brzina dvd-roma i cd-rw

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by AhmeT, Oct 4, 2004.

 1. AhmeT

  AhmeT Overclocker

  Nabavio sam samsungovu przilicu (52x32x52) i otkako mi je covjek u servisu ubacio dvd-rom i cd-rw na isto kabal dvd-rom mi cita cd brzinom 32x a cd-rw przi i cita na 8x!!!!!!!

  Sta je to????????????????
   
 2. Shenron

  Shenron Komšija

  Mozda je los kabel.
   
 3. Nani

  Nani Komšija

  Pa moze biti hiljadu razloga za to.

  1. kad su 2 uredjaja na istom kablu(kanalu) brzina prenosa se uvijek ravna po sporijem uredjaju.

  2.Koje medije za przenje koristis i koju brzinu podrzavaju.

  3.Malo vjerovatno da ti kabal ne valja

  4.Nadogradi firmware za przilicu

  5.Mozda ti nije ispravan sam uredjaj etc etc etc....................
   
 4. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  Meni su DVD i CDRW uredjaji na istom kablu pa je brzina DVDa 48X iako je CDRW 40X (provjereno sa DVDinfotool). Brzina citanja obicnog CDa je u pitanju. Stavi DVD na secondary master a RW na secondary slave. Tako je kod mene vec godinama. A i nadogradnja firmware-a nije na odmet (ako postoji).
   
 5. syss

  syss Veteran foruma

  e to sam htio pitat... ajmo svi mišljenja.

  dvd na secondary master ili slave?? mislim u kombinaciji s pržilicom... ja idem nekom logikom da master uređaji manje opterećuju cpu svojim radom, pa onda pržilicu stavljam kao master. ne znam, možda griješim...
   
 6. Neo Bahamut Zero

  Neo Bahamut Zero Veteran foruma

  ako imas brz procesor i disk, vjerujem da nije bitno. mozda bi pomoglo kod nekih P2 kompjutera. dakle kod mene je: sistemski disk na primary master, dodatni disk na primary slave, DVD ROM je secondary master, a writer secondary slave. svi najnoviji firmware-i su stavljeni i radi bez problema. oba buffer-a su uvijek na 98% a pored toga i muziku slusam dok se CD snima. nije nikad bilo problema, osim ako je source CD bio jako isparan, a u tom slucaju nijedna kombinacija ne pomaze. toliko od mene. a moze biti i neka bubica u maticnoj ploci.
   
 7. Shenron

  Shenron Komšija

  Ja lijepo skinem sve jumpere sa RW i DVD-a. Spojim onaj prvi klinac na kablu u DVD (master) a onaj drugi (Slave) u CDRW. I sve radi za 5.