Ugovor o djelu ( Njemacka )

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bumbe, Jan 19, 2017.

 1. Bumbe

  Bumbe Aktivista

  Pozdrav raja,

  Dobio sam priliku da radim za jednu agenciju iz Minhena, posto moj najbolji drug odnedavno radi tamo u Minhenu, na poziciji Event managera, uspjeli smo izganjati posao za mene takodjer, ali radi se o poslu grafickgo dizajnera za tu firmu, i to online rezimu, odnosno odavde iz Bosne, za skroz ok platu za nase uslove i vise od toga , a za tog Njemca opet potpuno povoljnije nego da tamo nekog zaposli. Danas ili sutra bi trebali sve finalizirati, mada ja vec radim za njih par dana i uveliko ucestvujem u projektima.
  Jedini "problem" kojeg jos nisam rijesio, odnosno ne znam detalje je taj ugovor sa njima. Zvao sam agenciju za posredovanje i zaposljavanje u BiH ali oni pojma nemaju oko toga, znaju samo za sistem medicinara u Njemackoj.

  Da li neko od vas zna vise o tome i kako bi to mogao regulisati, posto me poslodavac pitao jucer kako cemo to rijesiti, par prijatelja mi sugerise sljedece :
  -Ugovor o djelu kojeg ce sastaviti oni u Minhenu i poslati meni na potpisivanje
  - Ne znam da li su oni tamo duzni placati ikakav porez Njemackoj ( i ne zanima me posto im je to svakako obaveza ako trebadne i to im ne predstavlja problem)
  - Ono sto znam je da ja nisam obavezan da placma porez na tu platu jer prihodi mi ne prelaze 50.000 KM , a i ako prelaze potrebno je bas puno lose srece da to neko uoci i prijavi me poreznoj, kazna za to je 1000 BAM). Btw. plata mi je zirka 1200,1300e mjesecno

  Dok mi jedan prijatelj sugerise da to sve radimo preko neke freelancer stranice, UpWork ili Peopleperhour, ali tu vec imam proviziju na svaku transakciju i proviziju na isplatu sredstava na racun.

  Nadam se da ce mi neko od vas pobliz eobjasniti da mi je ciniti posto mi je ovo prvi put da radim ovako nesto.
   
 2. Vedo

  Vedo Moderator

  Sve sto ti legne preko 3500 KM (cini mi se) godisnje je oporezivo, porez na licni dohodak. 10% si obavezan platiti, mogu ti poslat template na PM ako zelis. I da prebacis 50.000 KM godisnje i dalje je svega 10%, nema PDVa, nisi firma. Ovo je 100% tako, provjereno jos jednom sa bivsim direktorom porezne uprave.

  Dosta raje ne placa, al zasto radi 10% da razmisljas.

  Sent from my SM-G935F using Tapatalk
   
 3. Bumbe

  Bumbe Aktivista

  Re: RE: Re: Ugovor o djelu ( Njemacka )

  Moze template, hvala ti.

  Znas li ista vise oko ovog ugovora kojeg bi trebao odraditi?

  Sent from my HTC 10 using Tapatalk