IT poslovi - ponude

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Ragnarok, Nov 15, 2019.

1. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ma kakav hejt, samo upozorenje, prošao sam kroz to, pa znam :)

To i nije loše kao odskočna daska, sticanje prvih radnih iskustava.

2. nenji_avero

nenji_avero Aktivista

@IdeMedoSumom @nivla

Evo da pojasnim malo, pošto sam ovo danas samo usput podijelio linkove:

Firma je svježa, traže se navedene dvije pozicije. Klijent u njemačkoj je zapravo matična firma Ammon grupacije koja postoji 113 godina.
    Cilj je da se oforme timovi (sistemska, programeri, webdev itd. its.) koji će kroz rad za istu firmu stasati, pa će se u budućnosti ići u pravcu pružanja usluga eksternim klijentima.
    Trenutno se radi na više in-house proizvoda, koje između ostalog planiramo plasirati i na BH tržište i balkansku regiju.

Zašto nije naveden remote rad?
    Zato što u probnom periodu nije planiran, jer je mišljenje uprave da ekipa ne može postati ekipa ako se vidi jednom u dva mjeseca na nekakvom obaveznom sastanku.
    Poslije probnog rada je remote princip do dva dana sedmično odnosno 40% radnog vremena godišnje.
    Nisam naveo u oglasu jer mislim da je bolje da ljudi misle da nema, a da ima, nego da očekuju da ima, a ono moraju čekati 6 mj.

Uslovi su vrlo dobri, ali se i traže pravi radnici.
    Prilika je odlična za nekoga ko traži firmu u kojoj će duže ostati i zajedno s njom rasti/razvijati se.

Ako imate još pitanja, stojim na raspolaganju i rado ću odgovoriti :)

Qler likes this.
  3. Qler

Qler Veteran foruma

Eto :) znaci dzaba upozoravali (ne hejtali) :D

4. Reznor

Reznor Overclocker

Meni u ovom trenutku će dobro doći bilo kakav posao, a entry level (junior) programerskih poslova ima na kapaljku, sve su medior, a većinski senior.
    Znam svašta ponešto, što ne znam, otvorim dokumentaciju i učim, nije mi mrsko. Njemački znam iz srednje, mogu čitati, ali govor slabo, engleski odlično.
    Ako i ima to se 200 duša prijavi kao npr AtlantBH.
    Neko reče negdje po ovim IT grupama da bi sad trebalo malo da krene tržište naprijed, da će biti poslova, ali to se govori od perioda COVID-a :D
    Zadnja dva intervjua su bila za backend, a kao neko ko ima iskustva većinski sa Native Android i koju godinu frontend React.js i Firebase/Firestore.
    Svi kažu super si ti momak, lijepo je bilo popričati s tobom, ali tražimo nekog da dere posao 12h dnevno :D
    Ni ponuda za minimalnu platu nije bila interesantna.
    Tako da sad ganjam dosta i non-IT poslove, valjda napokon se nešto ukaže.
    Ako neko zna kako funkcioniše ovo sa prosvjetom ili zna da se traži negdje nastavnik informatike u Sarajevu neka javi.
    Sad traže da imaš nastavnički fakultet (tehnički odgoj i informatika, PMF) i pedagošku grupu predmeta, ja svakako ovo drugo planiram ispolagati, ali mi treba neko iskustvo sad, jer to svi prije svega traže. Prije svega mi treba radi zdravstvenog, jer biro odbija da me prijavi zbog master studija.
    Uglavnom, katastrofa, jedino mi ostaje da se zaposlim na nekim low-level poslovima, komercijala, vozač i te stvari.

Reventon likes this.
  5. zoi

zoi Veteran foruma

Što se prosvjete tice gledaju ti se bodovi koje imaš. Rad u prosvjeti donosi više bodova, ali i što si bio na birou daje bodove. Naravno, završen fakultet pa i Master daju bodove, kao i položen stručni ispit.

Pedagošku grupu predmeta možeš položiti i u Travniku.

Konkursi budu u KS ja mislim u junu, to možeš naći na internetu kad budu inače konkursi, ako želiš u KS da radiš.

