Evo malo se zezam sa ovim ruterom pa da pitam samo nesto u vezi N mreze.Imam opciju da stavim samo N ili mixed abgn. E sad,ako stavim samo N,je li to znaci da ce se na mrezu moci konektovati samo uredjaji koji podrzavaju N standard ili mogu i oni sa b/g standardom? I jos jedna stvar,da li da u postavkama pod Channel Width stavim 20 ili 40MHz?Sta ovo tacno predstavlja i na sto tacno utice? Dobio danas ovaj ruter,a deklarisan je na 150mbps.Kada se sa laptopa konektujem isto sa N karticom pise da je brzina 65mbps.
Ima li ti bezicna kartica u kompjuteru vise antena ? Dosta produkata je certificirano za N, ali nemaju hardwera da iskoriste dostupan kapacitet. Moze biti da imas bezicnu mrezu u blizini koja kolidira s tvojom, probaj zamjeniti kanal. Smetnje u stanu, router u blizini nekog metalnog objekta ili prozora. Ako zakljucas na N, naravno samo uredjaji koji podrzavaju taj protokol ce se moci prikljuciti. 40mhz je standard za 802.11n, ako stavis channel signal width na 20mhz, prepolovish kapacitet manje vise. Doduse ovo se ganja manje vise dinamicno.
Pa moze biti da je do same mrezne kartice na laptopu jer ona ima konektore za 3 kabla ali su samo 2 spojena jer sam mijenjao karticu sa prvobitne g na ovu n,tako da je ostala stara antena sa 2 kabla. Okolne mreze sto detektujem su na razlicitom kanalu od mog,to sam najmestio. A sto se tice smjestaja samog rutera,jbg nemam puno opcija,a nalazi se odmah uz kablovski modem i tv.