Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

  1. snajper007

    snajper007 Novi član

    Ja imam SAMSUNG 32 LCD,slika je jako loša na kablovskoj,preko obične antene ti nemogu ni opisati sliku(užas).Ustvari TV mi je u spavaćoj sobi na zidu i najviše ga gleda žena.U dnevnom boravku imamo Panasonic TH-37PV80P,slika na ovome Panasonic tv-u je besprijekorna,na njemu je skopčan dreambox 7020,kablovska ART COMPANY kao i obična antena,nemogu se požaliti na kvalitetu slike jer prema ovome LCD ti je isto da se hvališ da ti je fićo bolji od mercedesa.Ali kad sam skopčao dreambox 800 HD PVR na LCD,slika je bila nešto kvalitetnija na HD kanalima ali to je vjerovatno zbog veličine TV jer se radi o 32-a inčnom TV-u.Ja lično nikad više nebih kupio prvo:SAMSUNGA,a drugo:LCD uopće.Ti sam pogledaj sliku i na jednom i drugom i sam se uvjeri u ovo.
     
  2. albin

    albin Novi član

    Naletih na ovaj sajt sasvim slucajno u potrazi za informacijama o tome sta kupiti LCD ili Plazmu. Prosto sam prijatno iznenadjen ljudima koji pisu i pokusavaju pomoci sa savjetima i objasnjenjima. U nadi da cu i ja naci rjesenje za svoju dilemu odlucih da napisem koju. Obilazim prodavnice vec dva dana i nakon desetine pregledanih modela sam vise zbunjen, pa vas zato molim za pomoc. Danas sam trazio da vidim taj famozni model panasonic-a PV80, ali uzalud jedino sto nadjoh je TH-37PV7P. Imam namjeru da izdvojim do 2000-2200 KM za TV i soba mi je 6x4, razdaljina bi bila nekih 3-3,5 m, a koristilo bi se iskljucivo za gledanje kablovskih i satelitkih kanala te DVD-ova.

    Neke modele koje sam gledao sam i zapisao na papir da provjerim kakvi su, pa bih da cujem i vase misljenje o tome.

    Philips 32PFL9603d 32" cijena 2499 KM kazu najnoviji model i slika mi izgleda odlicna ( doduse vrtio se njihov reklamni CD )

    Philips 32PFL5403d 32" cijena 1499 KM - model koji je izasao prije ovog gornjeg (barem tako rekose)

    Samsung LE40N73BD 1599 KM

    Samsung PS42Q91H 1999 KM

    Samsung ( serie 5 ) LE32A552 1499 KM

    Samsung ( serie 6 ) LE32A656 1999 KM

    Kod samsunga nisam trazio da vidim sliku, jer sam htio prvo da cujem vase misljenje o navedenim modelima i sta mi vi preporucujete. Napominjem da sam ove modele zapisao vise radi detaljnijeg upoznavanja a tim sta imaju/nemaju, pa se i ne moraju naci u vasim prijedlozima. Ako ipak i dalje preporucujete model PV80, interesuje me gdje ga mogu pogledati i eventualno kupiti. Jednostavno po vama sta se moze uzeti za onu sumu koju sam spreman izdvojiti, a da pri tome ne kupim nesto lose.
     
  3. Nani

    Nani Komšija

    Legendo gdje ces dati 2500km za 32" LCD? Za tu udaljenost ti treba 42" plasma, 40"-46" LCD.

    Pogledaj na http://www.vtc.ba i u Mobilmedi-i kao i http://www.eurosplet.ba/index.php?categoryID=79 Panasonic 42PV80 1999km, Sony 40w4000 Mobilmedia 2500km, Sony 46S3000 Technomarket i MobilMedia 2500km kao i Samsung Q91 (nema mogusnoct 1080p primanja signala iako je izvrstan tv) i 40F86 model koji je po meni fantastican
    http://www.eurosplet.ba/index.php?categ ... &offset=45
    Ukratko do 2500km vrti se oko ovih modela. PV80 zbog ulozeno dobiveno najvise daje pogotovo zbog tvoje namjene za sta ces koristiti tv.
     
  4. snajper007

    snajper007 Novi član

    Ovaj model ja imam,došao me je 1899KM.Ja ne da sam zadovoljan kvalitetom slike,nego još uvijek nemogu sebo doći da je tolika razlika između LCD-a i Plasme.Dok ne zaboravih,možeš nazvati direktno u VTC ili poslati poruku,oni će tebe odmah ujutro nazvati.

    http://vtc.ba/index.php?page=shop.produ ... &Itemid=26
     
  5. Nani

    Nani Komšija

    Panasonic 32LE8 je 999km u Mobilmedi-i, pala cjena za 2 joje.
     
  6. Loki

    Loki Komšija

    Šta je najgore što se može desiti prilikom kupovine LCD-a ili plazme? Znači kad uzimamo PC monitor govorimo o dead pixelima, lutriji sa panelima i o čemu već sve ne. Kako to ide kod plazmi recimo, može li se zalomit' kakva mahana? :)
     
  7. Nani

    Nani Komšija

    Burn in kod plasmi (skoro nikad dead pixeli), kod LCD-ova image retention i dead pixeli.
     
  8. GW

    GW Moderator

    Zar se nisu plazme oslobodile burn-ina?
     
