"Haj tek Genius karton" (hladjenje starih procesora)

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by NAILS, Sep 16, 2009.

 1. Blowfish

  Blowfish Aktivista

  Pa ako je jos uvijek procesor najbucnija komponenta onda nema veze ako se ventilator od napajanja malo brze vrti.
   
 2. NAILS

  NAILS Moderator

  Ventilator od napojne se uvjek isto vrti tako da.. vruce/hladno nema veze. Ne primjeti se ..a da, CPU jeste generalno najbucnija komponenta (grafička nema vent./pasivni) i skinut obrtaje max mislim da je ipak neki uspjeh.
   
 3. mobsterc

  mobsterc Overclocker

  Sta hoces da kazes? Kako si ti tek sada otkrio da je korisno izbaciti topao vazduh iz kucista?

  Ne vidis ti problem od zagrijavanja napojne ali vide komponente posto se povecanjem temperature gubi efikasnost i napojna se vise 'napreze'. Radice i maticna bez cetvrtine kondenzatora, procesor bez 10ak pinova i sl. ali to ne znaci da rade optimalno.
   
 4. NAILS

  NAILS Moderator

  :roll:

  Ne znam sta da ti odgovorim osim sto se tice zagrijavanja napojne. Napisao sam da nije idealno ali u ovom slucaju sam se posluzio ventilatorom napojne koji jedini odvlaci topa ozrak ali.. isto tako sma rekao da mi je racunar radio normalno i bez hladjenja napojne.

  A na kraju krajeva ..sta ste zapeli kako nije u redu da topao zrak ide preko napojne ? Kao provo, tako i jeste osmisljeno bez dodatnih ventilatora za odvodjenje samo sto je u ovom slucaju direktnije. Znaci preusmjerio kako treba da bi bilo efiikasno odovdjenje toplote od procesora.
   
 5. NAILS

  NAILS Moderator

  Znaci, napojna nije nikada imala dovod "svjezeg" zraka. Osim hladjenja hladnjaka napojne, funkccija njenih ventilatora jeste da izbaci topao zrak iz kučišta.

  Znaci jedini slucaj kada napojna ima svjez zrak jeste kada je kuciste otvoreno. Kada je zartvoreno gore je nego sto sma ja ovo postavio jer tada ne samo da vuce topao zrak od procesora vec i od gracficke ili HDD-a. Sto znaci za napojnu bi ovo trebalo biti normano.
   
 6. mobsterc

  mobsterc Overclocker

  Pa objasnio sam ti kako to utice na komponente.
  Ko kaze da je tako osmisljeno? To zavisi od dosta stvari. Takodje, postavio si blurovanu sliku gdje se ne vidi ni kakva je napojna, tj kakav ventilator ima.
  Gore je za procesor? A tako je gore za graficku, hdd i napojnu :)
   
 7. NAILS

  NAILS Moderator

  MA razumjem ja tebe prijatelju. Naravno da toplota za napojnu nije dobra.

  Sto se tice ventilatora, ne znam kakve veze ima al .. veliki je ..onaj psilm precnika 12cm. Mozda malo manji. Ali ne mogu ga uslikat nikak ood ovih kartona :)

  A sto je gore za CPU ? Valjda je bolje, a i po "senzorima" vidim da se bolje hladi.

  Za grafičku i HDD mozda jeste ali svakako nije dolazila toplota do napojnem odnosno da odvuce toplotu od graf. i HDD-a jer je kuciste otvoreno pa se tp rasipa i ne ide bas "!nrmalno gore".

  EDIT: IO da.. kkako nije osmisljeno ako napojna ima dva otvorfa. Jedan za ulaz a jedan za izlaz zraka. Neke imaj ui dva ventilatorea. Jedan za "usisavanje" drugi za "isisavanje" zraka. Da nije cilj da kupi topao zrak bio bi sam ojedan otvor a to je vani.

  I ako nije zamisljeno, napojna ipak kupi topao zrak iz kucista kao sto sad kod mene fata od procesora.
   
