Hahaha ...ma skuzio sam i sam ...ma ono ti je kako bi rekao,plod maste ..ni za kakav salon ...a nemam pojma koliko auto ustvari kosta
Mozda bi trebao biti malo proaktivan. Svaki auto salon ima manje vise nekog ko je zaduzen za marketing. Napravi par samplova, cuj se s covjekom, posalji mu rad itd, 10 puta ces dobiti ne, jednom ce neko zagrizt, i eto ti shanse.
zvuči ko one "ja sam dve vreće cementa...", ali lično sam sa 18-19 vozio cisco ccna i paralelno radio honorarno na nabavci, održavanju i edukaciji djelatnika u jednoj našoj poznatoj firmi i shvativši da će to preć za stalno ganjao civilni vojni rok. nema isprike
Moras tako. Kod mene drug, ide od firme do firme, koja nema stranice, daje ponude, eventualno zamjena za njihove usluge, obidjes sve redom, zagrist ce neko
Eto sta ti je sudbina ...Dodjem ja maloprije kuci u stndard palim PC,gledam fejs kad ono poruka u inboxu ..i ja tamo kad jedna "djevojka" ili zena koja ima vlastitu modnu agenciju u Zenici mi se javi i pita me jesam li ja graficki dizajner,ja naravno kazem da i tu stupa razgovor .Pitala me da li bi htio raditi za njenu firmu i kolika je cijena plakata...ja kao kreten kazem 40 KM po plakatu .mozda je to puno a mozda i malompojma nemam,uglavnom zena mi uzme broj,nazove me,dog. sastanak i kaez mi drago mi je sto sam uspjela naci ovako talentovanog momka i jnadam se uspjesnoj buducnosti ..Inace ona org. Zenica Fashion Weekened ...
ajoj 40km će biti i ostati, koliko god suradnja bila dobra... ukoliko te nekome preporuči, nećeš moći značajno utjecati na cijenu koji si sam iz neba u rebra "definirao". po meni miniraš samog sebe sa takvom cijenom.
znas kako je to ..ono strah te da ne kazes preise pa si popusiop..tako sam i ja ...nisam vjest sto se toga tice...jbg....mada meni to nije malo love... 5 plakata 200 KM ...
To mu je prvi posao ba, sta bilo, sad ce se moci okititi plakatima za modnu agenciju Drugi ce pitat ko vam je plakate pravio, i eto ti belaja Samo ti toj reci da ne prica poslje koliko te placa
Neznam koliko je poznato, u Tuzli ima Bit centar (Trg Slobode 16), u sklopu kojeg se nalazi i zagrebacka Algebra, centar za poslovnu edukaciju, sa jako velikim izborom programa obrazovanja. Licno sam tu zavrsio za Adobe grafickog dizajnera, a diplome posjeduju Microsoftov gold certifikat. Imaju i trening centar u Sarajevu na Marin Dvoru.
Hej hvala ti puno..mozes li mi reci koja je cijena jer i imene interesuje taj dio " graficki dizajner "...
da se ukljucim i ja u ovu pricu, ovo ljeto ostadoh bez posla, kriza svugdje, ljeti se nista ne gradi itd itd. Otvorim google i trazim "3D company", "architect", "3D job", regam se na jedno 10 stranica za zaposljavanje. Posaljem mail sa svojim radovima na BAR jedno 200 adresa (kojeg god sam arhitektu / studio mogao naci ja sam im poslao). I od tih 200 odgovorilo svega jedno 15 ljudi (vjerovatno kad su vidili Balkansko ime i prezime odmah me u Spam folder fiknuli svi ovi ostali ), al svaki odgovor bio u fazonu: "kriza i kod nas", "imamo dovoljno osoblja", "trazimo kvalitetnije radove nego sto vi radite, al ipak Vam hvala" i sl. I jaran mi preporuci sajt http://www.freelancer.com/ , tu se dnevno objavi BAR 5 poslova za 3D, za web vjerovatno jos vise. Tu ubodem par poslica, odradim kvalitetno & brzo i sad sa tim ljudima suradjujem da sam morao i dodatnog covjeka zaposliti da mi pomogne I sto je crnjak, sad mi se javljaju neki od tih 'progooglanih' ljudi "cao Vedo, ti si nam se javio prije pola godine, imas li vremena, imamo projekt za tebe" Poenta price - internet je cudo, nemas granica, pa par dobrih radova skuckaj i salji redom (ja sam preskocio BiH skroz, uradi i ti, manje ce te glava boliti ) , ne moraju ti radovi biti najnajnaj jer svaki rad ima i svoju musteriju Glavno je biti tacan & ne kasniti & biti korektan. a sto se tice certifikata, radio sam 'za stalno' za 2 firme i po projektu za razne ljude iz citavog svijeta, nikad niko me nije pitao sta sam studirao, nit imam li certifikat nit ista drugo, vec samo "pokazi radove".
Eh, ovako...puno ti hvala na reply-u...Za tu stranicu znam ...ali moj i tvoj posao se znatno razlikuju..3d je opet malo slabije zastupljen , odnosno znatno je tezi od recimo grafickog dizajniranja (logo tipa,web-a itd... ) regan sam na tu stranicu jako , jako dugo i svaki dan na mail mi stigne pa recimo 20tak mailova s Freelancera (EU i US ) ,da klijent trazi nekog da mu to uradi.Mene je odmah u startu ubila ta konkurentnost koju sam vidio , jer nas se po stotine javi na oglas.Sutra imam jako bitan sastanak s covjekom koji ima firmu par miliona maraka vrijednu.Nadam se da ce sve proci dobro,cak je jos jedan forumas upetljan u to.Jako mi je drago sto si se probio na FreeL. jer to je jako tesko.