Bivši je bio 6 godina Vartin takođe od 90 aH, nikad problema do ove godine, kad je doslovno crko. a altenator jeste 80.
Samo ti poslusaj sta ti govorim,jednom u mjesec-dva ga dopuni i sigurno ces to jutro poslije punjenja primjetiti razliku,lakse pali-brze vergla.
Ovo izgleda jako zanimljivo: http://www.topla.ba/ Ovaj moj u BMW-u vec pokazuje znakove umora, pa mi se cini da cu probati ovaj od 100Ah. Za 115KM cu biti zadovoljan i da crkne za dvije godine Sad je u autu Topla od 90Ah i fercera vec petu godinu, a koliko mogu skontati ovo je ista marka, samo su promijenili branding.
Top-la je strasan brand akumulatora,nekad u ratu prije 20god sam ih otvarao (mislim otvarao sam mnoge i sklapao celije u jedan ispravan) i samo top-la je imala takav sistem separatora u celijama gdje su + celije smjestene u kesice tako da talog koji se inace stvara u akumulatorima i time potpomaze samopraznjenje ostaje na samoj celiji i znacajno produzuje vijek akumulatoru.Sto je se vec i u praksi pokazalo jer sa top-la akumulatormom se bas navozas.Pojavio se bio prije par godina i sestrinski akumulatror iz top-la fabrike zvao se TAB i kao isti akumulator samo drugi brand radi nekih poreza ovo ono medjutim nije se pokazao tako dobar kao orginal top-la.
OD ispravnog alternatora sigurno nece dobiti 14,4v,vecina starijih alternatora daje 13,5v dok ovi noviji daju 14v tacno u milivolt,a imaju se kupiti i posebni regleri za starije alternatore koji daju 14,1v