 8. mobsterc

  mobsterc Overclocker

  Nisam ja to rekao. Ti si napisao da je gore kada nema kartona i onda sam ja postavio retoricki 'gore za cpu'...
  Tako jeste bolje za cpu a gore za ono ostalo nabrojano (pricao si o zatvorenom kucistu). Napravi duct od procesora na neki drugi otvor. Ali to podrazumijeva kupovinu dodatnih ventilatora...

  Kako god, ti si rijesio svoj problem, ne zanima te sta je sa napojnom i u principu to je ok... za tvoje potrebe. Samo mi bilo malo cudno kako si 'dosao do zakljucka da treba odvoditi toplotu' tj. tako si napisao a to je nesto svima jasno. Sto efikasnije napravis sistem, to manje temp i buka...
   
 9. NAILS

  NAILS Moderator

  Nisam rekao da sam izmislio toplu vodu ali ipak tvrdim da je za napojnu isto. Odnosno ili kada je zatvorena pa kupi koplet topao zrak iz kucista, ili na ovaj princip sto kupi samo topao zrak od procesora.

  Ima rjesenje koje sam spominjao, a to je da zatvorim kuciste al da dovedem kroz cjev svjez zrak procesoru ali rekao sam, obrtakji skočiše jer se nekako naprezao ventilator.

  U mom slucaju, posto je komplet otvoreno kuciste, nema neku funkciju ventilator napojne, odnosno da odvlaci topao zrak ostalih komponenti. Da je zatvoreno, to bi bilo nest odrugo.

  I kao sto si rekao, cilj mi je bio smanjit buku i donekle temperaturu a to sam sa par papirića postigao.
   
 10. mobsterc

  mobsterc Overclocker

  PA to da, rijesio si 'svoj' problem jer su takve okolnosti bile. Sve jasno. :smt006
   
 11. NAILS

  NAILS Moderator

  Evo skinem ove kartončiće da nesto popravim:

  [​IMG]

  zvrka ga stoji. A ono da je radilo s 3200RPM bez ikakvog rda. Haman nije tako. Nesto sma ja pogresno vidio.
   
 12. dmr

  dmr Veteran foruma

  Pa evo gdje grijesis. Nije toliko bitno da dovedes svjez zrak za cpu kuler koliko je bitno da se sto prije rijesis toplog zraka iz kucista nastalog hladjenjem komponenti. Dzabe tebi dovoditi izvor svjezeg vazduha a onaj topli nema gdje izaci (samo stvaras nadpritisak u kucistu, a treba ti blagi podpritisak) ili ne izlazi dovoljno brzo. Puno efikasnije ti je da samo dodas jedan 12cm vent ispod napojne. Fazon je sto brze izbaciti sav nakupljeni vruci vazduh u zadnjem gornjem dijelu kucista, a za ulaz svjezeg vazduha sa prednje strane se ne brini, samo mu obezbjedi pristojan otvor (vent sprijeda i ne treba, pobrinut ce se fizika :))

  I nikako otvoreno kuciste jer gubis efekat stvaranja podpritiska u kucistu cime je onemogucen ulazak svjezeg vazduha sa prednje donje strane!
   
 13. Stevie_Ray

  Stevie_Ray Veteran foruma

  Meni su daleko vise temperature u otvorenom nego u zatvorenom kucistu.
   
 14. pac

  pac Komšija

  Jesil probao da ukljucis Cool & Quiet opciju u bios-u?
   
 15. NAILS

  NAILS Moderator

  dmr, Sto se ti napisa, kao da mi je hermetički zatvoreno kučište pa kada sam ubacivao cjev da nije bilo nikakvog izlaza :)

  ..naravno da je i tada bila normalna cirkulacija izbacivanja zraka nego nevezano skroz za to, nije pasala cjev jer se ventilator automatski naprezao. Kao sto sam rekao, kao da se stvara stanje vakuma. A to sto pricas da je puno bitnije da izbacim topao zrak, oa to sam bas sada uradio. I kao sto vidis imam solidne rezultate.

