Problem umrezavanje 2 comp-a!!

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Avenger, Jun 5, 2006.

  1. Avenger

    Avenger Novi član

    e ovako, nedavno sam dobio novi comp (polovan) al to i nije vazno, nego hocu da umrezim stari i novi, oba su XP s tim da je ovaj novi iz internet kluba. crossover kabl sam prikopco, napravio konekcije itd. i sad s ovog starog mogu uci na novi u sve foldere osim program files, a sa ovog novog ne mogu uci ni u jedan folder na starom racunaru, firewall OFF, share sam sve particije, IP sam podesio 192.168.0.1 i 192.168.0.2 i konekciju za internet sam pustio, s tim da sam na novom stavio da se konektuje preko starog i tamo sam stavio default gateway IP adresu starog!!

    eto toliko, pa sad pomagajte :D
     
  2. Benq

    Benq Komšija

    Provjeri fino IP adrese koje si postavljao u mrezne kartice , pa pinguj kompove i vidi prolazi li sve.
     
  3. ming

    ming Veteran foruma

    Mora workgroup da bude isti na oba kompa.
     
  4. Avenger

    Avenger Novi član

    ma ja sa comp2 (novi) vidim Comp1 (stari) u workgroup-u, vidim i shared C: i D: ali kad probam uci u C ili D onda je crveni X i D: not accessible :(

    stvarno vise ne znam sta je, sad ceprkam po control panel/ Administrative tools/ Local Security Settings itd.

    ali mi nista ne pomaze :cry: :cry: :x :x

    btw. pise da je konektovano sve!
     
  5. skayler

    skayler Novi član

    Ja se slabo kužim ali ono šta znam pokušat ću ti pomoć.Jesi li pod Subnet Mask na oba kompa upisao 255.255.0.0.Ako ti to pomogne.
     
  6. syss

    syss Veteran foruma

    ako stavi ip adrese 192.168.0.x onda mu ne odgovara subnet 255.255.0.0 nego 255.255.255.0 :wink:
     
  7. skayler

    skayler Novi član

    onda sam falia.
     
  8. Avenger

    Avenger Novi član

    stavljeno je na 255.255.255.0 ja vidim racunare na mrezi, samo ne mogu uci u foldere koje sam share...tj. ne mogu uci sa novog racunara na foldere starog, i pise da mi konekcija radi i sve... :roll: :| :?
     
  9. Nihad

    Nihad Aktivista

    Mislim da znam rjesenje. XP malo kaki.

    Sjedni za racunar cijim direktorijima ne mozes da pristupis. Odjavi sve te direktorije sa mreze (unshare). Onda ih ponovo prijavi na mrezu.
    Fazon je da ne budu prijavljeni kao ono nesta "$ default share". Ne znam kako tacno pise ali sjecam se dolara i izraza default share.

    XP je kaka. 2000 zakon, NT majka.
     
  10. zasto_pa_zato

    zasto_pa_zato Aktivista

    A ti si smiješan.
     
  11. Blackmore

    Blackmore Aktivista

  12. zasto_pa_zato

    zasto_pa_zato Aktivista

    Nema veze, treba da ima pristup čitanju fajlova iako nije čekirao tu opciju.
     
  13. HamziBeg

    HamziBeg Komšija

    Ako ti iskoči upozorenje da nemaš administrativne privilegije ili ne možeš koristiti resorse mreže te da kontaktiraš administratora, mislim da ti najveća pomoć kod takvog problema je REINSTALACIJA. U mene na poslu imam isti problem, kolega sa CICKO akademije ne zna da riješi. Čeprkao po Local Policy i sličnim admin fazonima, ali ništa. niti neko može meni prismrditi niti ja drugima. Imam internet kao svi, mogu sve da pingam unutar mreže, ali pristup podacima - Zaboravi.

    Naravno sve je riješivo, al' zar nije logičnije uraditi reinstalaciju od 1h nego čačkati po postavkama Win neki xxh?? I opet ne riješiti... ;)
     
  14. FearLess

    FearLess Aktivista

    probaj sa ovim meni je pomoglo
    [​IMG]
     
  15. BiceBolje

    BiceBolje Overclocker

    Imao sam neki dan sličan problem. Mene je riješilo davanje ovlasti računari koji nije mogao pristupiti ostalim. To je pod tabom "Security" unutar "Propertiesa" npr. nekog hard diska.
     
  16. Moncho

    Moncho Komšija

    jarane probaj jednostavno iz cista mira da im promijenis workgroup, stavi neki drug, ali identican za oba.

    Kod mene zna tako sve radi kako spada 4 dana a onda 5 ti dan nece pa nece, i ja jednostavno promijenim workgroup i onda opet radi.

    Probaj!
     
  17. zasto_pa_zato

    zasto_pa_zato Aktivista

    Samo mala napomena:
    Do ovog taba se moze samo doci ako se iskljuci opcija pod Start - Control Panel - Folder options - View - Use simple file sharing (recommended). Znaci ova opcija mora biti iskljucena.
     
  18. Avenger

    Avenger Novi član

    problem rijesen, reinstalacija windows-a na oba compa, sad su povezani, cak i ovaj drugi moze na internet preko mene, tj. moze surfati, ali kad smo ja i buraz probali igrati sad me sramota reci "age of empires" nemojte se smijati :D :D

    nije moglo, on s drugog racunara vidi samo mene i nikog drugog, dok van igrice moze chatati i sve ostalo, unblock-irana je igra...

    sta bi to sad moglo biti?

    na windows firewall advanced settings sam pokusavao neke services otkljucavati, al ne bi bas po tome previse prckao, ne znam ni sam sta cackam :smt001
     
  19. drdamir

    drdamir Aktivista

    Probaj ukljucit GUEST account, pa u administrativnim postavkama u local policies-user rights na deny access obriši guesta, te u security options-account limit local accounts..... use of blank... stavi disable.