Wireless umrežavanje/internet sharing/par pitanja

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by sgtPepper, Jun 4, 2008.

 1. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Poslije dugo razmišljanja i planiranja odlučio sam da se umrežim sa komšijama (njih četvorica + ja) i Najudaljeniji komšija je 100m vazdušne linije što je veoma malo. Prvo sam razmišljao da se umrežimo preko klasičnih kablova ali je na kraju to ispalo komplikovano i odustali smo od toga, tako da ostaje wireless. Prepreka za antenu nije optička vidljivost, jer se sve kuće "vide".
  Iz šeme vidite sve, ono što me interesuje je prvenstveno vaše mišljenje (iskusni članovi sa foruma), da li je izvodljivo, kakva bi stabilnost, brzina bila itd. Evo glavnih pitanja :

  1. Koju antenu da uzmem ?
  2. Koji prijemnici ?
  3. Postoji li neka alternativa prijemnicima ?
  4. Koliko bi sve ovo koštalo ?
  5. Da li uopšte postoji antena sa ethernet priključkom ?
  6. Ako ne postoji, koji uređaj povezuje router i antenu ?
  7. Da li sam nešto pogrešno stavio u šemu (treba li access point, wireless router i sl.) ?

  Hvala unaprijed.

  [​IMG]
   
 2. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Treba tu router sa externim antenama + taj najudaljeniji komsija mora imati wlan kartu sa nekom direkcionom antenom naciljanom na tvoj wlan

  znam da iman trendnetova gotova rjesenja al su cca 600 km
   
 3. Almir

  Almir Komšija

  Treba ti AP ili access point ili pristupna tačka, na tu pristupnu tačku ide antena externa tkz onmni antena (baca signal na 360 step) ili neka usmjerena sa manjim uglom zračenja.Sve zavisi raspored tvojih prijatelja. Što se tiče Ap, imaš više opcija da kupiš pro rešenje mikrotik(zahtijeva dobro poznavanje ove problematike) ili da kupiš neki fabrički ap tipa dlink 2100, linksys idt, opcija je više.

  Na strani prijatelja ide wlan karta i neka usmjerena antena, relativno slaba za taj domet, moguće je i da radi sa antenama koje dođu u pakovanju.

  Ako si dobar u samoizgradnji možeš proći relativno jeftino, kupiš ono najnužnije i na posao.
   
 4. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  A access point ide u wireless router ?
   
 5. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  ne!
  ap ti moze da hvata signal npr tvog router i da ga nastavlja dalje ... tj da se ponasa kao repeater signala e sad ako imas opticku vidljivost onda ti to ne treba.

  ti ako imas obicni router onda ne morash kupovati wlan router dovoljno je da na router dodas obicni access point ali ganjaj neki bolji (moze i n-type) ili neki solidan g klase + vanjska omnica ( al to je skupo ko skupa godina).

  opet kazem mrzim sto to moram reci ali jedino imas trendnet(koji mrzim) sa tim polu profi rijesenjima dje imas 3 porta za antene i dobijes 3 antene sa po 5 metara kabla da mozes razbacat po tavanu.

  prosurfaj ... chekiraj sawireless raju da ti daju konkretne prijedloge ja ti mogu reci okvirno sta ti treba ... sto sam ti na kraju krajeva i rekao
   
 6. GW

  GW Moderator

  Treba ti modem za internet na koji kopčaš access point. To je sve što je kablom povezano. Dalje povezuješ računare sa access point-om i dobiješ uvijek dostupnu internet konekciju za sve računare neovisno o tome jesu li drugi trenutno povezani. Naravno imaš i LAN. Na sve računare idu WNIC-ovi.Pošto kažeš da su kuće udaljene maksimalno 100m od access point-a i da postoji optička vidljivost, mislim da se možeš provući bez fancy antena. O antenama ti ne mogu puno reći jer nemam puno iskustva.
   
 7. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

  Stvarno nisam dobro upoznat sa ovom tematikom, pa evo jedno pitanje, odnosno ispravite me ako griješim : AP povezujem sa antenom ili mi možda nikako ne treba antena, dovoljan je samo access point + wlan kartice komšijama ?

  [​IMG]
   
 8. GW

  GW Moderator

  Access point ima antenu. Samo je pitanje je li dovoljna. To je ono što ti ne mogu reći.
   
 9. sgtPepper

  sgtPepper Overclocker

 10. Zeleni

  Zeleni Network Ninja

  Najbolje rijesenje ti je dobar access point sa eventualno dokupljenom jacom antenom. Komsiijama trebaju direkcionalne antene. Imam osjecaj da ce vas ta opremna doci skuplje nego da kupite TP kabla i jeftinog plasticnog slaufa. Dijelovi kabla sto se ne mogu ukopati 20ak cm, dignes na drvo i et :)
   
 11. Konjislav

  Konjislav Komšija

  Ja sam umrezio svoju kucu (2 kompa, bilo jednom 3) sa 2 kuce od rodjaka. Kabal ide preko supe i cini mi se 2 drveta, al radi savrseno. Btw nije mi se dalo kopat i stavljat u zemlju, ovo je brze.
   
 12. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Koju konekciju dijelite?
   
 13. Almir

  Almir Komšija

  Par osnova ako hoćeš da spojiš dva kompa bežično onda ti trebaju 2 kartice, dovoljno je postaviti da rade u adhoc režimu i ako su dovoljno blizu računari to će da radi, ako nisu dovoljno blizu onda na te kartice montiraš koaksijalni kabal a na kabal eksternu antenu i...

  Ako hoćeš da spojiš više od 2 kompa onda ti treba pristupna tačaka takozvani AP na koji će se kačiti svi kompjuteri, pošto su ti kompjuteri obično razbacani svuda onda je neophodno na taj ap kačiti koaksijalni kabal i antenu koja če da baca jače signal.Ostali koji se kače na taj komp dovoljno je da imaju wireles karticu i neku od antena.

  Koji ap kupiti? zavisi od topologije mreže i šta planiraš odraditi, koju zaštitu planiraš korisiti, ne želiš valjda da ti neko uleti u tvoju mrežu. Taj linksys sa linka je ok , jedini problem je nabaviti rptnc konektor koji ide na taj uređaj.

  Ti uređaji će da dreče kad im daš malo zahtjevni zadatak da rade, a to je recimo da podijelite neku konekciju prema internetu, da ograničite protok po određenim zahtjevima i sl stvari iz života.

  Od ap koju su ok je dlink 2100, taj linksys, airlive 5460(zna da pravi probleme ali većinom odrađuje posao)
   
 14. Konjislav

  Konjislav Komšija

  imamo jednu onu od 10GB kod HS-a i jednu 9G od Bihneta