Žuto ili bijelo osvjetljenje

Discussion in 'Pametni telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Nihad, Nov 9, 2009.

 1. Nihad

  Nihad Aktivista

  Prije nego što su se savijene neonske sijalice pojavile kod nas prije par godina, sve kuće su imale klasične vakuumske volframske gorione sijalice žute boje (ili zelene, ljubičaste, tirkizne i sl. ako je neko izraziti romantičar, hipik ili sotonista).

  Ali sad se ove nove savijene neonske sijalice nude i u bijeloj i u žutoj boji. Ja sam primijetio da su žute malo "žuće" od klasičnih žutih sijalica, ali su mi ove bijele sijalice veoma neobične, teško se navikavam na njih.

  Sad je pitanje broj 1 - zna li neko (i koja mu je referenca tog znanja) koje sijalice su bolje u kući - žute ili bijele? Pod "bolje" spadaju kriteriji: osvjetljenja, prirodnosti, uticaja na vid i raspoloženje, itd.)

  Pitanje broj 2 - ako ugradim bijelu sijalicu u sobu u kojoj mi je confijuter, je li bolje da ostavim "toplotu" boje na monitoru na "žućkastoj" (kako je do sada bilo uobičajeno pri žutom osvjetljenju), ili da promijenim na "plavkastu" (koju sam rijetko sretao na monitorima, možda u uredima i šalter-salama sa neonskim osvjetljenjem)?
   
 2. zoi

  zoi Veteran foruma

  meni neonke ili kako kazu te štedne sijalice ne odgovaraju vidu ni raspolozenju.ja ih ne mogu podnijet,neko vjerovatno može ;)
   
 3. h2o

  h2o Aktivista

  [​IMG]

  Ta zuta boja sto govoris je ustvari topla bijela, tj. temperatura boje.

  Kad kupujes sijalice obicno uz snagu sijalice stoji i troznamenkasti broj, npr 16W/830 ili nesto slicno. Ovaj broj na kraju ti govori o color rendering index, ne bih znao prevod ali mislim da sam citao da se to na nasem kaze kao faktor uzvrata boje, i temperaturi bijele svjetlosti koju sijalica daje.

  Broj 8 predstavlja CRI i oznacava da ce boje biti "pogodjene" izmedju 80 - 89 %, ako je broj 9 onda 90 - 99%. Sijalice sa prvim brojem manjem od 8 treba izbjegavati koristiti.

  Zadnja dva broja predstavljaju temperaturu. U ovom gore primjeru 30 prestavlja temp. od 3000 K. Ako hoces sijalice koje su slicne obicnim onda ces htjeti da je zadnji broj 27 tj 2700 K.

  I jedan mali savjet, da bi svjetlo bilo sto mekse i da bi manje bjestalo koristiti svjetiljke sa satiniranim (mutnim) staklom.

  http://img.en.china.cn/0/0,0,344,1297,3 ... 7b8833.jpg
   
 4. GW

  GW Moderator

  1 - Žuta svjetla su ugodnija očima nego bijela.
  2 - Zavisi od monitora. Obično je 6500K najprirodnije.
   
 5. syss

  syss Veteran foruma

  žuta svakako... imam po cijeloj kući štedne žarulje toplije bijele boje, osim vani di je 130w hladna bijela.

  ne bi mogao živjet sa tom hladnom u kući nikako.
   
 6. Nihad

  Nihad Aktivista

  Hvala svima na odgovorima, pogotovo h2o-u na trudu oko odgovora.

  Ustanovio sam da "toplota" boje na monitoru treba odgovarati osvjetljenju u sobi. Stoga, ako se koristi sijalica tople bijele boje, onda i na monitoru treba staviti tu boju (vjerovatno je već fabrički ta postavljena). A ako se koristi sijalica hladne bijele boje, onda na monitoru treba postaviti hladnu bijelu.
   
 7. Vedo

  Vedo Moderator

  meni duplo manje krvare oci (od buljenja u monitor) odkako sam ubacio bijelu neonku u sobu.
   
 8. jeretik

  jeretik Komšija

  Kad su oči u pitanju, treba mene pitat :D

  Ukratko - jako žuto svjetlo po noći u interijerima je zdravo za oči, a i za dušu (pošto nam je u genima da je žuto = toplota = sklonište)

  Bijelo svjetlo je pogodno za interijere po danu (dakle u kancelarijama u kojima dopire već dnevna svjetlost) Miješanje žute vještačke svjetlosti i dnevne svjetlosti nije zdravo za oči.

  Bitna stvar - oni kojima oci "krvare" od monitora trebaju znati da problem nije do osvjetljenja i monitora (mada smanjen kontrast pomaze), nego u tome sto im trebaju cvike. Ljudi uglavnom ne znaju da, ako su proveli vise od dvije godine citajuci ili gledajuci u monitor, po pravilu imaju dioptriju, a da to vjerovatno i ne znaju.
   
 9. Vedo

  Vedo Moderator

  da preimenujemo onda sajt u http://forum.cvikati-base.net :)
   
 10. zoi

  zoi Veteran foruma

  isto sam i ja mislio,pa je doktor rekao drugacije ;)
   
 11. Looney

  Looney Komšija

  I ja sam mislio pa mi doktor i potvrdio (dioptriju) :)