Kako zaštit svoj COMP od jeb××× prashine...

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Juka, Oct 6, 2008.

1. Juka

Juka Komšija

Ne znam dali je vech bilo postano, ako jest onda SORRY.

Samo me zanima imal kakvih sugestija o ocuvanju pc-a od prashine, vech sam pokushao sa "maminim najlonkama" KkKkK...
    ne daju mi se za TT kuciste pare (znam od prijatelja da nude nadogradive filtere... PoZzZ VEDO), a josh imam problem kuciste mi je ASUS VENTO 3600, pravo ne pristupacan za zashtitit, sa desne strane, tako da je vazda zaprashen (ne gine mi chiscenje svakih 7 dana) ...

Pa eto ako neko ima ideja il slicnih problema koje je rijeshio na bolji nachin neka mi javi...

Unaprijed zahvalan....

PoZzZ.

2. artemis

artemis Komšija

Zatvori sve rupe/otvore ,na ventove probaj sa najlonkama/mrezica za komarce.Ako je kuciste na podu,probaj ga staviti na sto.Ili uzmes neko koje vec ima filtere za prasinu,tipa anteca p182...

3. Vedo

Vedo Moderator

Juka care, imas u Formel.ba kupit filtere za prasinu, 5KM kosta filter za 12cm vent :smt006

4. Juka

Juka Komšija

BA MEN JE NA STOLU CENTRALNA ... DRAZE MI U NJU GLEDAT NEGO U MONITOR :p

Nesh mi se ne daje lova za new kuchiste, dovoljno sam spisko u pc...

Haj FALA NA PROMT REPLY...

Vedo VoLiM te...

5. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Pwnt. :mrgreen:

6. Vedo

Vedo Moderator

Hehe, da ne bude zabune i cudnih misli, ovo mi je pravo dobar haver :mrgreen:

7. Juka

Juka Komšija

Jes Allaha mi, samo smo raja, a on je meni glavni savjetnik za HW i SW....

;)

8. GW

GW Moderator

Gotovo je sad. :D
    A što se tiče prašine, jednom mjesečno odeš do najbliže pumpe i kompresorom ga očistiš. :D

9. Zlatan

Zlatan Komšija

ma ne sekiraj se za prasinu ne steti ona nesto posebno...kod mene ima na kile i rijetko cistim i nemam nekih posebnih problema

10. Vedo

Vedo Moderator

Ma gdje ne steti, uspori ventove - ujedno i slabije hladjenje..

11. artemis

artemis Komšija

Moze od prasine sve riknuti...visa temperatura komponenti,staticki elektricitet

12. Juka

Juka Komšija

a opet sto vishe prljavshtine, to tezi ventovi, to krachi vjek trajanja zbog napora....

13. Juka

Juka Komšija

besh mu mater, ja vishe ne pushim u sobi gdje je comp, stara confa ko pasce smrdila kad sam vadio iz kucista, a sat vremena mi trebalo da pocistim strane kucista sve se katran poljepio...

14. Qler

Qler Veteran foruma

zamisli sta ti je tek onda na plucima :D

15. Zlatan

Zlatan Komšija

pa to mu i ja govorim ne mozes o svemu voditi racuna...to je kao kad bi reko nemoj jest vruc grah i hladan kupus jer steti zubima... skracuje vijek trajanja i slicno...a znaj da nekad uklanjanje prasine i cuvanje od prasine moze stetiti vise nego ne-uklanjanje i ne-cuvanje ..slicno kao kod onih ljudi sto godinama ne skidaju kamenac pa kad im jednom zubar ukloni kamenac tek se onda zubi rasklimaju jer nema vise sta da ih drzi :(

EDIT:

to je kao kad bi rekli nemoj prelazit ulicu gdje neme zebre, veca ti je sansa da te kola udare, a moze cak i policija da ti naplati kaznu...

imam 15-ak kompova i svi manje -vise rade bez problema iako sam na mjestu gdje se prasina izuzetno mnogo skuplja, rjetko ih cistim od prasine, a imao sam tokom godina kompova koje nisam cistio godinama neke i sad imam i manje vise svi rade normalno i bez prevelikih problema, dijelovi mi riknjavaju u vele-vakta, iako se nimalo ne cuvam od statickog elektriciteta, a oni koji lickaju svoje konfe i kompove i obavezno dodirnu radijator prije otvaranja konfe :) cak vidim da imaju vise problema od mene i non stop im se nesto ledi, resetuje, pregrijava i riknjava

btw niti na jednom kompu nemam AV ni firewall razni se stikovi i mediji guraju u njih i spojeni su na net i svi rade koliko kompovi pod windowsima mogu dobro radit.....bojim se da se pc freakovi bespotrebno ljudima i sebi usadjuju strah od nekih normalnih stvari....

16. Alfa

Alfa Aktivista

Ni jedna zaštita nije adekvatna, filteri usporavaju protok zraka. Ovo što je pomenuto kompresor ili usisivač.

17. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Onda ti Zlatane mogu reci da si plaho nafakali, jer ne cuvanje od statickog elektriciteta moze kostati skupih komponenti.

18. MakaveliTheDon

MakaveliTheDon Aktivista

19. Juka

Juka Komšija

Vidio sam u uniexpert-u da imaju....

Komprimirani zrak, i to je to, na fazon kompressora...

Hvala, tu sam soluciju smetnuo totalno.

20. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Koliko para kod njih?