Pokušao naći odgovarajuću temu ali nisam uspio, pa ako postoji mogu modovi premjestiti/spojiti. Uvijek me zanimalo trejdanje i ulaganje kroz akcije (stocks) ali nikad se nisam usudio uložiti bilo kakvu sumu. Neki dan pričam sa jaranima i saznam da svi kupuju i ulažu pa me malo zaintrigiralo i odlučim uletiti koji dinar. Kupim 50tak akcija od ABB-a i gledam šta ću dalje, čitaj, ganjam, reko da priupitam raju na forumu - možda se nađe kakav dasa... Trenutno trejdam na švedskoj "največoj" stranici (berzi?) - ako sam se dobro izrazio. Uglavnom nude opcije kupovine, prodaje, investiranja, šparanja i sl. Vjerujem da je @Zeleni daleko više upućen nego ja, pa ovom prilikom tag i njemu da se podijeli koja pametna. Ima li neko da se bavi ovime? Možda neko da samo čita dosta o tome, pa da može podijeliti koji savjet i sl. Insider tips možda... Odlučio sam da mi ovo bude nekakav vid štednje, za početak godinu dana barem po 200e mjesečno odvajati dok ne vidim kako se stvari razvijaju, a kasnije ćemo vidjeti. Za početak sam uletio sa malo višom sumom čisto da bude "ozbiljnije".
Licno ganjam samo index fondove. Dionice zahtjevaju previse vremena, citanja, pracenja vijesti, glasina i sta vec ne, to ti moj buraz moze bolje objasniti. Moras naci ljude koji znaju o cemu pricaju Trenutno imam oko 30000 eura investirano u index fondove, ne racunajuci oko 50000 moje i zenine privatne stednje za penziju. Rast za 2016 je bio 18%, 2017 12%, 2018 jebem mater Trumpu i onom njegovom debilu Steve Mnuchinu. Osim toga, ako se trziste imalo vrati, ima sve da prodam i da odplatim kredite sto imam. Osim toga, nekretnine Ako te interesuje nesto specificno za SWE, javi se na Pp.
Razmisljam vec dugo o tome, a sad sam se napokon doselio u civilizaciju pa mogu i uradit nesto konkretno. Imaju li kakva ogranicenja ako nisi drzavljanin EU?
Nema ogranicenja ako se registrujes na nekim od EU brokera. Ja sam bez problema kupovao S&P 500 indexe, dionice i opcije. Jedino moras dobro procitat pravila i odabrat tip racuna koji hoces da otvaras (cash ili margin)
Mozda ovaj tekst pomogne https://www.thebalance.com/ways-to-invest-in-european-stock-market-4152018 @Ninja I ti ode? Jbt nema nas jos puno na forumu da smo u BiH, zapravo vise nas je vani.
Kakva je situacija kod nas. Ja već neko vrijeme kontam u šta da uložim. U ovoj zemlji ne zna čovjek šta bi ili ja nemam ideju. Imam 30k ojra. Jedino što znam da mi je malo za neku nekretninu. Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
U Pragu sam sad. Imam neku ponudu od banke, da ne moram puno razmisljat, moram se nakanit da procitam detalje.
wtf, ti si iznad svake norme. Jeste da su samo 2 godine u pitanju ali prosjecan rast od 15% je vise od duple norme
Ne znam da je iko losije zavrsio od toga. 2018 je zavrsila -9% zato Imao sam fondove srednjeg rizika, nekih 20000 eura ulozeno.