Nabavio sam samsungovu przilicu (52x32x52) i otkako mi je covjek u servisu ubacio dvd-rom i cd-rw na isto kabal dvd-rom mi cita cd brzinom 32x a cd-rw przi i cita na 8x!!!!!!! Sta je to????????????????
Pa moze biti hiljadu razloga za to. 1. kad su 2 uredjaja na istom kablu(kanalu) brzina prenosa se uvijek ravna po sporijem uredjaju. 2.Koje medije za przenje koristis i koju brzinu podrzavaju. 3.Malo vjerovatno da ti kabal ne valja 4.Nadogradi firmware za przilicu 5.Mozda ti nije ispravan sam uredjaj etc etc etc....................
Meni su DVD i CDRW uredjaji na istom kablu pa je brzina DVDa 48X iako je CDRW 40X (provjereno sa DVDinfotool). Brzina citanja obicnog CDa je u pitanju. Stavi DVD na secondary master a RW na secondary slave. Tako je kod mene vec godinama. A i nadogradnja firmware-a nije na odmet (ako postoji).
e to sam htio pitat... ajmo svi mišljenja. dvd na secondary master ili slave?? mislim u kombinaciji s pržilicom... ja idem nekom logikom da master uređaji manje opterećuju cpu svojim radom, pa onda pržilicu stavljam kao master. ne znam, možda griješim...
ako imas brz procesor i disk, vjerujem da nije bitno. mozda bi pomoglo kod nekih P2 kompjutera. dakle kod mene je: sistemski disk na primary master, dodatni disk na primary slave, DVD ROM je secondary master, a writer secondary slave. svi najnoviji firmware-i su stavljeni i radi bez problema. oba buffer-a su uvijek na 98% a pored toga i muziku slusam dok se CD snima. nije nikad bilo problema, osim ako je source CD bio jako isparan, a u tom slucaju nijedna kombinacija ne pomaze. toliko od mene. a moze biti i neka bubica u maticnoj ploci.
Ja lijepo skinem sve jumpere sa RW i DVD-a. Spojim onaj prvi klinac na kablu u DVD (master) a onaj drugi (Slave) u CDRW. I sve radi za 5.