Kupovina monitora - sve upite postavljajte ovdje

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Konjislav, May 6, 2008.

1. dino73n

dino73n Veteran foruma

Samo da bude iskren.

Ja sam skoro kupio gigabyte M27Q rev2.0

Tuga i zalost. Crna u mraku ocjena nula. Ove gamerske furke su mu ok. I po dani nije loš. A izgleda najbolje je kupiti najjeftiniji jer i u ovoj nekoj malo jacoj jeftinijoj klasi dobijes isto sto i kod najjeftinijeg.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. adsubzero

adsubzero Komšija

Odlican po danu, jbg u mraku je slab. Ali nisam ga ni kupio za mraka :D

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Znaci nije za kuce nego za posla. Koga placaju da igra igre na 170hz top je.

Kad cu ja sjest za komp nego kad sam slobodan od posla a to nije po danu.

Nekad malo nedjeljom i to je to.

4. Picoooka

Picoooka Komšija

Zbog toga sam ja morao presaltati se na VA flat panel jer mi se zgadio IPS i black uniformity.Evo nakon skoro 5 godina koristenja nikako da se nakanim nesto drugo da uzmem mada bi ovo kino bilo top,ali strah me iskreno nakon agonije sa reklamacijama IPS i TN monitora :D

5. adsubzero

adsubzero Komšija

Pa imas valjda i svjetlo u kuci :D

6. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Pa drug moj, po ovoj dijagonali možeš još malo pa i TV 40" staviti da igraš...
    Ne treba ti više monitor.
    Zamisli OLED TV 40" @200HZ

7. Picoooka

Picoooka Komšija

Imam trenutno 32',a ovo je produzeni 32' za 30% tako da sam vec navikao :D

8. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pazario AW3225QF. Sad nekoliko dana agonije i slatke muke dok dodje. 3x skuplji od proslog monitora, ufff.

Sent from my iPhone using Tapatalk

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Nek je sa srecom. A cijena!!! Libo te racq :)

Nisi u Njemackoj da jedes pastete. Gotovi sebe jer nece te gotiviti niko drugi.

Javi utiske kad stigne.

Gledas li novi GPU?

10. Stevie_Ray

Hvala druze.

A znam, patice se ova 3060Ti sa 4k, DLSS ce me spasit u nekim igrama, u nekim ne. Ali novije igre svakako izgledaju odlicno i na medium postavkama.

Bice i neki GPU, 4070 Super, 4070Ti, nesto tog ranga, jer ispod mi upgrade i nema smisla.

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. igor.g

igor.g Komšija

Preskupo je to i dalje za 32" (mada je to najjeftiniji 32" 4K 240Hz OLED trenutno), ~800eur je mjera. Da ima lifetime ili 5-7y burnin protection ne bi bio problem ni milja inače moraš vraćati monitor u roku 3 godine za novi dok je još u garanciji. Što je još gore monitor je zakrivljen koristeći 16:9 format i nema uhbr20, KVM kao ni USB-PD. Najvjerovatnije sljedeća generacija 240hz 4k 32" Oled će počinjati od milje pa na dole jer će tada biti jačih modela 5k ili 360hz 4k koji će okupirati 1200-1500eur range.

To je super monitor ako ćeš samo gledat filmove i igrati igre i DSC ti ne predstavlja problem za te pare.

Last edited: Jul 14, 2024
  12. Stevie_Ray

Ne trebaju mi ti features kao sto je KVM, niti USB-PD, etc. Potencijalni minus je meni osobno jedino zakrivljenost, nisam bas siguran hoce li mi se svidjeti. Ipak nije 1000R kao Samsung VA Odyssey modeli, ali kad bih birao, bio bi flat. Opet, mozda se predomislim kad stigne. 4k je lijepa rezolucija, vise od toga, neka hvala, a ni refresh rate od 240Hz, to bi mi bilo ok i da je 165-175Hz. Bio sam se nameracio na Samsung G8 ultrawide, ali kako mu je cijena bila pala (mogao sam ga kupit za 715EUR u jednom trenutku), opet je porasla, ali ipak bih radije ovih 138 ili koliko vec ppi. OLED "trazi" veci ppi zbog drugacijih subpixela. Jeftinija alternativa je bio LG 27GR95, ali od njega me odvraca niski brightness, i potencijalno matt coating - misljenja su jako podijeljena. A i nisam bas htio opet 27", mada da je recimo neki noviji QD-OLED povoljniji, razmotrio bih ga itekako.

Glavna namjena je gaming, ne multimedija (za to ima TV), niti "ozbiljan" rad. Burn-in me ne brine, a glupo je sto Dell da je 3 godine garancije ukljucujuci burn-in, kad ce meni potencijalno burn-in bit tek nakon 5+ godina, ako i tad.

13. igor.g

igor.g Komšija

@Stevie_Ray Javi kakav je, pogotovo taj 1700R curve. Mogu ga uzeti za 880eur trenutno sa popustom preko firme. Možda zadržati 27icu iz potpisa za browsing i posao, montirati oba na monitor arm. Mada onda bi najvjerovatnije morao preći na manje kućište tipa Asus AP201.

Last edited: Jul 15, 2024
  14. dmr

dmr Veteran foruma

Gledajte obavezno da monitor ima HDMI 2.1 jer na tim rezmaa i frekvencijama samo on moze dati dovoljan bandwith bez kompresije signala. Na mom LGu na hdmi 2.1 puno bolja slika kada prebacim na 12 bita nego preko display porta.

15. igor.g

igor.g Komšija

Sve je kompresija na toj rezoluciji (4K) i 240Hz osim DP 2.1 uhbr20, trenutno samo jedan monitor ima taj port i košta 1400eur. HDMI može ispucati Max. 4K 144hz u 10bit.
    Full DP 2.1 port tek na rtx 5000 i rx8000 seriji. HDMI 2.1 ima veci bandwidth nego DP 1.4 tako da bi trebala da bude manja kompresija na 4K 240hz za monitore koji imaju stariji DP port i najnoviji HDMI.

Last edited: Jul 15, 2024
    dmr likes this.
  16. Stevie_Ray

Haha, nemoj da ti kupovina o meni ovisi. Ponajbolji monitor na trzistu danas, cisto sumnjam da necu bit apsolutno odusevljen.

Ja da se nisam dvoumio vec bih uzivao u njemu.

Sent from my iPad using Tapatalk

17. dmr

dmr Veteran foruma

Da ali eto ako neko kupuje 1440p 240Hz HDMI 2.1 ne kompresuje nista za razliku od DP 1.4

18. Stevie_Ray

Bezveze vam je ta prica oko kompresije:

19. dmr

dmr Veteran foruma

Ovaj lik je govorio da nema brige oko burn ina i flickeringa na oledima pa si ti opet imo :D

20. igor.g

igor.g Komšija

Ovo istom liku se desio burnin na oled monitoru druge ili treće generacije nakon 3-6 mjeseci office rada. :D