Kućanski aparati! Iskustva/preporuke.

Discussion in 'Generalna diskusija' started by dino73n, Dec 16, 2023.

  1. dams82

    dams82 Komšija

    I onda je bilo čudo da te vidim i još prepoznam

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  2. Qler

    Qler Veteran foruma

    Nije kućanski aparat, al ima li ko od raje 3d printer?
     
  3. Stryker

    Stryker Komšija

    Cijenjeni kolega,

    Imam "Delimano 18 u 1 višenamjenski aparat za kuhanje" i mogu ti potvrditi da ga je užasno teško i naporno očistiti poslije korištenja, pogotovo ako npr. kuhaš rižu ili nešto slično što se zalijepi po unutrašnjosti.

    Trebaš dobro paziti koliko sipaš vode jer prilikom kuhanja zna da iscuri. Također, ta voda tj. hrana koja curi, ona procuri i u unutrašnjost kod grijača što se nakon nekog vremena stvrdne i ne može se fino očistiti s obzirom da bi tako prekinuo grijač ili sl.

    "Softver" je također nejasan, nekada zna duplo duže da nešto kuha nego što se isprogramira.

    Da dodam još i da je plastika dugmeta za otvaranje otpala uslijed toplote i da na uređaju imaju udubljenja od čišćenja jer je osrednje kvalitete izrade. Isto tako, uslijed čišćenja se unutrašnja guma za pritisak na poklopcu polahko krene skidati i veoma teško ju je vratiti nazad. Nevjerovatno je kako nisu osmislili da se poklopac može skroz skinuti a što bi znatno olakšalo čišćenje kompletnog aparata.

    Ima i plastični dodatak sa šupljinama koji se koristi za kuhanje jela na paru. Poslije nekog vremena je počeo propadati u vodu jer se ne drži dobro a nakon toga je i napuknuo tako da sada obično stavim malu staklenu teglu u vodu pa na njega tu plastiku kako bi se povrće skuhalo na pari a ne u vodi. Šteta što nisu ponudili neko zamjensko rješenje koje se dodatno kupuje ili dodatak koji nije od plastike.

    Pored svih mana koje sam naveo ovaj uređaj mi je omogućio pripremu dosta ukusnih jela, pogotovo riže koja zna odlično ispasti ako potrefiš precizne mjere.

    U zadnje vrijeme sam skontao da ga je znatno lakše očistiti sa "magičnom" krpom koju namjenski koristim samo za čišćenje ovog uređaja.

    Dobra stvar je što za napajanje koristi klasični napojni kabel za PC napojne jedinice pa je vrlo lahko zamijeniti originalni za kabel veće dužine.

    Eto to su neka moja iskustva sa "Delimano 18 u 1 višenamjenskim aparatom za kuhanje".

    Ne znam kakvi su drugi uređaji slične funkcije ali ovo što sam napisao može ti biti neka smjernica na šta da obratiš pažnju prilikom kupovine.
     
    Reznor likes this.
  4. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    Jes, imam Ender 3 + par na poslu koje održavam (Ender CR10, CR10 Max, Geeetech...). Je li gdje zapelo?

    @Stryker: Nije situacija takva s Tefalom, teflonom je obložena posuda, zna se par zrnčića riže zalijepiti, ali generalno lako se čisti. Ja obično sipam vodu tek da prelije iznad riže i još ni jednom se nije desilo da zagori ili da iscuri. Istini za volju, nismo pravili više od porcije za 4 osobe (mislim da je posuda 1.8L veličine) i osim pare na poklopcu, ništa se značajno nije isprljalo, čak i kad recimo kuhamo rižu s povrćem u donjem dijelu, a gore stavimo ribu da se pari. Koristimo ga sigurno 8 mjeseci. Pržio sam u njemu, kuhali i duže od 3h u komadu, zaista nije bilo nikakvih kvarova niti problema.
     
    Reznor and dams82 like this.
  5. Qler

    Qler Veteran foruma

    Ma trebao bi mi wall mount jedan za kućno kino, za player, al nigdje na netu nema da je neko već napravio model, pa se mora maxuzija raditi. Pa prvo mi treba savjet kako da to sredim, pa onda printanje.
     
  6. NaLe!

    NaLe! Aktivista

    Imaš li neke okvirne dimenzije? Ima li neki sistem za kačanje ili?
     
  7. Qler

    Qler Veteran foruma

    Poslao sam ti PM da ne spamamo dalje ovdje :)
     
    NaLe! likes this.
  8. Haker

    Haker Veteran foruma

    Delimano najprecjenjenije smeće koje sam vodio. To treba izbjegavati u širokom luku

    Sent from my SM-S911B using Tapatalk
     
    Reznor likes this.
  9. bhd

    bhd Veteran foruma

    Pozdrav ekipa, koji vam je omjer cijena kvalitet kod bezicnih usisivaca. Gledam ovaj dyson treba ti kredit za njih…


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. dino73n

    dino73n Veteran foruma

    Ja sam prije dvije godine kupio hisense njihov najjaci model. Cini mi se 500km da sam platio. 110w usisna snaga 25.2v baterija.

