2500+ M u Plusu?!

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Shenron, May 15, 2004.

  1. emirc

    emirc Novi član

    Uf, koliko znam, tesko je naci 120mm vent ovdje, osim da pitam ove iz Plusa da mi ga izvade iz jednog Cifteka, al sumnjam da bi pristali :)
    Evo razmisljam i da napravim rupu sa strane kucista, tako da mi jedan vent puse direktno na Zalman i NB, a drugi na graficku karticu....hmm
    P.S Ovaj 120mm vent na Cifteku je okrenut prema maticnoj, tj. procesoru, tako da uzima vruci zrak od njega i izbacuje vani kroz napojnu...
     
  2. syss

    syss Veteran foruma

    mislim da svi ventovi koji se ugrađuju u području cpu-a trebaju ispuhivat zrak van. ja sam mislio napraviti 1 ili 2 80mm na dnu kućišta da mi pušu na graf pošto imam samo jednu pci karticu i to modem, koji je jako malen pa ne bi smetao protoku zraka. dobro bi bilo jedino stavit vent na bok da puše unutra i od njega povuć nekakvu flex cijev koja bi se montirala ravno na vent cpu hladnjaka... ak si to možeš predočit.

    ovo na napajanju je logično da izbacuje zrak van iz kućišta... off-topic... atx specifikacije kažu da napajanje treba uzimati zrak izvana i puhati po procu, ali nisam nikad takvo napajanje vidio.
     
  3. Shenron

    Shenron Komšija

    nemoj da ti neki vent puse sa strane na proc. Smanjit ces efikasnost (CPU cooler puse od proca). Najbolje ti je stavit vent malo da puse sa strane, ne direktno u CPU.
     
  4. syss

    syss Veteran foruma

    većina ih puše na pasivni blok, rijetko koji od njega van (intel stock, alphe i sl).
     
  5. Shenron

    Shenron Komšija

    a da... imas pravo...malo sam se zajebao :oops:
     
  6. emirc

    emirc Novi član

    Hmm, nije losa ideja. Ako sam dobro shvatio, tako bi hladnjak na procu dobijao svjez zrak direktno iz sobe, a ne iz kucista, i samim tim hladjenje bi bilo bolje... Kod mene je ovaj Zalman 7000Cu, koji ima 92mm vent, pa ne znam ima li kakva flex cijev precnika 92mm :)
    BTW: Evo, sad sam konacno zatvorio komp, spustio ga sa 2550MHz na 2300MHz pri 1.55V (ovako i nije bas stabilan, a u zatvorenom kucistu bez ijednog dodatnog venta, temp. proca mi dosegne 55°C!, Zalman na min)... Ebote, ovakvu tisinu nisam "cuo" od pasivnih 386tica :)
     
  7. pentium4-athlonxp

    pentium4-athlonxp Aktivista

    Slusaj emirc odvrni taj zalman na max pa nije to nikakva buka hejjjj.

    Ja imam tog Zalmana na max ga drzim znaci 2600rpm+ 4 venta koja upuhuju/ispuhuju zrak na 2500 80x80x20. temp na 1.725 nikad nije presla 55 to je neki maximum.

    Ali ovo sto namjeravam uraditi pricacu vam kad to uradim heheheh smijacete se a ja cu imati hladenje od kojeg glava boli heheheheh.

    Poz:::
     
  8. syss

    syss Veteran foruma

    @emirc za cijev ćeš se morat malo snaći... obiđi dućane pa se raspitaj. po nekoj logici to bi sve trebalo bit super jer je temp sobe puno manja nego temp zatvorenog kućišta, pa odmah i hladnjak na cpu bolje hladi.
     
  9. emirc

    emirc Novi član

    Evo, skonto sam danas, ne drka mi se oko dodatnih ventilatora i svega ostalog... Ostavljam sve "as is". Sada mi komp. trenutno radi na 2200MHz pri 1.5V. (Nije PRIME stabilan na 1.45V, a temp. je ista?!) Odustao sam od brzine po svaku cijenu, ova tisina je nezamjenjiva! 8)
    Jos samo da nadjem ono pasivno hladjenje za grafu, koja mi je sada uvjerljivo najglasnija komponenta. A cula se nije kad je Zalman bio na max. :)

    BTW: Danas isprobah FarCry 1024x768x32 8xAF, 4XAA, sve na very high (nisam znao da ima opcija za vodu "ultra high" do danas!-pa sam i to stavio:) ) Zvuk high i ukljucen EAX (na SoundStormu) ... i malcice zatrza samo kad je uslijedi napad vise vojnika na tebe.. inace ide ko mljeko :wink: Inace, 1GB RAM i Radeon 9800SE-->9800Pro se podrazumjevaju :p
    Hvala svima na prijedlozima...
     
  10. Shenron

    Shenron Komšija

    Ako negdje mozes nabaviti onog zalman pasivca za grafulju, on ti je najbolji.(mislim da je Hp-80)
     
  11. ming

    ming Veteran foruma

    evo ja se kasno ukljucio ako hoces osamdesetke da ti upuhuju na karticu i proc uzmi onu rucku od zalmana 6000 (ona lepeza) na nju moze stati dviej osamdesetke (ako si vidio slike xboxa jasno ce ti biti)