wide gamut monitori

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by dmr, Jan 6, 2009.

1. dmr

dmr Veteran foruma

Koliko su na ovim monitorima boje "nerealne" ustvari? Vidim da par ljudi ovdje ima dell 2407wfp a i on wide gamut ili recimo lenovo l220x. Pa kakve su boje ustvari, daju li se dovesti u normalu? Posebno me zanima rad sa fotografijama. Thx!

2. Dog_Father

Dog_Father Moderator

Za dell-a ne znam, a lenovo ima sasvim ok boje. Na pocetku malo peglanja dok ne podesis, ali kad sredis sve 5.

3. ReNNo

ReNNo Overclocker

Može se od oka solidno podesiti..
    Ali kada bi mi služio za takav posao...izdvojio bih pare i na kalibrator.

4. dmr

dmr Veteran foruma

A kakva je situacija kada radis u color-managed okruzenju, kao sto je recimo photoshop, ima li kakve promjene? Jesu li iste boje na fotkma kada gledas u photoshopu i nekom pregledniku fotki kao recimo ACDSee?

5. dmr

dmr Veteran foruma

Da ali citam da se wide gamut monitori gotovo nikako ne mogu iskalibrirati da pokazuju sRGB fotke normalno i da kalibracijski profil samo vazi za aplikacije koje ga uzimaju u obzir. Recimo u web browseru ti sve drugacije nego u photoshopu. Ima li ko takvih iskustava?

6. ReNNo

ReNNo Overclocker

Ne mozes nikako da 100% reprodukujes boje sRGB standarda.
    Ali kalibracijom sto vise tezis da to postignes...

Hurma ti moze sve ovo objasniti :)

7. dmr

dmr Veteran foruma

OK, a ovo sto se tice aplikacija koje uzimaju kolor profil u obzir? Znaci u onima koje ne uzimaju u obzir sve je drugacije?