    Na srednjoj snazi vuče solidno i baterija traje pofino a na max čupa pravo al jede bateriju nenormalno. Mislim da je 5-6minuta plafon.

    Ali prakticnost je za 10.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
     
    bhd likes this.
  11. dams82

    dams82 Komšija

    Dyson je precijenjen. Mislim da ne može biti toliko dobar koliko košta. Philips je isto fino skup. Ja sam gledao mnogo modela i na kraju kupio hisense, bio na black Friday 2022 oko 350KM. Pisali smo skoro o praktičnosti, začas ga uzmeš i deri, samo ga vratiš u bazu i to je to. Kod nas inače je bilo ko će iznijet usisivač i razvući kabal, a ko će usisati, većina se takmičila da usisava, samo da ga ne razvlači i vraća

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
    bhd likes this.
  12. selvin

    selvin Moderator

    Ma nije precijenjen. Nije dzaba uvijek najbolji po testovima. Naravno ima uvijek modela koji su entry level koji se ne pokažu nešto a i oni su skupi. Ali oni s vrha nisu dzaba te cijene. Kao i sa bilo cim, pa i sa hardware-om, čim hoces high end komponentu na vrhu su one sto ne opravdavaju cijenu naspram performansi. Ali ako hoces najbolje, uzimas to. Svaki minut što duže baterija drži ili 5% bolje vuče, diže mu cijenu eksponencijalno.

    Sent from my SM-F711B using Tapatalk
     
  13. dams82

    dams82 Komšija

    Pa ako je bolji 5% na testu zašto je skuplji 50% ili 200%, a danas bar znamo da se za tu razliku u cijeni potplaćuju testovi, plaćaju reklame da su stvori slika da je nešto kvalitetnije i bolje, kao npr one američke furke "seen on TV" kao šta sad to je kvalitetnije jer je bilo na tv, niđe veze. I dalje ne mislim da je Dyson loša roba, samo da je precijenjena...

    Sent from my SM-G990B using Tapatalk
     
  14. nivla

    nivla Komšija

    ja nasao bosch serie 7 za 500 i narucio
     
  15. zippoo

    zippoo Veteran foruma

    Kako se trendovi mijenjaju...za 500 KM se moze kupiti profesionalni usisivac sa 2 motora a sada se kupuje prenosivi kojima baterija traje 5-10 minuta ako ga "cepas na max" :D
    Slazem se da jeste prakticnije ono u hodu usisati kvadrat bez kablova ali brate te cijene nisu normalne ,barem iz moje perspektive.
    Ako sve bude kako treba sto se tice sredjivanja sprata kuce,ici ce i kod mene robotski pa neka tarlaha po laminatu i ravnom podu bez pragova :D
     
  16. nivla

    nivla Komšija

    imam ja za detaljno usisavanje karcher t10/1 al imam i blizance od 4,5god, lakse stapni izvuc nego 10m kabla odmotat
     
    NaLe! likes this.
  17. Reznor

    Reznor Overclocker

    Zato ja uzeh onaj produzni na kotur, mozes razvesti gdje god zelis :D


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Stryker

    Stryker Komšija

    Rekao sam sebi "nikad više Delimano", nadam se da ću ustrajati na tome.

    Imao sam i onaj NutriBullet iz TopShop-a, nakon nekog vremena počeo ispuštati čudne zvukove, crnu tečnost i "otišli" ležajevi. Zatim su se i dijelovi plastike od čaše zaglavili (slomili) u aparatu. Imao sam dodatnu garanciju pa su mi nakon dijagnostike javili da se ne može popraviti i ponudili povrat novca. Nakon što sam pristao, javljaju kao dobili su nove aparate pa ako želim jedan uz doplatu (puna cijena) umjesto povrata novca. Naravno da sam odbio jer sam ga ja kupio na sniženju + platio dodatnu garanciju a na kraju dobio novac samo za cijenu aparata (bez obzira što je još ostalo dodatne garancije koju sam platio).

    Na kraju sam kupio BOSCH blender i, elhamdulillah, fino radi.

    Ono što sam shvatio o DELIMANO proizvodima je da su vjerovatno namijenjeni ljudima koji će to kupiti, koristiti određeno vrijeme ili samo nekoliko puta u mjesecu/godini i to je to. Ako ih maksimalno koristiš svaki dan, poput mene, vjerovatno neće dugo izdržati.
     
    EL NINO CFC likes this.
  19. IdeMedoSumom

    IdeMedoSumom Aktivista

    Ma kakav Delimano, davno smo se mi okanili "ćorava" posla. Jeftino a kvalitetno je uglavnom nemoguće. Lani hanuma zagledala one kuhinjske robote, imaš kvalitetnu varijantu kao Kenwood, a imaš i Delimano izvedbu u pola cijene. Uzeli Kenwood i šućur Bogu dragom, radi kao zmaj, nema šta ne može raditi, olakša toliko poslova u kuhinji.
     
  20. nivla

    nivla Komšija

    delimano nit je jeftin nit je kvalitetan
     
    Last edited: Jan 4, 2024