DebConf11 Banja Luka -Organizacija Debian konferencije u BiH

Discussion in 'Sadržaj, prijava problema i prijedlozi' started by Esh, Jan 24, 2010.

 1. Esh

  Esh HWB

  Siguran sam da je mnogim članovima naše zajednice Debian već od ranije poznat kao jedan od najpopularnijih besplatnih operativnih sistema koji su zasnovani na Linux kernelu.
  Ono što je još zanimljivije jeste da u Bosni i Hercegovini postoji značajan broj ljudi koji već dugi niz godina aktivno učestvuju u Debian projektu kroz razvoj i podršku za sam operativni sistem, ali i svoje projekte koji su povezani sa Debianom.

  Uz Debian se veže i popularna konferencija (DebConf) koja se već tradicionalno održava jednom godišnje te okuplja najpoznatije predstavnike Debiana, odnosno veliki broj programera, hardverskih i IT stručnjaka budući da konferenciju podržavaju još i kompanije kao što su Canonical, Google, HP, Intel itd.

  Značaj jedne takve konferencije za državu, odnosno stručnjake koji dolaze iz iste, je neprocjenjiv jer omogućava direktni kontakt sa predstavnicima ranije spomenutih kompanija, stjecanje novih znanja, ali i iznošenje vlastitih ideja te debata sa stručnjacima iz cijelog svijeta.

  Tim iz Bosne i Hercegovine je već prije godina aplicirao za organizacije ove konferencije u Sarajevu, no prvenstveno zbog problema sa infrastrukturom te nedovoljne agilnosti tima, ta aplikacija nije bila uspješna. Ipak, dobra vijest je da su kolege iz Bosne i Hercegovine ponovo aplicirale za organizaciju te ovaj put predložili grad Banja Luku kao potencijalnog domaćina. Prošle godine konferencija je održana u Španiji, a ove godine se održava u SAD-u (NY).

  U ovom trenutku, osim Bosne i Hercegovine, u igri za organizaciju su još kolege iz Ekvadora i Njemačke, a konačna odluka o domaćinstvu konferencije će biti donijeta početkom marta. Lokalni tim na čelu sa Adnanom Hodžićem je već poduzeo odgovarajuće korake za obezbjeđivanje lokalne podrške, pronalaženje smještajnih kapaciteta, mrežne infrastrukture itd., dok će Hardware Base pomoći kroz medijsko pokroviteljstvo te dalje pronalaženje neophodne podrške za organizaciju jedne ovakve konferencije.

  Od vas, kao članova zajednice, očekujemo da također promovirate ovu ideju, bilo sa prijateljima, preko foruma ili drugih socijalnih mreža, kako bi ostvarili što veću i kvalitetniju podršku za ovu potencijalnu organizaciju.

  Više informacija:
  - Debian: http://www.debian.org/
  - Debian OS download: http://www.debian.org/CD/http-ftp/ | BIHnet mirror
  - DebConf: http://wiki.debconf.org/wiki/Main_Page
  - DebConf11: http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/
  - DebConf11 Bid Banja Luka: http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/BanjaLuka
   
 2. Esh

  Esh HWB