Java Development - Official thread

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by selvin, Mar 12, 2012.

 1. selvin

  selvin Moderator

  Posto nam ovaj dio foruma spava, a vjerujem da ima dosta ljudi koji se bave programiranjem, onda barem da krenemo sa nekim oficijelnim temama za pojedine programske jezike i ostale alate koji imaju veze sa programiranjem.

  Mislim da nema potrebe da se prave neki tutorijali kako programirati u cemu i slicno, ali barem u svaku temu staviti na pocetku odakle krenuti, sta koristiti za development u tom programskom jeziku, pa da ostali forumasi mogu napisati u komentarima koje koriste pakete, bibiloteke, namespace-e, module, ekstenzije itd., zavisno od programskog jezika. Koji se forumi prate, gdje naci izvore za tu oblast, koje se knjige preporucuju i slicno.

  Evo da krenem sa Javom, cisto da se krene odnekle :)

  Eh ovako, za razvoj Java aplikacija vam je potreban JDK (Java Development Kit) koji u sebi ukljucuje JRE (Java Runtime Enviroment) koji vjerovatno imate instaliran ako se i ne bavite razvojem java aplikacija. JDK osim JRE sadrzi i Java kompajler i Java API.
  Download sa linka: http://www.oracle.com/technetwork/java/ ... 38363.html

  Osim JDK za razvoj Java aplikacija vam je potreban i IDE, a najkoristeniji je Eclipse. Jednostavan za upotrebu, pogotovo koristeci perspektive, cime ga mozete prilagoditi svojim potrebama.
  Download sa linka: http://www.eclipse.org/downloads/

  Kao korisna dokumentacija za pocetak programiranja u javi je njihov oficijelni tutorial. Jako detaljan tutorial, kako za pocetnike, tako i za iskusne programere. Osim basic stvari, imaju objasnjenja mnoge advanced stvari.
  Tutorial dostupan na linku: http://java.sun.com/docs/books/tutorial/index.html

  Za izradu GUI-a u Javi najcesce se koristi Swing biblioteka. Vise o Swingu i koristenju na linku iznad, unutar java tutoriala.

  Za ORM (objektno-relaciono mapiranje) se najcesce koristi JPA (Java Persistence API), preko kojeg mozete koristiti bilo koju od najpoznatijih relacionih baze, dovoljno je da u vasoj aplikaciji samo definisete driver koji zelite da koristi. Samim time istu aplikaciju mozete koristiti na X razlitih baza, s promjenom jedne linije konfiguracijskog fajla. Koristenje JPA umnogome pojednostavljuje i olaksava koristenje baza, pogotovo kada dobro shvatite koncepciju ORM mapiranja i pogodnosti koje vam donosi.
  Vise o JPA na linku ispod:
  http://www.oracle.com/technetwork/artic ... 37156.html
  Također koristan link za JPA i Eclipselink:
  http://www.vogella.de/articles/JavaPers ... ticle.html

  Prednost programiranja u javi je i u tome sto se vrlo lahko mozete prilagoditi programiranju android aplikacija. Ali o tome ce ici nova tema nekad.

  Toliko od mene zasad. Gore navedene stvari su osnovne da se razvije klasicna aplikacija sa GUI i bazom. Za ostale stvari koje koristite u svojim aplikacijama feel free to comment, link ili sta vec ne :D
  Bilo bi fino da neko napise nesto o JSP, enterprise serverima, frameworku koji koristi, stvari koje pojednostavljuju development i slicno.
   
 2. neko

  neko Aktivista

  nema od tog nista. onaj ko zna, nema vremena da pise pocetnicima, onaj ko ne zna, nece ovdje uciti o tome, niti ce uciti enterprise servere i sl jer je to vishe advanced stuff, a onaj ko je advanced nivo, vec ima svoju literaturu i zna gdje naci ono sto ga zanima za pojedinu oblast. sve to gore napisano se moglo naci na google-u "what do i need to start programming in JAVA" ili nesto slicno.
  u svakom slucaju, svaka cast na trudu.
   
