Pozdrav, Da li je ovo popravljivo? 1080 Ti je u pitanju. Kada se upali racunar, usijava se. https://photos.app.goo.gl/PkruUpbmU0YHovKm1
sta ba usijavati, milis pocne se dimiti? Ovo napojna sekcija otisla, sigurno da se isplati popravljati s obzirom na cijenu grafe, ne znam da neko kod nas ovo radi.
Koliko ja vidim treba ovaj izgorjeli mosfet zamjeniti. Samo ne znam kome da ga odnesem. Ima li kakvog majstora u BiH da ovo zna popraviti?
pa moze se naruciti sigurno sa ebaya EDIT: Probaj samo odlemiti ovaj mosfet i vidi moze li raditi bez njega, ja sam imao jednu maticnu kojoj sam napravio kratak spoj na jednoj fazi i isto se zarilo i pusilo se, samo sam odlemio taj mosfet i maticna radila uredno na preostalim fazama.
Ako je već došlo do usijanja onda je šteta nastala i na pcbu i na vodovima ispod. Ponekad je temperatura toliko visoka da počne topiti bakarne vodove i napravi ogromnu štetu na pcbu. Pcb obično ima i vodove u srednjim slojevima i međuvodove sa jedne strane na drugu pcba tako da ako je tu šteta nastala neće joj biti spasa. Druga stvar koja je više zabrinjavajuća je tvoja napojna koja nije reagovala na tako visoke struje kratkog spoja i nije isključila napajanje.
Računar je bio ugašen kada sam stigao, ali kad sam ja ponovo hito upaliti, prvi put se zadimilo kod 8-pinskih kablova, a drugi put (automatski se pokušao upaliti nakon prvog neuspjelog pokušaja) je počelo da se usijavanja. Pokušat ću odlemiti taj izgorjeli MOSFET, pa ponovo uključiti.