All about (my) Car/Cars !!!

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Juka, Feb 19, 2011.

Tags:
  1. Haker

Haker Veteran foruma

Ma vjeruj većina ljudi nema nikakvog znanja oko toga a i ne opterećuje se, posebno na ovim bogatijim tržištima

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

2. selvin

selvin Moderator

Mislim da to nije toliki problem kad je 30k predjeno za manje od godinu sa najkvalitetnijim uljem. Veci je problem kad ljudi mijenjaju na 30k a to predju za 3 godine sa nekim žlj uljem.

Druga stvar je sto se tamo prelazi mnogo vise, tako da njima nece padati na pamet da mijenjaju na 10k, ako im proizvodjac kaze 30k. Pogotovo ko prelazi 50k godisnje, nije budala da mijenja 5 puta godisnje, gdje ga mali servis kosta 700-800 eura dok je auto pod garancijom. Eto vi bi mijenjali, dajte molim vas... Lako je pricati iz perspektive gdje te mali servis izadje 50Eura a i svakako prelazis 10k godisnje.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Ja bih lično kupio pet litara ulja, isisam staro i naspes novo.
    Na duže staze, naravno da je problem, ali posto ljudi voze 5 godina auto onda nije, zato su proizvođači i stavili taj interval.

4. selvin

selvin Moderator

Bas bih te htio vidjet kako u Svicarskoj to radis i gdje odlazes ulje :) Vece kazne nego da odradis 5 servisa u ovlastenom.

5. dams82

dams82 Overclocker

Drugačiji standard, mentalitet. Šta njega briga što s tim intervalom zamjene ulja neće preći pola miliona ili više kad ga neće tako dugo voziti. Samo mi produžavamo vijek auta jer uvijek imamo viziju da će se sutra prodavati za dobru cijenu i da treba biti u dobrom stanju. Kod nas se i mobiteli čuvaju od ogrebotina jer sutra ga neće niko izgrebanog pa ćemo izgubit na njemu 100KM ili malo više.... Možda 30k i nije mnogo ako se prelaze kvalitetni kilometri u visokom stepenu prenosa, gore su naše loko vožnje uzbrdo nizbrdo sa kratkim relacijama i bez radne temperature.

nFare likes this.
  6. Haker

Haker Veteran foruma

Ti si se malo nafurao na te apoteka servise. Pogledaj malo yt, masa ljudi radi sebi servis. Plus ni tamo ne voze bas svi nova auta tj u garanciji, mada većina jeste da budemo realni.

7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Na 10k sam radio i dok je bilo u garanciji a i nakon.

Originalni filter opet, nit su kad skontali nit su mogli skontati.

Ali 99,9% ljudi se nece zamarati ko ja.

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Opet se vracam na konkretan slucaj, Audi S3, najskuplji hedzbek u to doba, kostao duplo vise nego standardni dizel. Znaci kupio ga je neko ko zna o cemu se radi. Vjerovatno ga je vozio i na stazu.
    I onda ga vozis 30k sa jednim te istim uljem... Bas moras biti bahat i neodgovoran.

9. selvin

selvin Moderator

Cuj nafuro se :) Samo znam da ne mozes sebi u normalnim drzavama na cesti raditi servis. Mozes sve do jednom, onda ces platiti sve sto si "ustedio". Ja prvi da kupim novo auto i da prelazim 30k godisnje ne bih radio 3x servis godisnje zato jer mislim da znam pametnije od fabrike. Ako vozim auto pod garancijom, boli me briga :) Da prelazim 10k godisnje, radio bih svakako, ali sto cu radit cesce od jednom godisnje ako sam u dozvoljenoj kilometrazi? Pa ne brinem se o sebi toliko, da se brinem o autu. Sto nas narod kaze, ja sam njeg kupio, nije on mene :D

10. nivla

nivla Komšija

u stokholmu lik u svojoj avliji radio servis, prosuo decu ulja na betoniranu stazu dok je radio, vidio ga komsija, prijavio i platio kazne oko 400eur

selvin likes this.
  11. Haker

Haker Veteran foruma

Kada su auta u pitanju fabrike im definitivno ne žele najbolje. Ulje u motoru su gurnuli na limit ostala se ne mjenjaju. De mi reci jesi u mercu mjenjao ulje u mjenjaču?
    Fabrika kaže da se ne mjenja...

