Home security system

Discussion in 'TV & Hi-Fi, digitalni fotoaparati, sat. oprema' started by Reznor, Jan 29, 2020.

 1. Reznor

  Reznor Komšija

  Zelio bih da osiguram kucu od nezeljenih posjetilaca dok me nema. Sta bi bilo najbolje ugraditi, kakvu vrstu zastite, dolaze u obzir i DIY rjesenja? Svaki prijedlog je dobrodosao.

  Sent from my MI 9 using Tapatalk
   
 2. k0ST

  k0ST Aktivista

  Bilo je na gearbestu nekih jeftinijih alarma prije 2-3 mjeseca, cca. 80ak KM. Komplet se nije činio loš, 5 senzora za vrata/prozore, jedan senzor pokreta. Taj sistem navodno radi dojavu putem interneta na mobitel - iako ovo može biti baš prava jeba kad si negdje vani, a u 3 ujutro ti sistem javi da ti obijaju kuću. Sigurno ima sličnih stvari na AliExpressu i sličnim tech shopovima. Druga opcija je jeftiniji DIY + da nekog zadužiš da ti obilazi kuću, zaljeva cvijeće, provjetrava i povremeno pušta vodu jer se svi sifoni vremenom osuše pa tukne. Ti postaviš i naštimaš par utičnica sa tajmerom (5-10 KM) na neke od lampi u sobama, eventualno nabaviš led fake TV điđu (15ak KM) da blješti
   
 3. bhd

  bhd Veteran foruma

  dva dobermana i kucepazitelja da ih hrani i obilazi :D
  U kamere gledaju kad kradu :)
   
  donjapa likes this.
 4. Aldiin

  Aldiin Komšija

  Ako je kratak period bolje ti je platiti kucepazitelja...
   
 5. AdoSA

  AdoSA Komšija

  Paradox alarmni sistem sa SIM dojavom (ako postoji fixna telefonska linija, još bolje) i duplim senzorima koji smanjuju mogućnost lažnih dojava.
  pokriva se svaka ulazna tačka u objekat dok se na ulazna vrata postavi i magnetni senzor
   
  SamiRX-8 likes this.
 6. SamiRX-8

  SamiRX-8 Komšija

  Ovo što Ado kaže... Dodaj na to i mjesečno 30tak maraka za prijavu na dojavni centar kod onog ko ti to sve ugradi. Skuplje od DIY rješenja jeste, ali si 24/7 miran :)
   
 7. donjapa

  donjapa Overclocker

  Ovi kucopazitelji inace najveca ubleha. Sjedne popije pivu s nekim i kaze kako cuva tvoju kucu, nema sta nema u njoj, kaze obidjem jednom dnevno oko 9 navecer popalim svjetla ovo ono i to je to rahat 150 KM u dzep :D Onda to neko kaze nekom drugom i od kucopazitelja ispade dousnik koji ti je kucu besplatno izreklamirao "nezeljenim posjetiocima". Mani se toga ako nije bas neko kome vjerujes.
   
  zippoo likes this.
 8. Stihoklepac

  Stihoklepac Moderator

  Mislim da ti je najbolje uzeti kao uslugu od neke security kompanije. Oni ti postave alarm, uvežu sa centrom za dojave i još ti periodično obilaze objekat.
   
  donjapa likes this.