  Ono sto sam primjetio s cimanjem ovih kartoncica jeste, da .. mozda grjesim ali, ne pase kuleru u opste da ima iznad jedan ventilator koji usisava zrak. To jest od napojne. Kako sam skontao.. kao da vent. od napojne krade zrak pa je mozda bas iz tog razloga i postavljena cjev na nekim kučistima. jednostavno oba kupe zrak na jako malom mjestu. Zani cim pregradim da papojna kupi zrak malo sa strane.. ono nije sa "istog" mjesta, odma mi padaju obrtaji na procesoru.

  A i to za otvoreno/zartvoreno kuciste. Vec sam napisao da se rasipa uloga ventilatora koji "usisavaju" topao zrak kada je otvoreno kuciste. Logicno. A postop je meni jdini ventilator za izbacivanje zraka samo na napojnoj. Slucaj zatvorenog kucista mi skodi, vise se grije i veci su obrtaji/veca buka.

  Tako da sam ostavio ostovreno kuciste da prima svjez zrak a pregradio kako treba usisavanje ventilatora napojne toplog zraka procesora. I s tim sam dobio najbolje rezultate sto se tice obrtaja a to je 2700RPM (ne moze nize).

  Sve se to moze odlicno rjesit sa par ventilatora. Al.. ja ih nemam. Nije problem da ih nabavim qal ovo je samo slucaj poboljsana sa postojecim stanjem.
   
 16. dmr

  dmr Veteran foruma

  Kao prvo kuciste normalno nije hermeticki zatvoreno, ali sto blize tim uslovima je sve idealnije (znaci sto kvalitetnije kuciste). Drugo, otvaranjem kucista si zapravo izbacio funkciju venta na zadnjoj strani kucista (kojeg si probao i izbacio, jer naravno da nema funkciju kada je kuciste otvoreno) i napojne da izvlace vazduh. I trece to sto si napravio od kartona je upravo to da si simulirao efekat zatvorenog kucista ali koji djeluje samo na cpu kuler :D. Znaci, opet da ponovim, zatvori kuciste stavi vent ispod napojne da izbacuje vazduh, omoguci sa prednje strane ispod hdd-a normalan ulazak vazduha ("ne treba vent" ali izbusi par rupa vise ili cak izrezi lim ispod maske ili skini filter ako ga imas) i to je to.
   
 17. NAILS

  NAILS Moderator

  Kao prvo.. da je hermeticki zatvoreno potušile bi se komponente, ako ima otvor za izlaz zraka znaci da nije hermeticki zatvoreno (salimse, kontam sta kazes).. al sam bas to mislio, pa nije bilo hermeticki zatvoreno da nema izlaz toplog zraka pa da je prob bio u odvodu.

  Kao drugo nikad ni jednom nisam ni stavio dodatni ventilator nit sam igdje napisao. Mao si pogrjesio ;) Znaci, jeste u planu jako davno bila prepravka kucista sa malo kompleksnijim hladjenjem ali odustao.

  I kaotrece, da ..to i tvrdim da simuliram zatvoreno kuciste. Ali.. ovako simulirma zatvoreno kuciste i imams svjez zrak, a kada ga zatvorim nema msvjez zrak. Jednostavno dovod svjezeg zraka ne postopji vec uzima vec topao zrak koji se stavra od ploce, grafičke, HDD-a i cega l ivec ne.

  I da i ja ponovim Slazem se upotpunosti da je rejsenje nabacit koji vent i to mnogo bolje uradit posao. Ali opet ponavljam, ovo je samo slucaj sa postojecim stanjem.

  Zanci zatvaram kuci9ste, griej se vise, otvorim kuciste, nema izbacivanja zraka. Ovako je simulacija zatvorenog i imam svjez zrak.