Reznor likes this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala, probaću onda tako s tom pedagoškom grupom predmeta i onda se prijaviti kao pripravnik, ako bude uopšte ta varijanta.
    Od Biroa ne mogu dobiti nikakvu potvrdu, jer ne žele da me prijave, jedino uvjerenje iz porezne da se ne vodim tu i da nisam u radnom odnosu.
    Honorarno radim jedan poslić i podučavam djecu robotiku i programiranje, ali to nije pravi radni odnos, malo se zaradi, ali tu stekoh vještine rada s djecom te kroz to upadoh u neku grupu gdje su nastavnici, te nazvah telefonom par škola gdje trebaju zamjene, ali to su već oni koji su izgleda sa radnim iskustvom.
    Bio je oglas za jednu školu, traže brdo papira.

7. selvin

selvin Moderator

Iskreno, radije da se fokusiras na traženje posla u softveru gdje si i radio, pa pokusas i freelancing platforme nego da gubis vrijeme da budes nastavnik. Ako ti je jos uvijek Tuzla opcija (ako sam dobro shvatio ne zivis vise u Tz nego u Sa) mogu se raspitati ovdje lokalno je li neko ima potrebu za android developerom.

Reznor likes this.
  8. Reznor

Reznor Overclocker

U Sarajevu mi je prebivalište, morao bih opet dokumente prebacivati ili prijaviti boravište, a zbog malog prostora kod roditelja vjerovatno i rentati stan u Tuzli, remote bi mogla biti neka opcija. Javih se onom Salt Square, trebali imati tehnički i prestali su mi se javljati, mada meni je poznat razlog zašto. Freelancing nikad nisam radio, nemam iskustva s obrtima i tim stvarima, ali nekoliko mi je ljudi sugerisalo da pokušam s time.

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nedavno je ministarstvo sumarstva i necega trazilo it support ili neku slicnu rolu, plata 2k plus to i ostalo. Niko se nije prijavio :D
    (Slucajem okolnisti sam dobio info)

10. selvin

selvin Moderator

Pa dobro to za prebivalište je najmanji problem. I u Sa rentas stan? Ako te ne veze nista posebno za Sa, razmotri i da trazis po Tz ili cak negdje drugo. Nemoj bit izbirljiv ako ti je frka i jos razmisljati da se prijavis ko nastavnik a nisi ni sve IT opcije razmotrio :) Zasto mislis da te nije salt square zvao?

Btw. Ne treba ti obrt za freelancing, mozes raditi kao fizicko lice i placati 4% zdravstveno i 10% porez na dobit. Imas prije tog 20% pravo da odbijes neoporezivo. Uglavnom izadje te oko 11% poreza na ono sto zaradis. Najisplativija opcija. Obrt ti treba ako firma koja te zaposljava trazi b2b contract.

Ronaldo_9 likes this.
  11. Reznor

Reznor Overclocker

Kuću imam porodičnu i ima prostora dosta više, jedino režije zimi znaju biti jako velike zbog plina.
    Nisam izbirljiv, prijavljujem se svugdje, samo kažem povratak u Tuzlu mi je loša opcija :)
    Prijavljivao sam se dosta i u bht, a kod njih su baš iscrpljujući intervjui koji se sastoje od pismenog i usmenog ispita, plus čekaš mjesec-dva da te pozovu nakon dostavljanja tražene dokumentacije.

Salt Square povezan je s vlasnicima iz prethodne firme, nismo ostali u dobrim odnosima, to je konkretno razlog.

Hvala za info za freelancing, b2b contract bila je jedna ponuda od jedne firme, ali jako kratak period čini mi se 2-3 mjeseca projekat.

@mobsterc nisam naletio na taj oglas, inače bih se vrlo vjerovatno prijavio ako imam ikakvih uslova da ispunjavam. Aerodrom je isto tražio, ali treba iskustvo u radu s vizijom i vjerovatno CAD alatima.