 3. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Pozdrav radni narode :) krenuo sam s ucenjem jave, ali sam zapeo na jednoj, da ne kazem gluposti :) rjesavam jedan zadatak, i cilj zadatka je da se program podijeli na dvije klase. U jednoj klasi je samo main metoda (MainRobot.java), a u drugoj klasi su sve ostale metode i atributi (TestRobot.java). Kako da u klasi MainRobot pozovem metode iz klase TestRobot? :) hvala unaprijed
   
 4. selvin

  selvin Moderator

  Pa napravis objekat tipa TestRobot i na njemu pozivas metode. Tek ucis OOP ili si radio nesto prije?
   
 5. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Ma nesto sam malo radio u C-u, ali davno :) zaboravilo se sve hehe. Ja i jesam kreirao objekat, ali nije bila dobra putanja do klase u kojoj su metode koje zelim pozivati, tj. ovo sam izostavio

  Code:
  package sample.Zadatak2;
  a usto mi se i naziv package-a potrefio da ima isto ime kao i jedna od ranijih klasa haha :)
   
 6. selvin

  selvin Moderator

  Pa jesi u C-u, pitao sam za OOP, C nije objektni. Lijepa je Java za ucit :D
   
 7. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

 8. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

 9. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  codeacademy.
   
 10. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Ne bih preporucio codeacademy. Naucit ces sintaksu, a to je najlakse. Treba te kurs nauciti kako da razmisljas
   
 11. Aldiin

  Aldiin Overclocker

  Za mene je bio odličan u mnogim stvarima..
   
 12. kolinsb

  kolinsb Veteran foruma

  Ljudovi, mene zanima ovaj gore kurs i da li ga je netko odslusao i iskustva, a ne neki drugi :) ima kamara toga na jubitu, na Udemy i sl.
   
 13. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Nema potrebe da placas bezveze knjigu kad imas bolje za dzaba
   
 14. Ninja

  Ninja Komšija

  Možda nije dobar s engleskim. I nije knjiga, to je video kurs.

  Probaj, jebeš 39 maraka.
   
 15. Reznor

  Reznor Overclocker

  Ima li Androidasa :)
   
 16. Tensai

  Tensai Aktivista

  drago mi je da nadjoh ovu temu. Učima javu već nekoliko mjesci. Odradio sam code academy, malo vježbo logiku na coding bat, te odgledao 100+ video tutoriala od thenewboston-a. Sad sam trenutno na kursu jave. Nažalost izgubih puno vremena učeći kako se prave windows aplikacije, te mi profesor reče kako se java sve manje za to koristi, pa ću sada malo počet da se bavim web apletima i eventualno android developmentom. Eto čisto oda znate da ne ponovite moju grešku.
   
 17. Tensai

  Tensai Aktivista

  Code:
  import java.util.Scanner;
  public class digitron {
  
  	public static void main(String[] args) {
  		
    Scanner unos = new Scanner(System.in);
    System.out.println("unesite prvi broj");
    int prvibroj= unos.nextInt();
    System.out.println("unesite drugi broj");
    int drugibroj=unos.nextInt();
    System.out.println("unesite operator");
    String operator=unos.next();
    
    if (operator.equals("+")) {System.out.println("zbir je "+ (prvibroj+drugibroj));
    		
  	}
    else if (operator.equals("-")) {
  	  
  	  System.out.println("Razlika je " + (prvibroj-drugibroj));
  	  
    }
    else {
  	  System.out.println("unijeli ste pogresan operator");
  	
  	  		
    }
  }
  }

  evo jedno pitanje ako je neko stručan da odgovri. Napravio sam jednostavan kalkulator koji sabira ili oduzima 2 broja zavisno od unesenog operatora. Eh sad, ako se unese pogrešan operator koji nije + ili - onda se program zavrsi sa ovom porukom "unijeli ste pogrešan operator". Kako sad da napravim da ide "unesite operator ponovo" i da ovu poruku prikazuje svae dok se ukuca pravilan operator
   
 18. Pelikan

  Pelikan Veteran foruma

  Kako si pregledao tolike tutoriale i nisi do loopa dosao?
   
 19. Tensai

  Tensai Aktivista

  skontah rješenje. Eto zadatka za početnike ako je neko voljan.
   
 20. Ninja

  Ninja Komšija

  Osim za Android aplikacije, u posljednje vrijeme se Java rijetko koristi za nove projekte. Ali još dugo će biti tražena vještina u enterprise okruženjima.
  Uzmi to u obzir, Java web applets su vjerovatno gubljenje vremena za početnika.