  Maislim, ono sto je meni uloga bila jeste da smanjim buku. Sve o sma je na minimum i to je sva poenta modovanja. Sama cirkulacija nije idealna i moze se mogo mnogo bolje ali.. ako hoces iskreno, malo je izgubljena volja za prepravkama kako terba jer se ipak radi o0 dosta staroj konfiguraciji ;)

  Mislim, slazem se ja s vama u potpunosti sto govorite kako "nije idealno". I treba spomenit da ne bi sutra nekeo ovo vidio pa uvalio neke papira i da mu kuciste plane ili usisa koji kartončić :D

  ..al ne vidim zasto je tolikiko sporno rec da je ovo ok jer ipak ima mrezuzltate. Odmah na pocetku sam rekao da izgleda presmjesno ali oborit obrtaje sa 4000 na 2700 i smanjit temp tak oda ne prelazi oko 58C a penjala se do 70C.. mislim da je ipak uspjeh.
   
 18. dmr

  dmr Veteran foruma

  Pa ako nisi probao sa dodatnim ventom ispod napojne i sa zatvorenim kucistem onda definitivno probaj, zacudit ces se odakle dolazi taj svjezi vazduh :mrgreen: . Ali zatvori tu rupu na bocnoj strani gdje si dodavao to crijevo :), i zatvori tu rupu sa gornje strane gdje si ubacivao svjez vazduh :). Samo uradi na prednjoj strani ispod hdd-a ono sto sam napisao. Ja sam cak izrezo jednu vecu rupu u limu, prije su bile male rupice, i bit ce ti temperature jos nize. Ali ako si ti tako zadovoljan nemoj nista raditi :D. Ne mislim da ce to tvoje rjesenje biti pogubno za napajanje s obzirom da drzis otvoreno kuciste, da je zatvoreno do sad bi riknulo :D.
   
 19. NAILS

  NAILS Moderator

  Plan je bio nesto u fazonu da s desne strane dole u cosku napravim ulaz (na stranici kučišta). Zanci sa dodatniom ventilatorom i da ga usmjerim prema recimo procesoru/grafičkoj a ne da puse onako recimo tamo gdje power dugme i slicno. Zanci da ga koliko/toliko preusmjerim.

  Takodjer odvod bi bio ispod otvora gdje napojna. Tu imam rupice al mi nije dosao vent. kao na nekim kučištima.

  Zatvorio bi znaci kučište i da ima neki svjez zrak cpu, izvukao bi cjev da procesor uzima s vana a ne unutrasnji zrak. ali.. cim priblizim cjev on se napreze bez ikakvog moda. Ko zna kako bi bilo jos sanekim filterom. Sad,... modza moja cjev nije bila po nekim dimnzijama i slicno al odma sam tu zapeo. Ne kontam jer znam da neka kucista vec imaju tu cjev pa nije valjda da se i kod njih napreze. (builo bi tu jos koji vent sa slicnim usmjeravanje al eto..)

  A odustajanje od svog tog moda koji je trebao bit jako jako davno je razlog glupa bušilica na baterije. Kad vec moram spominjat. Zanci napunim ja nju jadnu al izbusi 2 rupe, trecuz jedva a na cetvrtoj vec prazna. A ona.. "s utikačem" nije bila kod mene i eto.. ljenost poslije zavlada i nista neuradih a sada mi se volja izgubila zasto sto je to vec staro. Ono.. bas mi mrsko ic kupovat ventilatore, busit rupe i postavljat to kad to vise nije to.

  E sad.. cisto izz radoznalosti gledoa sta bi se desilo kada bi napojna vukla ovaj topao zrak procesora, malo smontirao i eto rezultata.

  Iskreno, mislim da ne mobu dobit bolje rezultate jer kao sto govorim, obrtaji su skroz spali na 2700RPM. Znaci ne moze nize.. jedino sto bi postigao sa tim modovanjem, s ekstra dodatnim ventilatorima jeste hladjenje grafičke/HDD-a/ploče i slocno. A trenutno me to ne tangira toiko. Ne kazem da ne utice na performanse ali najbitniji mi je procesor (buka njegovog kulera) a njega sam s ovim rjesio koliko je moglo tako da.. ja sam zadovoljan :D
   
 20. GW

  GW Moderator

  Haj baci jednu sliku da vidim na šta to kućište liči.