  9. Nani

    Nani Komšija

    Pitao je covjek sta moze da se dogodi, neko ko otpakuje plazmu i stavi kontrast i osvijetljenje na 100% rizikuje burn-in, zato se preporucuje prvih 200-300 sati kontrast i osvijetljenje drzati na 50%.
    Mada je danas pojava burn-ina toliko rijetka da se kaze da su se plazme kotarisale burn-ina. Vise ima pojave dead pixela na LCD-ima nego burn-ina na plasmama.
    Pionner i Panasonic integrisu burn-in senzore koji pomjeraju pixele ako dodje nabijanja elektrona-plasme na pojedinom mjestu-znaci da se plasma lijepi za staklo. Tako da ti je to elektronski rijeseno. Kod Samsunga sam vidio da imaju 2:2:2 paterni kao vrsta algoritma koji regulise pojavu burn-ina. Tzv Sreen Burn Protection-koji je podjeljen na 4 dijela (Pixel Shift, All White, Signal Pattern i Side Gray)Pixel Shift pomjera sliku za 2 pixela po x, y osi po 2 minute, To je standradni anti-burn seting pa je i dobio zato ime 2:2:2. I to se radi samo prvih 200 sati a All White je algoritam koji izbjeljuje ekran u slucaju Burn In-a Ovo je prije bilo u meni-u, od 2008 je to automatizirano.
    Kod Panasonica i Pionnera je to rijeseno na nacin da se automatski od strane elektronike spusta kontrast ako senzori detektuju dugo staticnu sliku i fluktuaciju u gustini gasa i elektrona.
    To je toliko sazrila tehnologija i nacin proizvodnje da nema razloga za brigu ni oko burn-ina ni oko dead pixela.
     
  10. albin

    albin Novi član

    Navratih opet da vas pozdravim i da se zahvalim Nani-ju posebno. Ipak sam se odlucio da poslusam savjet i uzmem PV80 :) Ali cu morati pricekati jos malo na njega (ove sedmice stize u moj dom ).

    P.S. Da ne kvarim temu, pa ako neko zna gdje mogu povoljno uzeti Dreambox, neka mi javi porukom
     
  11. Nani

    Nani Komšija

  12. (:-D

    (:-D Aktivista

    Moze pomoc... Imao sam sony 32" pa mi je vise mala postala htio sam nesto novo uzeti... Koliko sam skontao preporucuje se vise Plazma nego LCD? Znam kakav je analogni signal na LCD-u, e sada hoce li biti koliko bolji na Plazmi ?.

    Posto sam vidio da preporucujete Panasonic PV80 vidio sam u Techno Marketu :

    TH-42PY8P koja kosta 2330 KM

    a u MobilMedia

    TH-42PV80 koja kosta 1900 KM

    Da li je koliko bolja ova PY8P od PV80?
    ___________________________________________
    I jos nesto kakav je samsung PS42A410 da li znate jel se moze porediti sa PV80?
    I kakav je LCD SONY KDL40d3500
     
  13. Nani

    Nani Komšija

    PY8P ti je prvi od 3 modela Y serije koja oznacava da tv ima full hd panel. Nakon PY8 imas PY80 i PY800. Naravno, sva tri se razlikuju po dodatnim konektorima, featurisima i kontrastom itd.

    PY8 ti je za 430km skuplji a slika je gotovo identicna sa PV80, na 42" tesko ces primjetiti beneficije 1080p panela pa ako bas ne zelis da imas 1080p tv idi na PV80.
     
  14. (:-D

    (:-D Aktivista

    Znaci u svakom slucaju plazma bolja :D
     
  15. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Hoce.

    Ne mnogo, osim ako bas ne patis za FullHD ekranom.

    Jok.

    Dobar. Imho "D" serija je Sonyju najbolja, a pogotovo stariji, D3000 model.

    Plasma je bolja, samo nemoj ispocetka mnogo gledati letterbox filmova, i izbjegavaj velik kontrast prvih 200-tinjak sati.
     
  16. (:-D

    (:-D Aktivista

    Hvala Nani hvala Neo Bahamut Zero
     
  17. necko-sa

    necko-sa Novi član

    E ljudi...molim misljenje....akcija u Mobil mediji

    Sony LCD SONY Kdl40d3500....
    kao gratis nude

    SONY BDPS300B Bluraj player
    SONY VMC15HD HDMNI kabal
    SONY FILM PETAR PAN
    SONY FILM GOODLUCKCHUK
    SONY FILM PERFSTRANG

    ...a sve to za 2200 KM.....da li vrijedi te love(naravno...nije presudno ovo sto dodje kao gratis, jetr to obicno sluzi kao mamac)????
     
  18. Nani

    Nani Komšija

    40" LCD i Blu ray player gratis za 2200km, jesi ti to dobro vidio? Ako je tacno nemas sta da mislis odma ujutru se nacrtaj u Molbilmediu i kupuj!
     
  19. Neo Bahamut Zero

    Neo Bahamut Zero Veteran foruma

    Vrijedi tih para, ali taj BR player je losiji, a cijenom bi trebao biti isti ili skuplji od PS3-ce. To je ipak Profile 1.0 player, dosta spor. TV je sasvim ok s druge strane. Pitaj ti njih koliko je sam TV...
     
  20. selvin

    selvin Moderator

    Ako je ovo ostalo kao "gratis" u ponudi, sumnjam da nude sam TV :D