All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Qler

Qler Veteran foruma

Mann su filteri. I piše da ide 8.8l ulja, znači 9... Pa eto nije neka velika ušteda... Hvala.

dams82 likes this.
  2. dams82

dams82 Overclocker

Sad sam ponovo provjerio, nije ni 8,8 ni 8,5 nego 8 okruglo.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

3. nivla

nivla Komšija

koje ulje ide pa je 28 km litar, 229.51 nista specijalno

4. Qler

Qler Veteran foruma

5w30, burazer sipa Mobile esp u svoje auto.

Usput, ako neko hoće dobru C klasu w204 FL 2011 godina, karavan, 4matic, 250cdi, brat prodaje svoju. Auto u extra stanju, prije dva mjeseca dorađen veliki servis lanac zamjenjen, burazer će nekoga namiriti sa autom. Pa eto za više info PP :)

5. AggressoR

AggressoR Aktivista

To nastaje drugim putem, ili je mapa prepravljena (neki sporski automobili imaju to, popcorn tacnije) da ima dodatno ubrizgavanje nakon zapaljenja smjese pa da tim putem dio goriva zavrsi u auspuhu-izduvu.
    (Tako odredjeni dpf sistem radi, koji nema dodatnu diznu na samom dpf-u, elektronika aktivira dodatno ubrizgavanje goriva) Ili je problem vec na motoru. Problem s ubrizgavanjem ili sagorijevanje smjese pa dio goriva zavrsi u izduvu.

6. dmr

dmr Veteran foruma

Kod mene stojadin tako izbacivo gorivo kad mu nije bilo dobro sagorijevanje :D

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Qler likes this.
  7. nFare

nFare Komšija

@AggressoR nikad čuo da se lopatice otvaraju na stisak gasa, one isključivo služe za više obrtaje tj. Kad se motor zavrti. Otvarač lopatica se aktivira tek kod viših obrtaja jer samo tad imaš veću količinu ispušnih gasova koje želiš u turbini.
    To kad čadi je tipičan primjer turbo tempa koji je pogodan kad imaš elektronski otvarač, pa se povećava ubrizgavanje goriva i ranije otvaraju lopatice ali optimalno sagorijevanje goriva katastrofa.

8. XTRage

XTRage Veteran foruma

9. selvin

selvin Moderator

Kako li tek sad lijepi za sjediste...

10. XTRage

XTRage Veteran foruma

On i tale naspu na drugoj benzinskoj i odmah osjete vise ili manje snage :rolleyes:

11. Mujka

Mujka Komšija

realcompany sarajevo ovlasteni a tu su ti i mann filteri najeftiniji ...

Mobil 1 5w30 ESP, 3L - 60 KM ...

najbolje je sebi kupit djelove i otic pravom majstoru i nije bitno koliko ce covjek rec ruke (svako treba svoje a i tudje postovat)
    ovi sto nece tako da rade svejedno nisu nikakvi majstori ...

12. dmr

dmr Veteran foruma

Realno sada lijepi kroz cijeli dijapazon obrtaja :D

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

13. nFare

nFare Komšija

Koristi li ko od ovih što ne održavaju auta u apoteci kakvu car maintenance app? Gdje upisuješ sve servise uploadaš račune itd.
    Ja koristim odavno već simply Auto besplatnu verziju, kontam da kupim full, tad se može sve eksraktovati u pdf i još detaljnije neke stvari.
    Kontam ako ima šta bolje ili preporuka da probam

14. Haker

Haker Veteran foruma

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.AutoSist.Screens

Ja koristim ovu. Ne znam za pdf, zgodni mi za ulje da vidim kad ide zamjena sljedeca i upisao sve ove vece radove na auto da znam isto kad je vakat za opet.

15. dams82

dams82 Overclocker

Hahahah, što me nasmija s ovom apotekom
    Ja sam old school, pišem u teku, a i to nekad zaboravim neke stvari upisat, u majstora kuća najgora

16. Haker

Haker Veteran foruma

Ja sam u google Keep pisao do neki dan dok mi drug nije pokazao ovaj app :D

17. dams82

dams82 Overclocker

Naravno, mi radimo i s tuđim dijelovima, samo ti što kupuju dijelove negdje uglavnom neće kod nas da ugrađuju, traže nekog u šupi što radi ispod cijene, čim se snađe taj majstor ne idu više ni njemu. Čast izuzecima naravno, najviše cijenim one što sami sebi rade a nisu mehaničari, vole ljudi to radit, a i uštede, nego ovi što skaču od jednog do drugog i ni jedan mehaničar ne valja....

18. kvaju

kvaju Komšija

Ima li nekakav bonton s ovim majstorima, primijetio sam neki dan da su ovi moji digli nos na jednog čovjeka što je donjeo ulje filtere za servisa kod ovih majstora i oni digli nos kao gdje ćeš to raditi, oni negdje imaju marzu pa kao nije uredu da se to tako radi.

Znam samo na zadnja 2 servisa da su vazda kontru stavljali meni.
    Fino im rekao Ford ulje orginal, i filter goriva mehle, oni sve filtron stavili i neko Castrol ulje, gorivo preskočili (mjenjam ga svako 2god).

Nego inače kako vi, da vidim jeli do mene, jel pustite njima da 'sipaju' šta hoće ili vi to pripremite?

Sent from my Pixel 8 using Tapatalk

19. Haker

Haker Veteran foruma

Pa evo vec se to vrti na par stranica
    Kada je ulje u pitanju najvažnija je specifikacija da odgovara za tvoj motor. Ford ne pravi ulje nego neki brend radi za njega tako da je možda taj castrol i bolji

20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nema tu nekog univerzalnog pravila, sve zavisi od majstora i dogovora. Nebi trebalo da bude ljutnje, njemu je svejedno koje će ulje nasuti, ako odgovara za tvoje auto naravno. Ljudski je da kaze ako ne odgovara.
    A na uslugu može dodati iznos marze koji bi dobio da sipa svoje ulje i svima dobro.