[ASUS K8N] Problemi u radu...

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Reznor, Sep 8, 2009.

 1. Reznor

  Reznor Overclocker

  Molim za pomoc ako se neko susretao s necim slicnim. Naime, nije proslo dugo otkad mi je riknuo laptop, sada mi je i K8N-E ploca proslost. Srecom imao sam rezervnu plocu i procesor, koje mi je dao drug kada je uzeo novi racunar. Sada ova ploca ima mali problemcic, a to je da nikako ne voli moj LG DVD-RW przac. Przac je super radio kada je bila K8N-E, ali sada u Computer ga prikazuje kao CD drive i kad ubacim nesto Computer zablokira, ali pozadinski procesi rade (Messenger, SOUNDMAN itd itd), dok je slijedeca situacija boot s CD/DVD-a. Uredno ocita ASUSov CD kad boota s njega, ali kada hocu da instaliram Vistu 32 ili 64 bit onda pocne da ucitava instalaciju i kad se pojavi kursor i pozadinska slika setupa nece dalje. Druga stvar koja me malo izludjuje je sto za Ethernet status pokazuje Connection status: unknown i ispod Access is denied, te dva monitora prekrizena, ali internet radi, i nvidia nforce ethernet controller je po defaultu Viste prepoznat. Ja imam ideju da bi mogao biti problem ovaj beta bios, koji je zadnji za ovu plocu i nema novijeg. Prosli put sam se zalio da mi nov LG przac nece da przi DVD a hoce CD, i dobio sam novi poslije toga u Djeneleku i sada trenutno nece nista da radi. IDE je przac, a imam jedan IDE drugi SATA disk i oba rade uredno. Svako ima svojih nezgodnih momenata, pa tako se meni desila dva zaredom, i stoga vas molim da mi pomognete, i bilo kakve ideje i savjeti su dobrodosli. Unaprijed hvala.
  Konfiguracija:
  ASUS K8N
  AMD 64 Athlon 3000+ s754 (default clock, dakle nije clockan) + AC Freezer 64
  2x512 MB RAM
  GeCube ATi Radeon 9600 Pro 256 MB Game buster
  WD1200 JD 120 GB SATA HDD
  WD800JB 80 GB IDE HDD
  LG DVD RW GH22NP20 IDE przac
   
 2. GW

  GW Moderator

  Skini taj beta bios.
   
 3. vnm_

  vnm_ Komšija

  koje si kombinacije isprobao sto se tice jumpera na DVD-RW?
   
 4. Reznor

  Reznor Overclocker

  Buduci da je jedan disk SATA, ja imam dva IDE prikljucka na ploci. Tako da je DVD RW master, a isto tako za sebe i HDD, jer su neovisni jedan od drugog i nisu na istoj grani.

  @GW, zelis reci da probam reflashati bios?
   
 5. GW

  GW Moderator

  Da. I stavi zadnji oficijelni BIOS.
   
 6. Reznor

  Reznor Overclocker

  Ok, to cu uraditi, mada nema novijeg poslije trenutnog koji je sad na ploci.
   
 7. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  K8N je poznata po poprilicno hafifnom radu dvd uredjajim pogotovo na snimanju, osciliranje buffera, i tako to , nvidia shit, probaj deinstalirat chipset drivere
   
 8. Reznor

  Reznor Overclocker

  BIOS preflashan, ista verzija u istu verziju (nema novije), ali opet nista. Onda sam pokusao bootati s Windowsa XP - i radi DVD-RW! Sada sam osudjen na kratko vrijeme na Windows XP, ali cu kupiti polovnu brand-name masinu i presaditi komponente iz starog racunala u novo, a ovo ako mognem - prodati. Nakon toga cu snimiti nesto novije od XP-a. Hvala svima na pomoci, a posebno Stihoklepcu, koji mi je pomogao i po 2. put.