12. selvin

selvin Moderator

Ma nema lose opcije kad si bez posla :) A za ta 2-3 mjeseca b2b ces zaradit godisnju platu nastavnika. Uostalom, iz projekta od 2-3 mjeseca zna bit drugi od 6mjeseci pa 12 itd. To ti je mislim najbolja opcija, iako je trziste tesko za remote poslove iz BiH. Ali ako si imao ponudu, nemas sta odbijati nesto tako. Sretno u potrazi! Ako sta izleti, javljam ti ovdje ili linkedin ili negdje ti shareujem.

13. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Te pozicije IT-a u drzavnim firmama uglavnom stoje na nekakvim oglasnim tablama i cesto prodju neopazeno. Kljucna rijec je networking, tj da znas nekog ko ti moze proslijediti informaciju.
    U nedostatku boljih opcija to je ok, neki ce reci mnogo bolje od privatnih firmi, pogotovo kada je u pitanju stabilnost posla.
    Ono sto je negativno u drzavnim firmama je sto ti je radna atmosfera kao u onoj seriji "drzavni posao". Plata je ista odglavljivao printer ili kodirao c#. Uglavnom strucna sprema diktira koeficijent i platu.
    Ne postoje nikakve inicijative, niti potrebe da se ti sad nesta usavrsavas, i lako se utopiti u mulj stagnacije pogotovo ako nemas profesionalne ambicije.
    Ali opet ne znam niti jednog IT-evca iz drzavne firme da ne radi nesto sa strane.

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa i ja sam vise zbog toga to napisao, za nekoga ko nema posla dobro je i to. A siptomaticno je da se niko ne prijavi, ovo je vec neki put da takve vijesti dolaze do mene, mislim da dosta ljudi smatra da ne moze bez stele pa i ne pokusava, a ima i do toga da ovi ne objave na klix nego na svojoj stranici i avazu ili gdje vec :D

Last edited: Feb 27, 2025
  15. AggressoR

AggressoR Komšija

Ja sam nedavno bio na razgovoru za IT posao u 3-4 firme i da ti kazem, katastrofa. U dvije sam sto bi rekli preko neke veze pokusao ali nista (ne bi da imenujem ali jedna je od najjaci na balkanu), cak sam trazio i da dobijem samo praksu (ne-placenu) jer imam posao ali bi mogao ugurati i tu praksu bez problema u radno vrijeme.
    (Vec 20 godina radim u firmi gdje se ne moram ni pojaviti na poslu, sve mogu preko telefona. Posao je super, plata dobra ali ubija covjeka sto ne moras nista novo ucit, stojis u mjestu s znanjem)
    I na kraju nista, ganjao sam backend (java - golang) i kad krenes pricu u vecini slucajeva se zavrsi na tome da im ne treba back-end nego fullstack za platu junior back-end. (oglas je za back-end)
    Vecinom ide html-css-js (react - node za backend) - java(c#), i to sve trebas znati za poziciju backend a ustvari je full-stack, tako da je bas tesko upasti.

U citavoj toj prici sam skontao da ce ti najvise pomoci ako uradis kakav svoj projekat, bacis na git ili po mogucnosti zakupis hosting i postavis svoj radi. Diplome, certifikati itd itd, tesko prolaze, samo dobar projekat u CV zakacit i 99% makar ides na razgovor.
    Najsmjesnije bude kad ti pocnu spominjati nesto sto ni oni ne znaju, u mom slucaju postman-docker-kubernetes i kad pocnes o tome pricati skontas da ta osoba nema pojam o tome.
    (neko povrsno znanje imam o postman - kubernetes)

Last edited: Feb 27, 2025
    Reznor likes this.
  16. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Danas je jako tesko proci HR/Recruting paywall na platformama. Negdje sam procitao da LinkedInu da je neki dev lik radio sljedece. Nadje dobar job offer, izlista radnike firme, kontaktira ih da ga stave na referal, na taj nacin odmah preskoci HR/Recruting AI filter, i povecava sansu za reply drasticno.
    S obzirom da znam kako rade rekruteri u US i EU, mogu potvrditi da je ovo validna strategija.

