Napajanje 2.5" vanjskih HDD-ova

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by Nihad, Oct 11, 2010.

 1. Nihad

  Nihad Aktivista

  Znate da većina 2.5" vanjskih HDD-ova ne koriste zasebno napajanje, nego struju cuclaju preko USB-a (ili FajerVajera oni koji imaju taj priključak i spoje se preko njega).

  Sad je problem što većina tih 2.5" HDD-ova po dizajnu vuče otprilike maksimalnu dozvoljenu struju koju jedan USB priključak može dati (500 mA). Zbog toga se u praksi ne tako rijetko može desiti da takav HDD neće raditi na nekim računarima (ili s određenim USB priključcima u računaru - obično prednjim), jer ne može dobiti dovoljno struje preko USB-a.

  Proizvođači zato obično isporuče dvojni USB kabal - jedan priključak tipa "mini B" ide u HDD, a dva priključka tipa "A" idu u PC, s tim da jedan od ta dva ima samo napojne žile, i vuče dodatnu struju. Ovo rješava problem u 95% slučajeva, ali ne i u mojih 5%.

  Naime, trebam koristiti 2.5" vanjske diskove sa nekim specifičnim industrijskim računarima, koji obično imaju samo jedan ili dva USB priključka (i kad su dva, obično su na istom "vodu", pa se tu ne može iscijediti dodatna struja koristeći obadva priključka istovremeno). Štaviše, većina tih računara koristi USB 1.1. Nije mi problem smanjena brzina, nego što USB 1.1 obično daje manje struje od USB-a 2.0.  Zato mi je sinula sljedeća ideja:

  Znam da postoje tzv. "USB punjači". To su mali uređaji koji se uključe u 220V/50Hz strujnu utičnicu, a na drugoj strani imaju USB "A" priključak, pa se na njih mogu kačiti uređaji koji su punjivi preko svojih USB priključaka (uglavnom noviji mobiteli). Primjer takvog punjača: http://www.theworld-export.com/uppic/20 ... le-194.jpg

  Sad je ideja da onaj dvojni USB kabal od HDD-a iskoristim tako što bih jedan "A" priključak naravno spojio na računar (da prenosi podatke), a drugi priključak na ovog punjača koji bi bio uključen u obližnju AC utičnicu. Ima li iko iskustva da li bi ovo radilo? Pitanje je koliko mA ovi punjači mogu stalno davati.
   
 2. Dog_Father

  Dog_Father Moderator

  Radilo bi, a punjaci ovisno od modela mogu dati maksimalnih 500mA kao i USB 2.0. U svakom slucaju trebalo bi pisati na punjac.
   
 3. Esh

  Esh HWB

  Ta ideja bi trebala omoguciti funkcioniranje. Alternativa su ti i 2,5" kucista za diskove koja dolaze sa adapterom za napajanje kojeg direktno ukljucis u uticnicu i onda samo sa jednim USB portom spojis disk na port drugog uredjaja.
   
 4. dmr

  dmr Veteran foruma

  A moze i koristenje usb hub-a sa sopstvenim napajanjem.
   
 5. Nihad

  Nihad Aktivista

  Slažem se da treba pri kupovini USB punjača obavezno provjeriti da li piše da daje 500 mA ili više. Pitanje je samo da li u praksi to tako i radi.

  Druga 2.5" kućišta mi nisu alternativa, jer ja već imam gotove diskove u teško rastavljivim 2.5" kućištima (brend dizajn, vojna izvedba). Drugim riječima, ne mogu tek tako izvaditi te HDD-ove iz svojih kućišta i prebaciti ih u druga. A da kupim još jedno prazno 2.5" kućište samo zbog toga što bi mi s njim došao i strujni adapter, nema ekonomsko/finansijske logike.


  Ideja sa napajanim USB razdjelnikom (habom) je dobra, toga se nisam sjetio. Međutim, to ima dva nedostatka. Prvi je što sve to ukupno onda već počinje biti skalamerija koju moram tegliti unaokolo. Drugi (mogući) nedostatak je što se meni u praksi znalo desiti da mi USB razdjelnici znatno oslabe USB vezu. Kada koristim neke razdjelnike, ili mi znatno opadne brzina prenosa (recimo sa 25 MB/s na ~7 MB/s) ili uređaj bude bagljavo ili nikako prepoznat na USB-u. Ovo ukazuje na to da signal bude vrlo loš, tj. pun grešaka ili isprekidan. Uzrok tome može biti slaba struja, ili problemi sa sabirničkim odzivom ("tajming"). Doduše, ja sam uvijek koristio nenapajane USB razdjelnike, ali sam rijeko kad kačio više od jednog USB uređaja na njih.

  Ima li neko iskustva sa USB razdjelnicima da doprinese temi?

  P.S.: Sreća pa mi diskovi imaju i IEEE 1394 vezu (FajerVajer), i koristit ću ga uvijek gdje god imadnem prilike (na industrijskim računarima nije toliko rijedak kao kod "narodnih"). IEEE 1394 ima veću propusnost, bolji odziv, stoput je robustniji, a pouzdanost prenosa je znatno veća.