Te astronomske cifre da se odvije jedan saraf i dolije ulje, hvala lijepo nek nekog drugog deru.

@XTRage pa.gdje si ulje ostavio pobogu.

12. selvin

selvin Moderator

Cuj fabrika kaze da se ne mijenja. Naravno da se mijenja ulje u mjenjacu. Ubaceno u redovan servis. Ne lupaj bezveze.

Ti gledas iz svoje perspektive gdje platis 50 Eur dijelove i mozes na autoputu zamijenit ulje ako ti se hoce. Po tebi bi svi trebali da se kriju po svojim šupama (ako imaju kuće) ili mijenjaju ulje po šumama (ako imaju stanove) da bi Balkancima kad posalju auto ugodili sa servisnim intervalima :) nije niko budala da daje po par hiljada eura godisnje jer ne vjeruje fabrici. Samo Balkanci jer im dodje poderano auto pa se boje i kontaju ako mijenjaju ulje na 5k nece se nikad nista pokvarit.

Imas opciju da budes u onih 0.1% koji sebi mijenjaju ulje ili u onih 0.1% koji u garanciji servisiraju vise nego sto fabrika preporucuje. Ili da budes u onih 99.8% koje boli neka stvar.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Ah ta cista bogata Evropa i mi jadni prljavi, siromasni Balkanci valjda sa neke druge planete a ne sa istog kontinenta :)

U pravu si Selvo sta god kažeš, samo jos odseli, nije ovo mentalni sklop za tebe.

14. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ima vise nacina, na amazonu ako kupis ulje imaju lokalnog partnera (lanac servisa) koji besplatno preuzme preradjeno koje doneses.

Mozes ga predati i u nekim reciklaznim centrima za odredjenu naknadu.

Ili zamijeniti za 30 eura u nekom lijevom servisu kod nekog turcina ili bosanca, pa ga se on rjesava.

Ili to obaviti u bosni.

Uglavnom nije velika pegla svakako, nema teorije da ga vozim 20-30k, dobio bih slom :D

15. Haker

Haker Veteran foruma

Normalno, kao da svuda ne postoje garaže. Jobote zamjena ulja I filter, kladim se da se u njemačkoj moze kupiti ulje jeftinije nego kod.nas

16. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Moze se ovdje iznajmiti radionica da sebi odradis servis. Kod mene je na novom autu svakih 2god ili 30k zamjena ulja. Imam ovih dana termin, bas me zanima na sta ce liciti poslije 28k :D Sto se rada tice, ja ne vidim nikakve razlike, mada je benzin i sve je autoput/ravnica, nema napora nikakvog. Dizel mijenam svakih 20k otprilike, sad je na 210k, od toga 120k kod mene i za sad sve ok, najbolja kupovina u mom zivotu. Zvanicno ide na 25k ili jedna godina i jednom sam dogurao do toga, kao traktor bio. Prodajem ga u januaru, tacno mi zao, bas me posluzio.

17. XTRage

XTRage Veteran foruma

U normalnim trgovinama je u pet deka, mozda par eura skuplje nego dole, ali zato na amazonu jeftinije.
    Dodatnih 60-70 eura godisnje je nista za laksi san :D

18. selvin

selvin Moderator

Ebg i ti volis okrenut. Ja kazem lijepo ne mozes pred kucom mijenjat i bacit ulje ko ti sto radis i 3 covjeka ti jos potvrdjuju a ti mene uzeo ebavat. Hajd zdravo!

19. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne smijes ni prati auto u svojoj avliji a kamoli ulje mijenjat haha Mozes u garazi i to da imas uredno uradjen odvod, da nista ne zavrsava u zemlji.

selvin likes this.
  20. selvin

selvin Moderator

Ma jok, stranci su glupi sto idu na servis na 30k. Kako ih nije stid uvalit nam tako auto. Wtf.