Reznor and zoi like this.
  17. Reznor

Reznor Overclocker

Ima i toga, samo opet ako nemaš pravi referal od nekog ko te zaista poznaje vrlo vjerovatno da je intro meeting najdalje dokle ćeš stići :)

Mada LinkedIn ima ono sad open to work, s tim da možeš staviti recruiters only visibility tako da ne vide svi i vjerovatno trenutna firma radi "privatnosti". I sad ljudi lajkaju, repostuju radi vidljivosti.
    Nemam problem s tim, jer sam zaista već imao dosta firmi s kojima sam obavio uvodni intervju, s nekima sam imao i tehnički dio, a neki su me samo odbili s autoreply porukom. Mali dio mi nije odgovorio ništa.
    Slično kao i @AggressoR imao sam dvije-tri firme na preporuku, završilo se slično kao i kod njega, tj sličan je razlog odbijenice - nemaš iskustvo s nekom od tehnologija, a bude stvari koje nisu dio requirementa uvijek. Neki intervjui su bili baš iscrpni, rešetaju te sat vremena s if-else pitanjima, a na neke odgovore vidim da ni sami ne kontaju to što pitaju :D

Ništa, jedino da dignem neki webhosting, jer Github više nije "in", možda eventualno Firebase ili Github pages za neko lokalno hostanje, odradim neke malo jače tehnologije tipa Golang i Typescript koje sam usput isto malo pohvatao kroz projektić u prošloj firmi :)

18. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Situacija u IT-u je trenutno stanje, ja kako vidim u dogledno vrijeme se nece popraviti. U mojoj bransi UX/UI Design je pogotovo lose.

Kako je tokom covida bilo masovnog zaposljavanja svega i svacega, pa sad sa ovim otkazima situacija se vratila na pocetak, tj na ono stanje prije covida, medjutim sad je tu drugi problem, kako je velik broj ljudi dobilo otkaze tako je i veliki broj aplikanata za nove pozicije, a pored njih imaju i ovi sto su zavrsili neke bootcampove. Tako da ovi poslodavci mogu samo da biraju koga zele primiti na kraju.

Ja inace freelancam, godi mi remote work. Htio sam jos nesto sa strane da uzmem, sa nasim domacim firmama mi je najgore, tesko do intervjua doci, a tesko i proci. Prosle godine hr iz jedne firme mi rece kako su izabrali juniora i on im vise pase, nego neko s vise iskustva kao ja. Onda nedavno sam takodjer s jednom domacom firmom imao intervjue, malo se oduljilo to sve na dva mjeseca skoro, da bi na kraju rekli da ja nisam bas fit za njih, iako sam tehnicki po njihovim kriterijima odlicno odradio.

Takodjer jos jedna domaca firma, sve super, ali na kraju se ne pitaju oni nego klijent, i naravno klijent je odabrao neku drugu osobu.

A opet da se dotaknem stanja na trzistu, trebao sam zapoceti raditi pocetkom ove godine za jednu firmu iz kalifornije, medjutim odustali su od redizajniranja platforme do daljnjeg. U mojoj firmi su bili vec 4 otkaza, trenutni klijenti otkazuju, a do novih jako tesko doci.

Ono sta bih ti ja preporucio Reznor, ganjaj po linkedinu osobe koje se bave tvojom profesijom, sklapaj nove konekcije. Prati gdje ima nekih evenata i tamo odi i upoznaju ljude. Ja sam slicno radio nalazio ljude po forumima i zvao na kafu i malo se ispitivao.

19. donjapa

donjapa Overclocker

Ti si @Reznor trebao kod mene kad si imao priliku. Ima bas par sarajlija koji su dosli na druge pozicije pa im gotiva bas, pola firme prica nas tako da bi se snasao brzo :D

Ali kao da je sudjeno da zaposle bosanca na tu poziciju, pa su skoro jednom od mojih studenata dali posao.

Reznor likes this.
  20. Reznor

Reznor Overclocker

That ship has sailed :D

Volio bih i ja da je tako bilo, ali eto.

donjapa likes this.