila fiksna na toliki period. U tom trenutku u Unicredit su mi davali izmedju 5.55-5.70, ali fiksnu do 5 godina, do 10 godina je bila promjenljiva. U Sparkasse nisam bio tad, ali jesam jos i u NLB i u Raiffeisen koji su bili dosta nepovoljniji od Intese/Unicredit. U Sparkasse je drug u to vrijeme podigao kredit i bili su uslovi slicni kao u Unicredit, tako da mi je Intesa bila najpovoljnija.

  Sto se tice prijevremene otplate, koliko sam ja skontao u Intesi kad sam pricao s njima, placa se glavnica + onoliko procenata kolika je bila obrada kredita, npr. ako je bila 2% obrada kredita, placa se 2% * glavnica. Ako se dobro sjecam, rekose mi da to nije njihovo pravilo, vec je tako po zakonu ili cemu vec, tako da bi trebalo biti isto i u drugim bankama. U mom slucaju je bila obrada kredita 0% po nekoj akciji, tako da bi trebalo da nema dodatnih troskova pri prijevremenoj otplati.

  A posto ti pitas za refinansiranje, onda preracunaj koliko si isplatio kamate, tj. koliko jos ima da platis kamate u Unicredit, a koliko ce ti bit ukupno kamate u novom kreditu + dodatni troskovi prijevremene isplate. To ti i u banci mogu dati kao plan otplate, mada mozes i sam izracunati. Gledam i na ovom linku sto si poslao, ovaj lik pise da se treba platiti notar i ponovni upis hipoteke. Ako se pravi novi ugovor za hipoteku, onda je to oko 500KM cini mi se, a upis hipoteke mislim 80KM. Barem sam ja toliko platio u Tuzli to dvoje pri prvom podizanju hipotekarnog kredita, pa ne znam kako ide pri prebacivanju na drugi.
   
 3. GV

  GV Komšija

  S obzirom da malo poznajem tematiku... Prvo pitaj u svojoj baci koliko trebaš platiti u slučaju jednokratne otplate kredita, sa tim podatkom i barem jednom platnom listom odeš u drugu banku sjedneš s osobnim bankarom i kažeš šta te interesuje. Staviš troškove i dobitke na papir i vidiš rezultat. Zbog dužine otplate sve banke daju samo promjenjivu kamatnu stopu tako da ti kolegi sa 4% može skočiti na X%. Nadam se da je dobro pročitao otplatni plan. Niko ti ne brani da promjeniš banku, hipoteka se prenese, nova banka isplati staru.

  Sent from my ALCATEL ONE TOUCH P320X using Tapatalk
   
 4. GV

  GV Komšija

  Samo treba boga moliti da opstane currency board kod nas, da odnos KM:EUR ostane isti. U suprotnom kuku se svima nama.

  Sent from my ALCATEL ONE TOUCH P320X using Tapatalk
   
 5. ljiljan

  ljiljan Aktivista

  Dokle god je eura bice vezan ali mi se cini da ce eurozona otici u helac u narednih 5 do 10 godina. Dosta zavisi od narednih izbora u pojedinim EU zemljama tj. ako desnicari pobjede bice problema.
   
 6. Ajdin87

  Ajdin87 Aktivista

  Mozes obici druge banke i neka ti naprave racunicu i daju napismeno. S tim odes u svoju banku i pitas da dobijes novu kamatnu stopu.

  Znam covjeka kojem je ovo proslo upravo u Unicredit banci, jos je on dizao po daleko vecoj stopi prije nekih 8-10 godina.

  Sent from my 6039Y using Tapatalk
   
 7. Almir

  Almir Komšija

  neke moje kolege su radile repograme kredita i kad se sve stavi na papir ako je manje što da ne, al sve uzeti o obzir
   
 8. Tensai

  Tensai Aktivista


  Kuku se nama svakako. Valutni odbor je garant za enorman rast vanjskog duga- jer bilo da kredit diže pojedinac ili država, mi se moramo zadužiti kod komercijalnih banaka kupujući Eure, a taj dug će otplaćivati porezni obveznici. Koliko god apsurdno zvučalo, u BiH se kredit isplati uzet, jer će ga otplaćivati prezni obeznici. Zato i imamo ovakav životni standard, a na kraju sve ove priče najviše profitira Evropska Centralna Banka.