VOLVO - Sigurnosni cestovni vlakovi za okolis

Discussion in 'Pametni telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by apdejt, Jan 21, 2011.

 1. apdejt

  apdejt Overclocker

  PO PRVI puta je Volvo, u suradnji s istraživačkim projektom Europske komisije "Sigurnosni cestovni vlakovi za okoliš", uspio na cesti testirati sustav koji će pomoći vozačima da se opuste i odmore.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=67Qy28EJ4WI&feature=player_embedded#![/youtube]

  U tom sistemu automobili stvaraju "cestovne vlakove" na čijem početku se nalaze automobili ili kamioni, u kojima se nalaze profesionalni vozači te oni pomoću senzora "vuku" one automobile iza sebe. Prvi uspješan test ove nove tehnologije, koja bi trebala povećati sigurnost i smanjiti potrošnju, je izveden ovih dana u Švedskoj.

  Cilj projekta je razviti tehnologiju i koncept "elektroničkih konvoja" - "vlakova" sastavljenih od nekoliko vozila koji su sposobni automatski slijediti prvo vozilo. U razvoju tehnologije se želi postići da se, kada naletite na takav konvoj, jednostavno priključite kao zadnje vozilo i malo odmorite od naporne vožnja, a još uvijek će vaše vozilo biti u pokretu.

  Vozač pio kavu i čitao novine

  U trenutku kada više ne budete željeli slijediti konvoj, jednostavno ćete se isključiti i maknuti s kraja kolone. Uspješan test je izveden u ponedjeljak u Švedskoj. U njemu je sudjelovao "vodeći" kamion i jedan automobil iza njega. Vozač Volva je potpuno prepustio kontrolu nad automobilom, koji se "prikvačio" za kamion te je pio kavu i čitao novine.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k4A4iIoBcCA&feature=player_embedded[/youtube]

  "Ovo je velika prekretnica u ovom važnom europskom istraživačkom programu", kazao je koordinator projekta SARTRE Tom Robinson. "'Vođenje' će omogućiti poboljšanje sigurnosti na cestama, vozaču na dužim putovanjima pružiti veći komfor te smanjiti potrošnju goriva i ispuštanje CO2", rekao je Robinson.

  Iz projekta SARTRE smatraju kako će ova tehnologija krenuti u proizvodnju za nekoliko godina, no smatraju da će prihvaćanje javnosti i promjena zakona u državama trajati mnogo duže.