Linux News&Tips'n'Tricks

Discussion in 'Operativni sistemi, aplikacije i programiranje' started by Reznor, Aug 13, 2007.

 1. Reznor

  Reznor Overclocker

  Evo za one korisnike koji vec koriste linux i zele da prenesu svoja iskustva i za one koji zele postati buduci linux korisnici:
  Pocnimo s kubuntu-om:
  http://kubuntu.blogger.ba/
  Na tom blogu (koji sam napravio) stoji postupak instalacije Kubuntua putem live cd-a. Iako je za obicne pocetnike, moze svakome posluziti, te da i sam vidi screenshotove, pa procijeni da li ce da ga snimi ili ne. Takodjer je potpuno free i ima na ftp serveru.
   
 2. tux_

  tux_ Aktivista

  Malo mi smjesno da po linux.org.ba trazis pomoc oko osnovnih stvari a pises "howto's" blog :roll: .Ali dobro je to ako izdrzis 3+ mjeseci na Linuxu bice nesto..
   
 3. Reznor

  Reznor Overclocker

  druze, ovo je tema za nas. ja sam koristio sve kubuntu i ubuntu distribucije osim 7.04 i s njom imam nekih konflikata. i dosad sam sve napravio na suse, xgl i sve sto se dalo napraviti, koristim linux vec godinu dana, pored xp, za svaki slucaj (iako rijetko sam na win)
  a how to blog-ipak sam koristio neke informacije, ali priznaj da ipak i za to treba truda. otvorio sam temu, jer vidim da se ne pise bas o linuxu. eto, ako ti ne bude mrsko, napisi i ti stogod nekad, i ne zamjeri na sitnicama ;)
   
 4. Ice32

  Ice32 Novi član

  Oooo,Ico,znam ja tebe.
  Sta je to,ides redom po forumima i otvaras teme o Linuxu :lol:

  neka,neka... :D
   
 5. Reznor

  Reznor Overclocker

  Kako instalirati Beryl na Kubuntu i sta je Beryl zapravo?

  Beryl je Window Manager ili upravljac prozorima. Instalacijom dobivate potpuno 3D radno okruzenje koje vam olaksava rad s aplikacijama.
  Instalacija:
  K menu>Run>utipkajte Konsole>u Advanced Options odaberite Run as other user: Root i dolje utipkajte vasu sifru.
  Kada se otvori prozor onda utipkajte slijedece komande
  sudo apt-get beryl beryl-manager emerald emerald-themes
  Ovo je osnovna instalacija bez koristenja grafickih drivera. Na Ubuntu i Kubuntu bar meni nije bilo neophodno snimati drivere, koji jos stvaraju konflikte.
  Screenshotovi:

  [​IMG]
  [​IMG]